Wandelregio Örebro, doe je wandelschoenen al aan in het vliegtuig

Op uitnodiging van Visit Sweden en Groningen Airport Eelde breng ik een spoedbezoek aan de Zweedse regio Örebro. Ik krijg een indruk van de wandelmogelijkheden rond de gelijknamige ‘kasteelstad’ gelegen in het hart van Zweden. Vooral nieuwsgierig naar hoe makkelijk ik de zo heerlijke Scandinavische natuur hier beleven? Lees hoe Ecktiv deze regio is.

Tekst en foto’s Miez Peek

1

Kleine bruggetjes over al even kleine beken in het Ekopark Kilsbergen

Een wandeling die start met een verrassing
Mijn kennismaking met de natuurparken rond Örebro begint goed. Een hek van vijf staaldraden boven elkaar, vermoedelijk onder stroom houdt ons tegen. Het is enkel te passeren via een ingewikkelde klapdeur. ‘Een typisch hek om het vee tegen de wolven te beschermen’, legt mijn gids Johan Karlström uit. Ik ben een klein half uur buiten de stad en direct verrast. Johan vertelt over de elanden en beren die hier voorkomen zodat ik al in de eerste minuten nadat ik de veters van mijn wandelschoenen heb gestrikt antwoord heb op mijn vraag. Dat scheelt voor de rest van de dag en dus gaat de stand op genieten. En genieten gaat het zeker worden want ik heb al lang gezien dat de natuur hier is zoals je hoopt als je Zweden bezoekt.

6

Duidelijke bewegwijzering en de hutten-nederzetting Gardsjötorp waar je de hutten kunt huren.

Groene vlekken…
Wie op de kaart kijkt ziet rond Örebro allemaal groene vlekken. Natuurparken als highlights in een toch al op en top groene omgeving. Het tekent het bewustzijn en de trots van de regio Örebro op wat men voor de actieve natuurliefhebber heeft te bieden. Tel daar de ligging van de regio, midden tussen de meren in het Hart van Zweden, bij op en je hoeft geen ingrediënten meer toe te voegen voor een geslaagd wandelavontuur. Gids Johan neemt me mee naar het Ekopark Kilsbergen, gelegen op een ca. 300 meter hoge heuvelkam iets buiten de stad. Hij laat zien wat wandelen hier betekent en vertelt gepassioneerd over de plannen die er zijn om de regio Örebro een wandelmekka te laten worden. Goede weet: deze wandelmekka is tegenwoordig per vliegtuig vanuit Groningen Airport Eelde te bereiken.

4

Nabij de Skinnersagen-waterval

Voor ieder wat wils
Vanaf de parkeerplaats duiken we meteen via een smal pad het bos in. Het gemengde dennen- en beukenbos laat zien dat de winter dichtbij is. Kleine plassen tonen met een dun laagje ijs dat de nachtvorst blijvend haar intrede heeft gedaan. Zolang de sneeuw niet valt stappen we een groene wereld in. Met dikke dennentakken boven ons en de rijkelijk begroeide bodem, vol mos en bosbessen, aan onze voeten. We klimmen door het ‘wilde’ bos tot we bij het eerder genoemde hek komen dat ons bij een weide boven op een heuvel brengt. Hier ligt de oude nederzetting Gardsjötorp waar verschillende hutten en een centraal gebouw ter beschikking staan voor de wandelaar. Gids Johan legt uit dat de ruime verblijven ook populair zijn bij de Cross-Country skiërs (langlaufen) die graag deze kant op komen zodra de sneeuw valt. Het wordt me duidelijk dat het hier wel goed zit met de infrastructuur voor elke actieveling. Of je nu wilt wandelen, skiën of mountain-biken. Er is voor ieder wat wils met goed onderhouden paden en een degelijke bewegwijzering. En het mooie is dat het ‘alleen op de wereld gevoel’ die bij de Zweedse natuur hoort niet zal verdwijnen. Zo omvangrijk zijn de natuurparken hier.

8

Gids Johan bereidt de koffie aan het Göljanmeer

Het wegdromen kan beginnen
Na het bezoek aan de nederzetting neemt Johan me mee over plankenpaden door het hoogveen eindigend bij een van de vele meren die plotseling tussen de bomen opduikt. Daar langs de meren vind je de meeste schuilplaatsen bestaande uit een kleine hut, vuurplaats, en soms zelfs een toilet (een hokje met gat in de grond). Bij het Göljanmeer zet Johan zijn rugzak neer. Nadat de koffie met de gasbrander is bereid en de typisch Zweedse kaneelkoeken te voorschijn komen kan het wegdromen beginnen. Dit zijn de plekken in Scandinavië waar je langer wilt blijven. Nu nog even een eland drinkend langs de oever en het plaatje zou perfect zijn. En het mooie is dat je in dit soort hutten nog mag slapen ook.

