Waarom de Moezel Fietsroute al jaren zo’n Duitse topper is…

Elk jaar weer beoordelen de Duitsers de Mosel-Radweg tot een van de mooiste van het land. Het spreekt voor zich dat het rivierlandschap, de gastvrijheid en natuurlijk de wijn hier een belangrijke rol in spelen. Maar er is meer dat deze fietsroute en andere routes rond de Moezel zo geliefd maakt.

MOSELFIETSROUTE3

Fietsen langs de Moezel voert je van bocht naar bocht, met telkens weer een ander uitzicht over het water. (foto: C.Arnoldi Stufe)

Mosel Radweg
De Mosel Radweg zelf begint in het Franse Thionville en eindigt na 275km stroomafwaarts in Koblenz. Een afstand die goed in een aantal dagetappes is te doen en tegelijk de mogelijkheid geeft uitstapjes te maken over andere routes. Welke route je ook neemt. De dorpen, wijnboeren en heerlijke terrassen geven zoveel extra’s als je hier fietst. En wil je een dag wat  minder fietsen, pak dan een boot, al of niet met fiets, en trek zo verder over de rivier.

Trittenheim,-Balz-Schreier,-Wikimedia

De Mosel-Radweg ter hoogte van Trittenheim. (foto: Balz Schreier, Wikipedia)

Fietsen in de Moezel, relatief vlak
In totaal is er meer dan 1000km aan fietspaden te vinden rond de Moezel waarvan de meeste relatief vlak zijn. Soms wat vals plat en op enkele stukken, meestal als je het dal uitrijdt, moet er licht geklommen worden. Sla deze stukken niet over want een uitstapje naar de zijrivieren van de Moezel, naast de Saar zijn dat bijvoorbeeld de Ruwer en de Salm, biedt je veel fietsplezier. Daar zitten ook routes over oude spoorbanen bij waarbij je, net als de treinen destijds, langzaam omhoog gaat en geen steile stukken tegenkomt. Voor wie het wel wat steviger mag kan doorrijden naar de heuvels van de Eifel en de Hunsrück. Kortom, zoals de Duitsers in hun beoordeling al aangaven: je kunt letterlijk en figuurlijk alle kanten op als je gaat fietsen bij de Moezel.

MOSELFIETSROUTE1

De Mosel-Radweg is relatief vlak en leidt je langs idyllische plekjes (foto: C.Arnoldi Stufe)

Perfecte bewegwijzering en onderhoudsposten
Duitsers zijn kritisch als het om het beoordelen van fiets- en wandelroutes gaat. Zaken als bewegwijzering, aanvullende informatie, fietsverhuur en onderhoudsposten moeten in orde zijn. Dat geldt natuurlijk ook voor overnachtingsmogelijkheden en de mogelijkheid je bagage te laten vervoeren. Het Toeristenburo van de Moezel heeft er voor gezorgd dat daar allemaal in is voorzien.

MOSELFIETSROUTE

De Mosel-Radweg is genieten van natuur en cultuur (foto: C.Arnoldi Stufe)

Fietsevenementen
Er gebeurd van alles in het Moezeldal. Het hele jaar door kun je er terecht voor activiteiten en evenementen naast het fietsen. Zo vindt het autovrije fietsevenement ‘Happy Mosel’ voor de 25e (en jammer genoeg voor de laatste keer) plaats. Wil je zo’n autovrije fietsdag een keer meemaken, zorg dan dat je op 11 juni in de Moezel bent. In de dorpen vinden dan allerlei nevenactiviteiten plaats.

Op 21 mei is er het vergelijkbare Saar Pedal langs de prachtige zijrivier van de Moezel. Vanaf Merzig tot aan de monding van de Saar in de Moezel kun je autovrij fietsen. Prettig dat het Romeinse pareltje Trier in de buurt ligt.

Trier,-park, Lokilech, Wikimedia

Palastgarten bij het Kurfürstlichen Palais, met daarachter de Konstantins basiliek in Trier. foto: Lokilech, Wikimedia

Informatie
Via het Toerismeburo kun je gratis brochures opvragen met informatie over fietsen, routeplanning, wandelen, accommodaties, evenementen etc. in en rond het Moezeldal.

• Ga voor algemene informatie over de Moezel naar: mosellandtouristik
• Alle informatie over fietsen in de Moezel vind je op de fietspagina

mosel-logo

> Titelfoto: Frans Berkelaar, Zicht op Cochem

1 Reactie

Comments are closed.

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?