Zuiderzeepad: in 28 etappes 492km rond de historie van het IJsselmeer

Foto: Dominicus Johannes Bergsma, Wikimedia

Het 492km lange Zuiderzeepad voert je langs oude vissersplaatsen en havenstadjes over historische dijken rond het IJsselmeer. De route start officieel in Enkhuizen, vanwaar je tot aan Amsterdam vrijwel geheel over de voormalige Zuiderzeedijk loopt. Met vanzelfsprekend regelmatig de mooiste uitzichten over het IJsselmeer. Het Zuiderzeepad is opgeknipt in 28 etappes met afstanden tussen de 15 en 23km. Met een uitschieter naar boven voor de Afsluitdijk, die is ruim 29,5km en als laatste etappe een 6km lang rondje Marken.

Kaart: wandelnet.nl

Vanaf Amsterdam gaat het richting Naarden om via het Gooi af te zakken richting Nijkerk. Daarna loop je via akkers en weilanden door de Veluwse bossen naar Nunspeet om weer koers te zetten naar Elburg en Kampen aan de kust. Via historische stadjes als Genemuiden en Vollenhove kom je uit bij Blokzijl, en door het natuurgebied de Weerribben naar Ossenzijl en  Lemmer. Van daaruit loopt de route door de bossen van het Friese Gaasterland en kom je uit bij de Mirnster Klif. Het laatste traject op de route dateert pas van 2017 en start vanaf Laaksem over de voormalige Zuiderzeedijk naar Stavoren, gevolgd door Workum en Makkum en over de Afsluitdijk door de Wieringermeer langs Medemblik weer naar Enkhuizen.

Hieronder een selectie van 5 etappes variërend van 6 tot 20km.

Enkhuizen, Ertay-Hayit, foto: Pixabay

Etappe 1 van Enkhuizen naar Wijdenes 16,8km | Enkhuizen is een historisch stadje, bekend van de Drommedaris en de Enkhuizer Almanak. Je geniet van het uitzicht over IJsselmeer en Markermeer en wandelt langs het haventje, over ophaalbrugjes en door sfeervolle straatjes. Over de dijk zie je boerenerven met fraaie stolpboerderijen.

 

Haven in Spakenburg, foto: Bert Knottenbeld, Flickr

Etappe 10: van Bunschoten-Spakenburg naar Nijkerk 12,3km | Na het traditionele vissersdorp Spakenburg loop je langs het Nijkerkernauw, oorspronkelijk onderdeel van de Zuiderzee, naar stoomgemaal Hertog Reijnout met zijn opvallende schepraderen. Je ziet grutto’s in de weilanden. Het landschap is hier goed geconserveerd. Je eindigt in Nijkerk.

 

Vollenhove, foto: Arch, Wikimedia

Etappe 18: van Vollenhove naar Ossenzijl 20,3km | Vollenhove is startpunt en je wandelt langs de Kanaalweg en het Vollenhovermeer naar Blokzijl waar bochtige straatjes en panden met hals-, klok- en trapgevels bijna Amsterdams aandoen. Je wandelt door het hart van Nationaal Park de Weerribben, het grootste laagveenmoeras van West-Europa.

 

Lemmer, foto: Bert Knottenbeld, Flickr

Etappe 21: van Lemmer naar Oudemirdum 15,5km | Je wandelt naar de plaatsen Oudemirdum en Nijemirdum. Het gebied behoort tot Gaasterland wat er niet direct Fries uitziet. Hier geen weidse vlaktes, maar een glooiend landschap met hier en daar een houtwal. Landijs vormde dit heuvelachtige natuurgebied met het schuwe nachtdier de das als bewoner.

 

Foto: Bertknot, Flickr

Etappe 28: Ommetje Marken 6km | Je loopt langs de huisjes van de Havenbuurt van Marken. Ze zijn van hout, zoals in Waterland en de Zaanstreek. Verderop gaat de route naar een kleine strekdam die naar vuurtoren ‘Het Paard’ leidt. Tenslotte kun je ronddwalen over de terpen, of ‘werven’ zoals de Markers die noemen.

Ga voor meer informatie over het Zuiderzeepad, de etappes, de kaart, GPS en wandelgids naar: wandelnet.nl

Bekijk meer wandel- en fietsinspiratie met het IJsselmeer op ECKTIV

Bekijk meer wandel- en fietsinspiratie met het IJsselmeer op ECKTIV

 

 

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?