Wandelvakantie Pieterpad van Swalmen naar Maastricht

6-daagse Wandelvakantie over etappe 23 t/m 26 van het Pieterpad door het groene heuvelland van Zuid-Limburg langs bossen, beken en historische plekken

Vanaf €399,-

Foto: van Venlo naar Maastricht, Ritzo ten Cate, Flickr

 • Nederland
 • Dagelijks, gehele jaar
 • Wandelvakantie
 • Individuele reis
 • 5 nachten
 • Logies/Ontbijt
Bewaar reis
Boeken

Heeft deze reis nog geen nieuwe prijzen voor 2022? Doe dan een vrijblijvende offerte aanvraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het gehele Pieterpad loopt in 26 etappes van het Groningse Pieterburen naar de Sint Pietersberg in Maastricht. Tijdens deze 6-daagse wandelvakantie van hotel naar hotel met bagagevervoer loop je de etappes 23 t/m 26 door Zuid-Limburg. Je trekt door bossen op opgestoven rivierduinen en passeert plekken uit de Romeinse tijd.  Je ervaart het Limburgse heuvellandschap en komt er achter dat we tijdens een een paar korte klimmen heuse bergen hebben zoals de Wanenberg en de Puthberg. Langs mergelgrotten en prachtig uitzicht over het Maasdal kom je tenslotte bij het eindpunt van het Pieterpad op de top van de Pietersberg.

Prijs | € 399

 • Prijs per persoon op basis van logies en ontbijt in een 2-persoonskamer
 • Toeslag: eenpersoonskamer € 160
 • Toeslag: bagagevervoer bij 1-persoonsboeking € 60
 • Seizoentoeslag: aankomst tussen 1 april – 30 april en 1 september – 30 september € 10
 • Seizoentoeslag: aankomst tussen 1 mei – 30 juni  € 20
 • Seizoentoeslag: aankomst tussen 1 juli – 31 augustus  € 30
 • Boekingskosten € 19,- per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking, SGR Publieksbijdrage € 5,-
 • Aankomst dagelijks muv vrijdag en zaterdag gehele jaare

Inclusief

 • 5x overnachting in geselecteerde adressen in een kamer met eigen douche/wc
 • 5x ontbijt(buffet)
 • Bagagevervoer

Niet inbegrepen

 • Overige maaltijden, drankjes
 • Lunchpakketten
 • Wandelgids Pieterpad deel 2, Zuid
 • Korte OV-transfers onderweg
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Toeristenbelasting (ter plaatse te voldoen ca. € 2 per nacht per persoon)

ATTENTIE: Alle hotels volgen en voldoen aan de richtlijnen van de overheid m.b.t. Covid-19. Deze reis is o.b.v. logies en ontbijt. De hotels verzorgen lunchpakketten op verzoek en het diner wordt geserveerd in het restaurant met extra ruimte of serveren die op de hotelkamer. Bij tussentijdse veranderingen van de overheidsmaatregelen volgt ECKTIV de voorwaarden van de ANVR en SGR-garantieregeling.

Je trekt door het groene heuvelland van Zuid-Limburg, foto: Ritzo ten Cate, Flickr

Omschrijving 6-daagse Wandelvakantie Pieterpad van Swalmen naar Maastricht

Het Pieterpad is 490 kilometer lang en loopt van Pieterburen in Groningen tot aan de Sint Pietersberg bij Maastricht. Het is de bekendste en populairste langeafstandswandeling van Nederland. Tijdens deze wandelvakantie over de laatste vier etappes van het Pieterpad (etappes 23 t/m 26) wandel je op je eigen tempo tussen de 15 tot 20 kilometer per dag. Je start in Swalmen om zuidwaarts te trekken door het groene agrarische heuvelland met onderweg historische plekken, gemoedelijke dorpen en ongerepte bossen.

Service, vervoer en tips: De aantrekkingskracht van het Pieterpad is dat het loopt door één van onze dunst bevolkte streken. Bij het ontwikkelen van onze Pieterpadreizen zijn we uitgegaan van de goede bereikbaarheid van begin- en eindplaatsen. We adviseren je om met openbaar vervoer te reizen, zodat je vanuit beide plaatsen makkelijk weer huiswaarts kunt keren. Je bagage wordt vervoerd, dus je wandelt comfortabel alleen met een dagrugzak. Zorg dat je overige bagage (max. 20 kg) elke ochtend voor 9 uur klaar staat bij de receptie van het hotel.

Transfers: In de meeste gevallen reserveren we iedere avond een hotel in de plaats van aankomst. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan overnacht je twee nachten in hetzelfde hotel. In dat geval maak je gebruik van het OV om heen of terug te komen. Het gaat om korte afstanden variërend tussen 10 à 20 minuten en houd rekening met bescheiden bedragen van gemiddeld 3 euro. Sommige hotels liggen net buiten de route. In dat geval zorgt de hoteleigenaar voor een transfer naar het begin of het eindpunt van de wandeling. Alle details staan goed beschreven in de reisbescheiden, die je uiterlijk 14 dagen voor vertrek ontvangt.

