Fiets Lentetip ‘Eemrondje ’t Gooi’ door de Eemvallei

Tekst en foto's: Miez Peek

Aan de oostrand van ’t Gooi komen de hoger gelegen Gooise heide- en bosgebieden samen met de uitgestrekte weides van de Eemvallei. Op uitnodiging van het VVV Gooi & Vechtstreek reed ik het ‘Eemrondje ’t Gooi’. In deze tijd van het jaar een fietsroute langs lammetjes en kalfjes, vrolijke eekhoorntjes, weidevogels en prachtige tuinen. Daartussen de Gooise terrassen waar je vooraf nooit weet of je er een bekende tegenkomt…

Een fietsroute door de Eemvallei
Het Eemrondje ’t Gooi is een van de fietsroutes die is voortgekomen uit een samenwerking tussen de gemeentes rond de Eemvallei. Doel van deze samenwerking is de Eemvallei, overigens een van de rijkste weidevogelgebieden van ons land, te promoten als nadrukkelijk geheel met alles wat ’t Gooi nog meer te bieden heeft. Het resultaat is o.a. deze zeer gevarieerde fietsroute vol culturele en landschappelijke hoogtepunten.

20170428_150443 (1024x242)

Het Nautisch kwartier in Huizen is een ideale start- en eindpunt voor je fietstocht door ’t Gooi. Je vindt er genoeg horeca en kunt er overnachten in het Fletscher Hotel.

Een mozaïk aan landschappen
Het is een late lunch geworden, het moment waarop ik terugkijk naar mijn fietstocht langs de oostrand van ’t Gooi. Ik zit waar ik ben gestart in het kleurrijke Nautische Kwartier van Huizen te genieten van een ’12-uurtje’, al is het inmiddels een stuk later in de middag. ’t Gooi heeft me wederom gebracht waarop ik hoopte: een mozaïk aan landschappen en veel te veel leuke plekken waar je langer wilt blijven.

sel (4) (1024x808)

Dit oude verkeersbord in hartje Blaricum laat zien dat de afstanden kort zijn in ’t Gooi

Bos, hei, water, ‘bergen’ en graslanden
Dat begint al als ik vanaf het Nautische Kwartier, gelegen aan de havenmond bij het Gooimeer, de bossen in rij. In één blik vang ik de rietlanden langs het Gooimeer en het uitgestrekte water zelf met naast me de verborgen essen in de bossen vol varens. Het glooit licht op het eerste deel van de route dat me binnen een half uur ook nog eens op de hoger gelegen heide richting Naarden brengt. Nu al een overdosis aan verschillende landschappen en ik ben nog maar net begonnen. Kort hiervoor ben ik gestopt bij de Eukenberg vlak langs het Gooimeer voor het uitzicht richting Flevoland. Tussen de koeien op de hei klim ik vals plat omhoog richting de Tafelberg, met 36m het hoogste punt van ’t Gooi. Wonderlijk hoeveel groene rust je hier ervaart terwijl je toch echt in de Randstad fietst.

sel (1)

Zicht op het Gooimeer en het Eemmeer aan het begin en einde van je route.

Verborgen paradijsje
De heide, met haar eeuwenoude zandwegen en grafheuvels blijft me lange tijd vergezellen. Tussendoor daal ik af door de villawijken van Laren en Blaricum waar mijn aandacht plotseling wordt getrokken door een bord ‘vrij wandelen’ dat op de oprit van een van de villa’s staat. Voorzichtig rijd ik het erf op onzeker of dit allemaal wel mag. Ik blijk bij de ‘Zeven Schepel’ te zijn. Een prachtige Engels privétuin vol magnolia’s en rododendrons onder oude eiken. Pijlen geven aan dat je inderdaad zomaar een wandelrondje mag maken. Het is een verborgen paradijsje, alles prachtig in bloei, waar ik de tijd voor neem.

sel (3)

De verborgen tuin van de Zeven Schepel, te gast in een prachtige privé tuin.

Prehistorische gronden
Laren passeer ik aan de buitenrand van het centrum met o.a. het beroemde Singer-museum dat momenteel verbouwd wordt. Even later merk ik hoe de Gooise natuurgebieden met elkaar zijn verbonden. Ik kan kiezen uit een van de ecobruggen over de snelweg of een tunnel onder de A1. De laatste is de kortste route en die neem ik omdat de zin in een kop koffie snel toeneemt. Maar niet voordat ik een plek heb bezocht waar ik 30 jaar geleden voor het laatst ben geweest. Het Geologisch Museum Hofland ligt bovenop de prehistorische gronden van ’t Gooi en geeft je inzicht in de ontstaansgeschiedenis van het Gooi. Net als vroeger trekken de prachtige glimmende en gekleurde stenen mijn aandacht voordat ik het volgende stuk heide oversteek en door de koeien met kalveren verwelkomd word bij theehuis het Bluk, midden op de hei. Daar plof ik neer op het terras en zie hoe wandelaars, fietsers, paardrijders en mountain-bikers hier samen komen. Opnieuw verbaas ik me over de groene rust die je hier ervaart in dit drukke stukje Nederland.

sel (7)

Een deel van de collectie en de tuin van Geologisch Museum Hofland.

