Twee relaxte en culturele wandelroutes in het stille deel van Teutoburgerwoud

Foto: Lea Franke, Bad Wuennenberg Touristik GmbH

In de geliefde wandelregio Teutoburgerwoud, vlak over de Duitse grens, vind je een paar gebieden, die nog nauwelijks ontdekt zijn door toeristen. Hier kun je nog helemaal opgaan in de verstilde natuur of stil worden van de culturele bezienswaardigheden onderweg. Met onderstaande rondwandelroutes word je verrast door de ongekende natuur, cultuur en historie van het fascinerende Teutoburgerwoud. 

Kloster Dalheim in Lichtenau aan de Sintfeld Höhenweg, foto: M.Schoberer, Teutoburger Wald Tourismus

Cultuur en historie beleven met de ‘Sintfeld-Höhenweg’
In het zuiden van het Paderborner Land, een deelregio van het Teutoburgerwoud, ligt midden op de Paderborner hoogvlakte het Sintfeld, een uniek landschap dat door duizenden jaren heen is gevormd. Rondom het Sintfeld slingert de Sintfeld-Höhenweg door een van de meest contrastrijke natuur- en cultuurlandschappen van Noord-Duitsland. Over deze 144km lange wandelroute, opgeknipt in 6 à 7 etappes, loop je langs verschillende riviertjes die opeens in de grond verdwijnen, om ergens anders weer op te duiken, een bijzonder natuurverschijnsel. De grillige rotsformaties, de oude loofbossen, de uitgestrekte dalen en de prachtige vergezichten maken het gebied tot een bijzondere beleving.

De belangrijkste culturele bezienswaardigheden onderweg zijn de eeuwenoude steengraven, grafheuvels en verlaten nederzettingen. Maar ook de Wewelsburg, de enige driehoekige burcht van Duitsland, de jezuïetenkerk en -klooster in Büren en het kloostermuseum Dalheim zullen je stil maken.

Rond de route zijn verschillende wandelarrangementen samengesteld, waarbij overnachtingen, proviand, bagagetransport en kaartmateriaal zijn inbegrepen. Ook kun je de speciale Sintfeld-Höhenweg-App downloaden.

Kurpark-Bad-Holzhausen aan het begin van de Relaxroute Limberg in Preußisch Oldendorf, foto: Touristik der Stadt Preussisch Oldendorf

Ontspannen wandelen met de ‘Relaxroute Limberg’
De 6km lange relaxroute rond de Limberg is bedoeld om even helemaal tot jezelf te komen. Deze rondweg maakt deel uit van de ‘VitalWandelWelt’, een netwerk van vier gezondheidsroutes rondom de kuuroorden van het Teutoburgerwoud. Elk van deze routes is volledig gericht op je gezondheid en die zich uit in een gezonde balans tussen lichaam en geest.

De route begint in het kuurpark van het schilderachtige Preussisch Oldendorf. Voordat je de rondweg start, kun je hier het blotevoetenpad bewandelen. Je wandelt daarna door twee beschermde natuurgebieden, Limberg en Offelter Berg, en beklimt gestaag de gelijknamige berg Limberg. Onderweg kun je op verschillende plekken spier- en ademhalingsoefeningen doen. De frisse boslucht in de loofbossen maakt het gezondheidsplaatje compleet.

Wewelsburg aan de Sintfeld Höhenweg, foto: M.Schoberer, Teutoburger Wald Tourismus

Praktische informatie: Op de site van het Teutoburgerwoud kun je gratis wandelbrochures en informatie over accommodaties en routes downloaden. Meer wandelroutes in het Teutoburgerwoud kun je downloaden in de Teutonavigator Hier vind je zo’n 700 wandelroutes, van lange-afstandsroutes tot bijzondere themaroutes. Ook kun je met behulp van de Teutonavigator je eigen route samenstellen.

N.B. Vanaf 15 juni zijn er weer toeristische reizen naar Duitsland mogelijk. Houd hierbij wel rekening met de mondkapjesplicht in restaurants, winkels en musea. Raadpleeg vooraf de websites van je bestemming.

Ga voor meer informatie naar: nl.teutoburgerwald.de

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?