Voor onderweg: Voor de wandelingen zijn stevige liefst waterdichte schoenen met een goed profiel nodig. Zorg voor bescherming tegen zon en regen en voldoende warme kleding. Houd het weerbericht dagelijks in de gaten en pas je kleding hierop aan en vergeet bij warm weer ook je zwemkleding niet. Neem bidons mee zodat je onderweg genoeg te drinken hebt. Vraag de hotelier bij vertrek of je op die dag een eet- of drinkgelegenheid tegenkomt. Zo niet, laat dan een lunchpakket maken, kosten verschillen per hotel tussen de 7 en 15 euro.

*Bij onvoldoende beschikbaarheid wordt een alternatief adres gereserveerd in dezelfde categorie. Dit kan ervoor zorgen dat de route eventueel iets afwijkt.

Holleweg bij Swalmen, foto: Rijksdienst Cultureel Erfgoed

Programma Wandelvakantie Pieterpad van Swalmen tot Maastricht

Dag 1: Aankomst in Swalmen
Je reist op eigen gelegenheid naar Swalmen, waar je overnacht in Hotel Asselt. Ben je op tijd dan is het een mooie gelegenheid om een of meerdere van de acht kastelen te bewonderen die het dorp telt. Een aantal stamt al uit de 12e eeuw.

Dag 2: Swalmen – Montfort, afstand ca. 21,5 km
Over de oude Romeinse weg wandel je langs kasteel Hillenraad steeds verder naar het zuiden. De rivier de Roer kronkelt door het landschap. In het open landschap zie je de basiliek van St. Odiliënberg al liggen. Bij St. Odiliënberg loop je het prachtige bosgebied ‘het Sweeltje’ in. Langs de Vlootbeek over een oude stuifduinengordel kom je aan in Montfort waar je overnacht. De pastorie van Montfort is het enige gebouw in dit gebied dat in de Tweede Wereldoorlog werd gespaard in het zwaar getroffen gebied. Ook leuk om te weten: de opa van Max Verstappen runt een ijssalon in Montfort.

Koolzaadvelden bij St.Odiliënberg, foto: Piqsels

Dag 3: Montfort – Sittard, afstand ca. 23,6 km
Na het ontbijt loop je Montfort uit en al snel zie je de ruïne van Kasteel Montfoort, ooit een van de grootste kastelen van Nederland. Je wandelt door het glooiende landschap over holle wegen door een groen landbouwgebied, natuurlijk ook langs aspergevelden. Bij Slek bevind je je op het smalste strookje Nederland (circa 4,8 km) tussen België en Duitsland. Dan wandel je door het IJzerenbosch bij Susteren de grens over voor een stukje Pieterpad door Duitsland, door de dorpjes Issenbruch en Millen. Langs de Rode Beek en de Geleenbeek zie je Sittard, de stad waar je overnacht, in de verte al liggen. De binnenstad van Sittard is klein, maar gezellig met een prachtige markt, kerken en vakwerkhuizen.

Dag 4: Sittard – Valkenburg, afstand ca. 22,9 km
De akkers langs het pad zijn het beschermde leefgebied van de korenwolf die graag op de Limburgse lössgrond leeft. Zo wandel je de Kollenberg op, langs de zeven kapelletjes die de lijdensweg van Jezus uitbeelden. Boven op de heuvel heb je een heerlijk uitzicht over de akkers en weilanden. Iets zuidelijker in het gehucht Windraak, wordt de wandelaar begroet bij de drenkplaats: Pieterpadders en zo meer, als uw tong droog voelt als leer, en blaren kwellen al te zeer, vindt dan hier uw krachten weer. Door mooie dorpjes, langs korenvelden wandel je tot het Kasteel Terborgh, ooit een gevangenis, tussen de bomen en het groene gras. Een perfecte plek om een pauze in te lassen. Door de maïsvelden wandel je dan verder naar het hotel in Valkenburg.

Het pad langs de Geleenbeek, foto: Gertjan van Noord

Dag 5: Valkenburg – Maastricht, afstand ca. 15,2 km
De laatste etappe van het Pieterpad voert door het pittoreske Geuldal bij Valkenburg, een van de mooiste landschappen van Nederland. Via Berg en Terblijt wandel je een prachtig natuurgebied in.  Door de vele draaihekjes wandel je van de ene weide naar de volgende. Het kan hier wel modderig zijn. Langs de krijtrotsen in Bemelen, loop je uiteindelijk Maastricht in. Door het hart van deze heerlijke stad loop je naar het eindpunt: de Sint Pietersberg. Bovenaan bij het uitzichtplatform heb je de tocht volbracht. Vanaf hier gaat de route verder als GR5, de langeafstandswandeling naar Nice. De laatste nacht wordt weer voor je gereserveerd in het gezellige Valkenburg waar je met OV binnen drie kwartier aankomt.

Dag 6: Vertrek uit Maastricht
Na het ontbijt eindigt hier deze vakantie en is het tijd om voldaan huiswaarts te gaan.

Kasteel Terborgh waar je op dag vier langskomt, foto: Kasteelbeer, Wikimedia

Overzicht reis

Prijs Vanaf €399,-
Land Nederland
Regio Zuid-Limburg
Reisperiode Dagelijks, gehele jaar
Soort reis Wandelvakantie
Type reis Individuele reis
Reisduur 5 nachten
Wandelniveau Niveau 2
Verzorging Logies/Ontbijt
Vervoer Eigen vervoer
Bagagevervoer Inclusief
Hond toegestaan? Nee
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?