Museum Hofland vertelt al 40 jaar alles over de geologie en prehistorie van ’t Gooi. Boeiend om uitleg te krijgen over het gebied waar je in rijdt met de ruim 2500 jaar oude grafheuvels om de hoek. Er is een vaste expositie over het ontstaan van het Gooi met o.a een maquette van de Gooise stuwwal. Daarnaast is er een kleine fraai aangelegde steentuin, een grote collectie van allerlei gesteente en er zijn wisselende exposities. Meer informatie over Museum Hofland vind je hier.

sel (6) (1024x683)

Je komt van alles tegen op de Gooise hei…

Op naar het laagland
Langzaam verlaat ik de hogere gronden van ’t Gooi. Vanaf de zandrug rijd ik oostwaarts het open landschap van de Eempolder in. Hier zijn de wegen recht en het landschap vlak met een heerlijk weids uitzicht. De Eempolder is een van de rijkste weidevogel gebieden van ons land en daar kun je niet omheen als je de kakofonie van geluiden hoort. Wie wil kan kasteel Groeneveld met haar grote landschapstuin bezoeken doch ik sla eerder af richting de idyllisch gelegen schutsluis van Eemnes. Fietsend met de wind in de haren gaat het tussen de grutto’s en kieviten naar deze oase in de polder, gelegen nabij de Eem. Horeca zou hier niet misstaan hoewel dat de stilte misschien zou verbreken (zie titelfoto). Trouwens wie echt dorst heeft kan een stukje verder met het pontje de Eem over en vindt daar in Eemdijk een plek om wat te drinken. Ik drink mijn waterfles leeg terwijl een moedereend met haar 8 kuikens door de de smalle kier van de sluisdeuren zwemt. Dan maak ik me op voor het laatste stuk terug naar Huizen.

sel (10) (1024x609)

Fietsend door de Eempolder met de kerktoren van Eemnes op de achtergrond

Lente in de polder
Er zijn nog opvallend veel ganzen in de Eempolder waar ik ooit de zeearend uit de Oostvaardersplassen voor paniek heb zien zorgen. Duizenden ganzen vlogen toen gelijktijdig op met een donkere wolk en een ongelooflijk kabaal tot gevolg. Het is nu rustiger, de meeste ganzen zijn noordwaarts getrokken. Op somige plekken lijkt het alsof de zwanen hun plek hebben ingenomen. In grote groepen zitten ze bij elkaar terwijl daar omheen de rammelende hazen tikkertje lijken te spelen. Er is niets saais aan de Eempolder, ook hier is de lente volop aanwezig. Ik besluit iets af te wijken van de route en rij uiteindelijk over de dijk langs het Gooimeer terug naar het Nautisch kwartier in Huizen. Daar strijk ik neer op het terras van het Fletscher Hotel en bestel mijn 12-uurtje. Verderop op de parkeerplaats zie ik hoe een viertal hun fietsen op de auto’s bindt en naast me komt zitten. Ze vertellen dat ook zij een mooie tocht hebben gemaakt en nog even bij het Huizer museum zijn gaan kijken. Vooral de oude foto’s van deze vissers- en nijverheidsplaats en de daarbij behorende kledingcollectie zijn stof tot napraten. Ze laten me hun foto’s zien en samen komen we tot de conclusie dat de haven van Huizen een ideale uitvalsbasis is voor een Goois fietsavontuur.

sel (9)

Lente in de Eempolder

Informatie Eemrondje ’t Gooi
Het Eemrondje ’t Gooi maakt gebruik van de reguliere fietsrouteplanner. Op de website van Eemsnoer vind je de beschrijving van de gereden route die je overigens zelf kunt variëren. Het Eemrondje ’t Gooi is het mooist in voorjaar en zomer. Je vindt nog meer fietsroutes op de site en informatie over start- en eindplaats Huizen. Voor informatie over ’t Gooi, o.a. voor overnachtingsmogelijkheden kijk je op de site van VVV Gooivecht.

sel (8)

Een 12-uurtje als afsluiting van de fietstocht

sel (11) (1024x549)

Elke jaar strijken duizenden ganzen neer in de Eempolder

Op de website van Eemsnoer vind je de beschrijving van de gereden route. Voor informatie over ’t Gooi, o.a. voor overnachtingsmogelijkheden kijk je op de site van VVV Gooivecht.

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?