Naar de waterval ín de berg

Boven het Zwitserse dorp Lauterbrunnen valt een grote waterval langs de bergwand naar beneden die de kerk lijkt nat te spatten. Iets verderop ligt de wonderlijke Trümmelbach waterval die niet langs de berg maar ín de berg naar beneden gaat. Vanuit Lauterbrunnen loop je er in een uurtje naar toe.

Trummel (2)

Het kan druk zijn in de straten van Lauterbrunnen en de waterval boven kerk. (foto’s Miez Peek)

Vallei van 72 watervallen
Dat uurtje betekent wandelen door het grootste U-vormige dal van Europa. Langs beken en door weilanden vol koeien tussen typerende boerderijen gaat het naar de ‘indoor waterval’. Het dal van Lauterbrunnen ligt aan de voet van het Jungfrau-massief vanwaar het smeltwater de weg naar beneden vindt. Dat levert maar liefst 72 watervallen op in de vallei. Eeuwen van erosie hebben gemaakt dat de Trümmelbachfälle in 5 etappes naar beneden valt en een grottenstelsel heeft uitgesleten in de berg. Er is inmiddels een stelsel van paden aangelegd zodat je dicht bij de watervallen kunt komen. Het grijsgroene gesteente zorgt samen met de combinatie van kunstlicht en daglicht voor een kleurrijk schouwspel.

Trummel (3)

De Lauterbrunnen vallei met rechts een overzicht van de route gezien vanaf de waterval. Op de achtergrond ligt het dorp.

Informatie
Je hebt geen kaart nodig om vanuit Lauterbrunnen de route naar de waterval te vinden. Vanachter de kerk begint het pad en vandaar kun je in het steile dal maar één kant op. Er zijn nog veel meer wandelmogelijkheden, bv. nog dieper de vallei in. Op My Swiss Alps vind je een beschrijving van Lauterbrunnen en omgeving. Halverwege de vallei tref je de Trümmelbach waterval (volg de bordjes) die ook een eigen website heeft.

Trummel (5)

Wonderlijke formaties en kleuren bij de Trümmelbachfalle

Trummel (4)

Een stelsel van paden brengt je in de berg.

Halverwege de vallei tref je de Trümmelbach waterval (volg de bordjes) die ook een eigen website heeft.

 

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?