Wandelbelevenissen in het Westerwald

Uitzicht over Westerwald, foto: Dominik Ketz Rheinland-Pfalz Tourismus

Een beetje verscholen achter de Rijn en de stad Koblenz ligt een klein middelgebergte dat voor een groot deel is begroeid met bos. Het Westerwald ligt op korte afstand van ons land en wordt begrensd door 4 rivieren waaronder de Rijn in het westen. Leisteen, klei en ijzererts hebben het landschap gevormd dat samen met de prachtige bossen het thuis is voor een 9-tal avontuurlijke rondwandelingen.

Deze ‘Erlebnis-schleifen’ zoals de rondwandelingen heten zijn alle tussen de 10 en 20km lang en variëren in hoogteprofiel van nagenoeg vlak tot flink klimwerk. Ze zijn alle gekoppeld aan de WesterwaldSteig, de 253km lange afstandswandelroute die door het middelgebergte loopt.

Westerwald4,-Dominik-Ketz-Rheinland-Pfalz-Tourismus

Over groene heuvels en door ongerepte bossen in Westerwald (foto: Dominik Ketz, Rheinland-Pfalz Tourismus)

Kennismaking met een uitermate gevarieerd wandelgebied.
De Duiters kennen het Westerwald wel, maar voor ons is het een beetje vergeten gebied. Dat naast de WesterwaldSteig ook de uit Sauerland komende Rothaarsteig hier aansluit zegt genoeg over de aantrekkelijkheid van dit wandelgebergte. Beide lange-afstand routes zijn Premium Wandelwegen, de mooiste van Duitsland. Overigens is de Fuchskaute met 656m de hoogste berg van het Westerwald.

Basalt,-Westerwald

Basalt ‘orgelpijpen’ kom je regelmatig tegen in Westerwald. (foto: Dom2508, Wikimedia)

Wat het Westerwald zo populair maakt is de variatie aan rustgevende uitzichten en soms ronduit wilde beekdalen. Op een relatief kleine oppervlakte tref je naast de vele bossen ook heide en hoogveen maar zijn het vooral de karakteristieke rotsformaties, die deels bestaan uit basalt, die de aandacht trekken. Verlaten plekken zijn de getuigen van de basaltmijnbouw en onderweg zul je verbaasd zijn over de ‘orgelpijpen’ in het landschap. Alles over de basaltmijnbouw kun je bekijken in het ‘Stöffel Park, een compleet industrieterrein dat niet meer in gebruik is, maar waar alle machines als stille getuigen je het verhaal van de  basaltwinning vertellen. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan de druipsteengrotten van het Schauhöhle Herbstlabyrinth in Breitscheid met een van de grootste ‘open kamers’ van Duitsland.

Westerwald,-Dominik-Ketz-Rheinland-Pfalz-Tourismus

Het museum dat op het terrein van Stöffel-Park staat. (foto: Dominik Ketz, Rheinland-Pfalz Tourismus)

Bad Ems, een pareltje om uit te lichten
Een kleine plaats vol geschiedenis, dat is Bad Ems waar keizers, koningen en tsaren hun heil zochten in het zuivere water bij het riviertje de Lahn. Later volgden componisten en schrijvers die de sfeer van het romantische Bad Ems als inspiratie gebruikten. Ook nu is het nog een plek met een boeiende barokke en klassieke architectuur zoals b.v. het indrukwekkende Badeschloss van Hollandse origine. Bad Ems ligt ingeklemd tussen de heuvels met de Lahn in haar midden. Een ideale uitvalsbasis voor je wandel-  of fietstochten, zeker als je het leuk vindt dit te combineren met een stukje wellness. Het ligt op korte afstand van Koblenz en het Westerwald

Westerwald3,-Dominik-Ketz-Rheinland-Pfalz-Tourismus

Uitzicht op Bad Ems (foto: Dominik Ketz, Rheinland-Pfalz Tourismus)

De ‘Erlebnis-schleifen’
Om je een beeld te geven van de wandelmogelijkheden in het Westerwald zochten we 3 Erlebnisschleifen voor je uit. In totaal zijn er 9 van deze rondwandelingen met alle een eigen karakter. De parkeerplaats voor je auto is start- en eindpunt. Onderstaand tref je een link waar je de Erlebnisschleifen kunt downloaden.

1) Erlebnisschleife rondom de Fuchskaute (18,2km, gemiddeld hoogteprofiel)
Deze Erlebnisschleife heeft de naam “Fuchsbau, Arnika und Bergeshöhe” en brengt je in het natuurgebied rond de hoogste berg van het Westerwald. Je volgt in eerste instantie een deel van de vermaarde Rothaarsteig en later de WesterwaldSteig waarbij je afwisselend door weide en bos loopt met continue uitzicht op de vele heuveltoppen. In de herfst en voorjaar extra mooi als ’s ochtends de mist langzaam 0ptrekt. Onderweg passeer je het levendige zweefvliegveld van Breitscheid (hier vind je ook de druipsteengrotten) en kom je langs hoog gelegen basaltformaties en andere sporen van vulkanisme uit vroegere tijden. Klik hier  voor de beschrijving van deze Erlebnisschleife.

Westerwald6,-Dominik-Ketz-Rheinland-Pfalz-Tourismus

Deze route voert je langs een paar prachtige meren in het Westerwald (foto: Dominik Ketz, Rheinland-Pfalz Tourismus)

2) Erlebnisschleife langs romantische meren (14,9km, beperkt hoogteprofiel)
De Erlebnisschleife “Romantische Seenplatte” brengt je over een ander deel van de WesterwaldSteig waarbij je langs verschillende meren in allerlei maten komt. Eerst loop je langs de oevers om ze even later van bovenaf te bekijken. Uitvalsbasis is het plaatsje Dreifelden met de oudste kerk van het Westerwald. Klik hier voor de beschrijving van deze Erlebnisschleife.

Westerwald5,-Dominik-Ketz-Rheinland-Pfalz-Tourismus

Het lijkt of hier langs het einde van de wereld loopt (foto: Dominik Ketz, Rheinland-Pfalz Tourismus)

3) Erlebnisschleife langs het einde van de wereld (12,2km, gemiddeld hoogteprofiel)
Een bijzondere naam deze Erlebnisschleife “Kloster Marienthal und das Ende der Welt”. Je loopt o.a. over een van de mooiste delen van de WesterwaldSteig. Daarbij verwijst de naam van deze route naar het deels in de rotsen uitgehakt pad waarover kinderen vroeger naar school moesten. Zij gaven er de naam ‘einde van de wereld’ aan. Begrijpelijk want het is ook nu nog een spannend stuk waar voorzichtigheid geboden is. Het 17e eeuwse klooster van Mariethal passeer je later. Klik hier voor de beschrijving van deze Erlebnisschleife.

Een overzicht van alle 9 Erlebnisschleifen vind je hier


gastlandschaften_nl-Kopie

Ga voor meer informatie over het Westerwald naar: rijnland-palts.nl

Vragen? Bel 023-2052282, Email naar reizen@ecktiv.nl, of ga naar CONTACT

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?