Maak kennis met ‘Waterland van Friesland’, wandelschoenen mee

Foto: Bregje Schipper

Hindeloopen, Stavoren, Sloten, Workum, als je dit rijtje plaatsnamen hoort gaat er vast ook bij jou iets kriebelen en denk je aan de Elfstedentocht op de schaats, of recenter de Elfstedentocht die Maarten van der Weijden zwemmend aflegde. Maar wist je dat je in Waterland van Friesland, zoals het gebied tussen de Afsluitdijk en UNESCO Werelderfgoed Het Woudagemaal heet, ook heerlijk kunt wandelen? Er lopen een aantal mooie lange afstandswandelingen door deze regio waaronder het Elfstedenwandelpad, maar je kunt er ook heel goed terecht voor leuke kortere wandelingen. Bregje van Wandelvrouw.nl trok haar wandelschoenen aan, nam een kijkje en kwam enthousiast terug.

Door: Bregje Schipper

Friesland is een provincie die mij elke keer weer verbaasd over de mogelijkheden om er even helemaal tussenuit te zijn. Voor mij betekent het dat ik er lekker moet kunnen wandelen in een inspirerende omgeving, maar net zo belangrijk is een bezoek aan een leuke expositie, het meemaken van een evenement, gezellige stadjes en niet te vergeten lekker eten en drinken. Friesland heeft het voor mij allemaal.

Waterland in Friesland
Deze keer ging ik naar de regio Waterland in Friesland, een nieuwe naam voor Zuidwest Fryslân en Gaasterland. Het is een waterrijk gebied, dat aansluit op het IJsselmeer en bekend staat om zijn Friese meren. Maar het heeft een grote verscheidenheid aan landschappen; uitgestrekte landerijen met terpen en dijken, gezellige havenplaatsjes, vaarten en kanalen, kronkelende riviertjes, bijzondere natuurgebieden en de heuvels die ooit door het landijs zijn opgestuwd, en die tegen de oevers van het IJsselmeer eindigen als kliffen. In Gaasterland vind je verschillende bossen, waar het heerlijk wandelen is.

Toegang tot Natuurreservaat De Wyldemerk

Workum
De uitvalsbasis van deze trip is Workum, één van de 11 steden van de Elfstedentocht. Workum is niet zo heel groot, maar er is van alles te beleven. Natuurlijk maken we een stadswandeling en proeven de sfeer van dit authentieke Zuiderzeestadje met de oude Blazerhaven. Aan het vaarwater de Dolte, waar de Elfsteden-schaatsers overheen komen, ligt restaurant Sluiszicht. Een plek waar wij ons heerlijk laten verwennen met een lunch gemaakt van streekproducten.

Jopie Huisman museum
Een echte must-do in Workum is het Jopie Huisman museum. Ook als je niet van musea houdt is het toch de moeite waard om hier een kijkje te gaan nemen. De kunst die de autodidacte meester-schilder Jopie Huisman maakte, spreekt iedereen aan. Het is een laagdrempelig museum en het geluidskastje dat je meekrijgt, en waardoor je geluidsfragmenten hoort of een toelichting op een schilderij door de schilder zelf, maakt het museum zeer levendig.

Links: Fotoboek met alle werken van Jopie Huisman, schilder van het mededogen. Rechts: Werk van Jopie Huisman, Ny Bethanië uit 1982

Zuiderzeepad
Maar dan is het tijd om de benen eens flink te streken en een echte ‘Friese’ wandeling te maken over de dijk van Stavoren naar Hindeloopen. Deze 11 km lange wandeling, die onderdeel is van het Zuiderzeepad, is gemakkelijk te plannen, Hij loopt namelijk van treinstation tot treinstation. Wij zetten de auto neer bij Station Hindeloopen en namen de trein naar Stavoren en liepen over de Noorderdyk terug. Heerlijk uitwaaien, tussen de schapen met aan de ene kant het IJsselmeer en aan de andere kant de polders van Waterland in Friesland.

De Noorderdyk van Stavoren naar Hindeloopen onderdeel van het Zuiderzeepad

De Wyldemerk
In het bezoekerscentrum Mar & Klif in Oudemirdum – waar overigens een hele leuke permanente expositie is over het ontstaan van Zuidwest Fryslân – krijgen we de tip om naar het natuurgebied de Wyldemerk te gaan. Dit voormalig zandafgravingsgebied is nu een schitterend natuurreservaat waar wel 35 soorten libellen leven. Geen wonder dat het gebied is uitgeroepen tot het eerste officiële libellenreservaat van Nederland. Het is er heerlijk wandelen. Je mag er van de paden af en onderweg vinden we verschillende borden die uitleg geven over de leefwijzen van de libellen en de manier waarop verschillende soorten te herkennen zijn.

De Wyldemerk

Wandeltripje plannen
Een leuk tripje naar Friesland plannen is niet moeilijk. Kijk maar eens op de website van Friesland of die van de VVV Waterland van Friesland, die ook een mooie agenda heeft met alles wat er de komende tijd aan evenementen te beleven is.

Mijn favoriete website is die van het bezoekerscentrum Mar & Klif. Daar vind je ontzettende leuke actieve activiteiten in de natuur om aan mee te doen, voor zowel volwassenen als voor kinderen. Wat denk je bijvoorbeeld van wandelingen door het eeuwenoude Rysterbosk met een natuurgids of een workshop Nachtfotografie onder leiding van landschaps- en natuurfotograaf Jan Tijsma, met als decor natuurgebied de Wyldemerk in Gaasterland.  Super toch.

Dit artikel is geschreven door Bregje Schipper van het blog Wandelvrouw.nl. Daar vind je meer leuke verhalen over Friesland. Lees bijvoorbeeld ook: Wandelinspiratie opdoen in Waterland van Friesland

 

 

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?