Het is wonderlijk hoeveel variatie er is in de bescheiden kilometers die ik vandaag met Johan loop. Kleine bruggetjes brengen ons over al even kleine beken en uit het niets sta ik ineens op een strand. Tienduizenden jaren terug kwam de zee tot bij Örebro, de bekende Zweedse meren zijn daar de overblijfselen van. Een golvend steenveld vol afgeronde reuzenkiezels midden in het bos blijkt de oude branding te zijn. Een ongewoon gezicht.

9

Opweg naar de hut aan het Göljanmeer en het steenveld dat ooit de brandig van de zee was.

The best for last…
Zoals het hoort bewaart Johan ‘the best for last’ met de belofte van een mooie waterval. Op de smalle paden is het geconcentreerd lopen als stenen en boomwortels de overhand nemen. Van het stijgen en dalen merk je amper iets op soms een korte klauterpassage na. Dan is in de verte het geruis van een waterval te horen al laat de omgeving daar nog niets van zien. Sterker nog, het bos wordt alleen maar donkerder terwijl het geluid harder wordt. Dan is daar abrupt een kloof, amper 10 meter diep waar de Skinnersagen-waterval in een sierlijke bocht naar beneden valt. Een plek waar de houthakkers en vermoedelijk de ijzersmeden zich eeuwenlang verzamelden. Het is een prachtgezicht hoe de waterval en wilde beek zich door het landschap snijden.

7

De Skinnersagen-waterval

Je wandelschoenen aan in het vliegtuig
Het maakt de kennismaking met de wandelregio Örebro compleet. Het Ekopark Kilsbergen ligt op een klein half uur van de stad Örebro en net zover van het vliegveld. Met het openbaar vervoer kun je er prima komen. Wat een gaaf idee dat je op het vliegveld in Groningen je wandelschoenen al aan kunt doen voor een unieke ‘flight & hike’. Johan vertelt over de lange afstandsroute ‘Bergslagsleden die over 280km de heuveltoppen rond Örebro volgt. Over hoe de bewegwijzering de laatste jaren is verbeterd en men o.a. meer rondgaande wandelingen wil aanleggen door bestaande paden te verbinden.

3

Gids Johan Karlström bovenaan de Skinnersagen-waterval.

En er is nog meer…
We stappen in de auto voor een korte rit dwars door de stad waarbij we het robuuste kasteel waar Örebro bekend om is passeren. Het ligt midden in de stad en is het begin van een wandelroute door parken langs de oever van de stadsrivier. Een route die eindigt bij het natuurreservaat aan de Hjälmaren, het grote meer net buiten de stad. Hier hebben we een late lunch in het ‘Naturens Hus’ en laat Johan me via een lange houten brug het meer zien. ‘Het hoeft hier maar een week te vriezen en je kunt schaatsen op dit ondiepe meer’ legt hij uit. ‘Midden op het meer is een eiland met een café waar je wat kunt eten en drinken, een populaire winterbestemming’ voegt hij toe. Dan is het tijd om terug te gaan naar het vliegveld. Het is een spoedbezoek dat smaakt naar meer. Heel veel meer want in de regio Örebro kun je het hele jaar terecht. Of je nu wilt mountain-biken, schaatsen, langlaufen, cultuursnuiven of zoals ik deed, lekker wandelen.
Hoe Ecktiv wil je het hebben?

Informatie
Het beste beeld van de wandelmogelijkheden rond Örebro krijg je op de site van de lange afstandsroute Bergslagsladen. Hier vindt je o.a. een item over Kilsbergen. Handig is ook de site ‘Naturkartan’ (natuurkaarten) waar je allerlei informatie kunt downloaden en zo een overzicht hebt rond Örebro. De site is in het Zweeds maar is goed leesbaar met Google Translate.
Sinds deze zomer zijn er frequente vluchten tussen Groningen en Örebro met tussenstop in Kopenhagen. De lijn wordt verzorgd door Nordica Airlines.

5

Kijk voor vluchten tussen Groningen en Örebro ( met tussenstop in Kopenhagen ) op Nordica Airlines.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

3 Reacties

Comments are closed.

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?