Wat herfst in de Moezel zo bijzonder maakt

De wijnboer serveert alleen zijn eigen wijnen terwijl de vrouw des huizes heerlijke regionale gerechten maakt. In de huiselijke sfeer van de Wijntavernes langs de Moezel komt al het lekkers uit de regio helemaal tot zijn recht. De herfst is het seizoen van de wijnoogst, dat de wijnfeesten langs de rivier worden gehouden en het wild op tafel komt. Ideaal om te combineren met wandelingen door de wijngaarden en over de dit jaar bekroonde Moselsteig. Zo maak je met nog geen 300km rijden v.a. Utrecht de unieke sfeer van deze periode mee.

Bremm-(c)-Heinz-Peierl

De karakteristieke bochten en wijngaarden langs de rivier maken dat je ademloos blijft kijken over het landschap (foto: Heinz Peierl)

Straußwirtschaften is de wat onwennige Duitse benaming voor de wijntavernes waarbij de wijnboeren maar een bepaalde periode in het jaar hun bedrijf open mogen stellen voor eters en drinkers en soms ook slapers (het zijn geen restaurants). Dat betekent dat de wijnboerderij wordt klaargemaakt voor het ontvangen van gasten en je zomaar in de wijnkelder of verzorgde tuin van je maaltijd kunt genieten. Overigens betekent Strauß boeket of krans. Als deze aan het huis hangt weet je dat je welkom bent bij de wijnboer.

moezel,willemien

‘De herfst is een goed seizoen om de Moezel te verkennen. De druivenoogst is in volle gang en vooral de natuur langs de Moezel is in het najaar schitterend. De kleuren van de beukenbossen en de wijngaarden veranderen in de herfstzon in een sprookjesachtig kleurenpallet’. (foto en ervaring: Willemien Jongman, Ecktiv Community)

Maak kennis met de Moselsteig
Uitgeroepen tot de mooiste lange afstandswandeling van Duitsland is de Moselsteig een kennismaking waard. De ene keer loop je hoog over de beboste heuveltoppen en dan weer afdalend naar een van de gezellige dorpen aan de rivier. Natuurlijk kruis je daarbij veelvuldig de vermaarde wijnranken, bekend bij iedereen. Pas wandelend ervaar je hoe steil de wijnbergen eigenlijk zijn en hoe verwonderlijk het is dat hier al sinds de Romeinse tijd wijn wordt verbouwd.

moselsteig-3-christiane-heinen-mosellandtouristik-gmbh

Over de heuvels van de Moselsteig met de gezellige dorpen aan de rivier (foto: Christopher Arnoldi, Mosellandtouristik gmbh)

Combineren met een wandeling of fietstocht
In veel dorpen kun je een wandeling maken dwars door de (steile) wijngaarden waar je de druivenplukkers aan het werk ziet. Fietsen langs de Moezel  kan natuurlijk ook via de Mosel Radweg. Ideaal en verstandig om de auto te laten staan. Laat je ter plekke informeren over de mogelijkheden, soms zijn er speciale wijnroutes georganiseerd.  Onderweg kun je dan optimaal genieten bij een van de wijntavernes.

Blick-von-der-BurgThurant-(c)-Christopher-Arnoldi.jpg

Even uitblazen met uitzicht over de Moezel (foto: Christopher Arnoldi)

Informatie
Informatie over de wijntavernes en wijnevenementen vind je op de site van Mosellandtouristiek (Nederlands). Je kunt er door linken naar het overzicht van de deelnemende wijnboeren en de agenda voor de komende weken.

kaart-moezel

Klik op deze kaart en vind je weg naar de verschillende wijntavernes en wandel- en fietsroutes

Klik op bovenstaande kaart en vind je weg naar de verschillende wijntavernes en wandel- en fietsroutes
• Ga voor algemene informatie over de Moezel naar: mosellandtouristik
• Meer informatie over de Moselsteig vind je op: moselsteig
> Titelfoto: Weingut Hower

mosel-logo

Wandelvakanties Moezel


or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?