Wandel Categorieën 1 t/m 4

Hieronder geven we je de categorie indeling zoals we die hanteren bij wandelvakanties en huttentochten. In het algemeen geldt dat hoe beter je voorbereid bent op wandelingen in de bergen, hoe beter en hoe meer je zult genieten tijdens het lopen. De zwaarte van een tocht wordt vooral bepaald door de duur van de dagroutes, waarvoor niet zozeer ervaring in de bergen wordt vereist als wel een goede conditie. Deze kan dus ook opgebouwd zijn door een actief leven met b.v. sporten. Bedenk ook dat het lopen op grotere hoogte extra energie vraagt.

 • Categorie 1: makkelijk
  Eenvoudige wandeling voornamelijk op goede wandelpaden zonder noemenswaardige stijgingen. Voor deze categorie heb je weinig ervaring nodig. Geschikt voor ongetrainde deelnemers. Duur van de tochten zelden langer dan 4 uur.
 • Categorie 2: beetje/af en toe moeilijk
  Wandeltocht op wat meer geaccidenteerd terrein. Etappes in zowel vlak als heuvelachtig gebied. Rustige stijgingen en afdalingen met bijzondere uitzichtpunten. Met een normale conditie en enige wandel ervaring echter goed te doen zonder noemenswaardige moeilijkheden.
 • Categorie 3: moeilijk
  Wandelreis met hogere moeilijkheidsgraad, deels in hooggebergte. Soms zijn de wandelingen ook langer dan 6 uur, zodat een goed uithoudingsvermogen gevraagd wordt. Je voelt je zeker op dat niveau, houdt van sportieve uitdaging en bent fit genoeg. Je bent Trittsicher en hebt geen last van evenwichtsstoornissen. Je houdt van sportieve uitdaging en bent fit/gezond genoeg. Je bent in het dagelijks leven actief op sportgebied en kunt je krachten goed verdelen.
 • Categorie 4: inspannend
  Voor de routiniers op wandelgebied. Je hebt de nodige ervaring op inspannende bergwandelingen ook in het hooggebergte. De duur en hoogteverschillen die overwonnen moeten worden zijn inspannend. Je doet aan duursport en je conditie is erg goed. Je bent Trittsicher en heeft geen last van evenwichtsstoornissen. Je houdt van sportieve uitdaging en bent fit/gezond genoeg. Je bent in het dagelijks leven actief op sportgebied en kunt je krachten goed verdelen.
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?