Over de Grootste Natuurbrug van Europa

Natuurbrug Crailoo / foto Miez Peek

’t Gooi kent een grote variatie aan natuurgebieden die lange tijd versnipperd in de regio lagen. De 800 meter lange natuurbrug Zanderij Crailoo verbindt deze natuurgebieden. Zo kunnen dieren vrij bewegen tussen de bekende buitenplaatsen, de oude bossen en de talrijke heidevelden die ’t Gooi kenmerken.

De natuurbrug verbindt de Vechtstreek en de Utrechtse Heuvelrug en maakt dat de geïsoleerde leefgebieden verleden tijd zijn. In de zomer van 2014 is een tweede natuurbrug over de A27 ten zuiden van Hilversum toegevoegd als volgend onderdeel van de ecologische verbindingszone. Over de A1 bij Laren is in 2015 een derde natuurbrug gebouwd. Grotere dieren als reeën kunnen zo vrij bewegen tussen de Vechtstreek en de Utrechtse Heuvelrug. Uitvoerige monitoring heeft laten zien dat naast reeën ook marters, eekhoorns en zelfs ringslangen en zandhagedissen gebruik maken van de natuurbrug. Het leuke is dat je de natuurbrug Zanderij Crailoo gewoon wandelend of per fiets kunt oversteken.

img_4820-1024x572

De wandelroute loopt o.a. over een flonderpad door plassen vlak naast de natuurbrug.

Wandelroute
Je kunt een GPS-track downloaden waarbij je over meer natuurbruggen komt. De totale route is 13km. Klik hier voor de track.

 

Een nog kale natuurbrug vlak na de aanleg, nu loop je (en vooral de dieren) door de beschutting van struiken (foto IVN)

GRAILOO-WILDBRUGFLICKR

Stronken voor de kleiner dieren

 

2 Reacties

Comments are closed.

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?