Zweeds schiereiland met relatief warm miniklimaat

Bijzondere vegetatie, foto: Silverkey, Wikimedia

Het Natuurreservaat Kullaberg ligt net boven het Zweedse Helsingborg en is een van de populairste wandelgebieden in Zweden. Het schiereiland is een uitdagende plek die je uitnodigt voor een ontdekkingstocht waarvoor je makkelijk een dag uit kunt trekken. En door het relatief warme miniklimaat, waardoor er zelfs wijnbouw mogelijk is, is het uiterst aangenaam voor wandelaars en fietsers.

“Diep onder me zie ik drie stipjes mijn kant op komen. Jongelui die de grottenroute op het Kullaberg schiereiland lopen en straks nog een korte maar stevige klim naar de vuurtoren moeten maken. Bij die vuurtoren op het puntje van het schiereiland sta ik. Aan drie kanten om me heen glimt de zee. Het spectaculaire uitzicht over de rotskust en de aanlokkelijke dichte bossen achter me doen me snel begrijpen waarom de Zweden hier zo graag zijn.”

> Foto’s en artikel door Miez Peek

IMG_7528 (900x600)

Kullaberg brengt je avontuurlijke wandeltochten. (foto Miez Peek)

Wandelen in Natuurreservaat Kullaberg
Het stikt van de wandelpaden op Kullaberg. Van relatief vlakke wandelingen door de geurende bossen tot meer uitdagende wandelingen langs de kust. Het wordt nooit gevaarlijk maar enige stapzekerheid is wel vereist. Bijzonder zijn de grottenwandelingen die je met of zonder begeleiding kunt doen. Bij de vuurtoren is een GPS-route af te halen. De route is redelijk inspannend maar in rustig tempo voor elke ervaren wandelaar toegankelijk. Kullaberg is ook een plek met voor Zweden bijzondere plantensoorten mede door het relatief warme miniklimaat dat zelfs wijnbouw mogelijk maakt. Ook nestelen er veel verschillende vogelsoorten op de rotsen.

”In de idyllische vissersplaats Mölle is een blik over de haven genoeg om de beboste flanken van Kullaberg zo’n 100m uit het water te zien oprijzen. Een route onder een dicht bladerdak brengt me bij de vuurtoren van Kullaberg. Ik bekijk het wandelbord en start mijn wandeling. Al snel kijk ik de diepte in naar de rustige zee. Een rubberbootje met duikers dobbert bij een rotseiland. Ik werp nog een blik over de zee daar ik weet dat dit een dolfijnen-hotspot is. Ze hier vandaan zien zou echter wel heel toevallig zijn.”

De vuurtoren van Kullabergen helemaal aan het punt je van het schiereiland (900x499)

De vuurtoren van Kullaberg op de punt van het schiereiland (foto Miez Peek).

De Kullaleden wandelroute (70km)
In Helsingborg start de 70km lange Kullaleden wandelroute die het schiereiland Kullaberg volledig rondt. Eindpunt is het stadje Utvälinge vanwaar je weer terug kunt reizen naar Helsingborg. Meer informatie over deze meerdaagse wandeltocht vind je op de site van Puur Zweden

‘Langs de rand van Kullaberg loop ik mijn rondje om de vuurtoren die dateert uit 1898 en het sterkste waarschuwingslicht van Zweden produceert. Deze plek blijkt niet het einde van het schiereiland te zijn. Een pad daalt af naar een klein vuurtorentje dat beneden op het echte eindpunt blijkt te staan. Er lopen mensen op de omliggende rotsen en ik zie vissers die hun slag proberen te slaan.’

IMG_7069 (900x430)

Net boven Helsingborg is de Kullaleden wandelroute nog vlak en gaat ze van duingebied steeds meer over in bossen en uiteindelijk de rotsen van Kullaberg.

Informatie
Rond Kullaberg zwemmen veel bruinvissen en dolfijnen die je met een excursies van dichtbij kunt bekijken. Als je geluk hebt zijn ze zelfs vanaf het land te zien. Vanuit het natuurcentrum bij de vuurtoren worden excursies georganiseerd waarbij je een stuk wandelt voordat je de boot op gaat. Je kunt er ook terecht voor tal van andere activiteiten en wandelroutes. Kijk voor informatie op de site van het Naturum Kullaberg (Engels). Onze overnachtingstip is het klassieke hotel Rusthallergarden in het kleine dorp Arild met uitzicht over dorp en zee.

IMG_7517-787x900

Afdalen naar het mini-vuurtorentje op de uiterste punt van Kullaberg (foto Miez Peek)

 

IMG_7451 (900x494)

Mountainbiken in de bossen van Kullaberg.

Kijk voor informatie over deze regio Skåne waar Kullabergen onder valt op de site van Puur Zweden.

Bewaren

Bewaren

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?