Wandelvakantie Pieterpad van Ommen naar Vorden

6-daagse Wandelvakantie over etappe 10 t/m 13 van het Pieterpad door bos en heide van de Sallandse Heuvelrug en de landelijke Achterhoek

Vanaf €449,-

Foto: Archemerberg, Gouwenaar, Wikimedia

 • Nederland
 • Dagelijks, van 1 maart tot 31 december
 • Wandelvakantie
 • Individuele reis
 • 5 nachten
 • Logies/Ontbijt
Bewaar reis
Boeken

Heeft deze reis nog geen nieuwe prijzen voor 2022? Doe dan een vrijblijvende offerte aanvraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het gehele Pieterpad loopt in 26 etappes van het Groningse Pieterburen naar de Sint Pietersberg in Maastricht. Tijdens deze 6-daagse wandelvakantie van hotel naar hotel met bagagevervoer loop je de etappes 10 t/m 13 door Drenthe en Overijssel. Op dit deel van het Pieterpad trek je door de heuvels van de Sallandse Heuvelrug met als hoogste top de Archemerberg. Je komt over de open heidevelden van de Haarlerberg en loopt door het boerenlandschap van de Achterhoek om te eindigen voorbij het Twentekanaal richting Vorden. Hier gaat het verder over oude landgoederen met grote landhuizen, die ze hier gewoon ‘kastelen’ noemen. Een korte wandelvakantie over een prachtig authentiek stukje Nederland.

Prijs | € 449

 • Prijs per persoon op basis van logies en ontbijt in een 2-persoonskamer
 • Toeslag: eenpersoonskamer € 140
 • Toeslag: bagagevervoer bij 1-persoonsboeking € 60
 • Seizoentoeslag: aankomst tussen 1 april – 30 september € 10
 • Boekingskosten € 19,- per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking, SGR Publieksbijdrage € 5,-
 • Aankomst dagelijks van 1 maart tot 31 december

Inclusief

 • 5x overnachting in geselecteerde adressen in een kamer met eigen douche/wc
 • 5x ontbijt(buffet)
 • Bagagevervoer

Niet inbegrepen

 • Overige maaltijden, drankjes
 • Lunchpakketten
 • Wandelgids Pieterpad deel I Pieterburen-Vorden
 • Korte OV-transfers onderweg
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Toeristenbelasting (ter plaatse te voldoen ca. € 2 per nacht per persoon)

ATTENTIE: Alle hotels volgen en voldoen aan de richtlijnen van de overheid m.b.t. Covid-19. Deze reis is o.b.v. logies en ontbijt. De hotels verzorgen lunchpakketten op verzoek en het diner wordt geserveerd in het restaurant met extra ruimte of serveren die op de hotelkamer. Bij tussentijdse veranderingen van de overheidsmaatregelen volgt ECKTIV de voorwaarden van de ANVR en SGR-garantieregeling.

Je trekt over de heide op de Archemerberg, foto: Gouwenaar, Wikimedia.jpg

Omschrijving 6-daagse Wandelvakantie Pieterpad van Ommen naar Vorden

Het Pieterpad is 490 kilometer lang en loopt van Pieterburen in Groningen tot aan de Sint Pietersberg bij Maastricht. Het is de bekendste en populairste langeafstandswandeling van Nederland. Tijdens deze wandelvakantie wandel je op je eigen tempo tussen de 15 tot 20 kilometer per dag. Je start in Ommen in het Vechtdal trekt over de Sallandse Heuvelrug met zijn bossen en heidevelden en het boerenlandschap van de Achterhoek met zijn weelderige landgoederen om te eindigen in Vorden.

Service, vervoer en tips: De aantrekkingskracht van het Pieterpad is dat het loopt door één van onze dunst bevolkte streken. Bij het ontwikkelen van onze Pieterpadreizen zijn we uitgegaan van de goede bereikbaarheid van begin- en eindplaatsen. We adviseren je om met openbaar vervoer te reizen, zodat je vanuit beide plaatsen makkelijk weer huiswaarts kunt keren. Je bagage wordt vervoerd, dus je wandelt comfortabel alleen met een dagrugzak. Zorg dat je overige bagage (max. 20 kg) elke ochtend voor 9 uur klaar staat bij de receptie van het hotel.

Transfers: In de meeste gevallen reserveren we iedere avond een hotel in de plaats van aankomst. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan overnacht je twee nachten in hetzelfde hotel. In dat geval maak je gebruik van het OV om heen of terug te komen. Het gaat om korte afstanden variërend tussen 10 à 20 minuten en houd rekening met bescheiden bedragen van gemiddeld 3 euro. Sommige hotels liggen net buiten de route. In dat geval zorgt de hoteleigenaar voor een transfer naar het begin of het eindpunt van de wandeling. Alle details staan goed beschreven in de reisbescheiden, die je uiterlijk 14 dagen voor vertrek ontvangt.

Voor onderweg: Voor de wandelingen zijn stevige liefst waterdichte schoenen met een goed profiel nodig. Zorg voor bescherming tegen zon en regen en voldoende warme kleding. Houd het weerbericht dagelijks in de gaten en pas je kleding hierop aan en vergeet bij warm weer ook je zwemkleding niet. Neem bidons mee zodat je onderweg genoeg te drinken hebt. Vraag de hotelier bij vertrek of je op die dag een eet- of drinkgelegenheid tegenkomt. Zo niet, laat dan een lunchpakket maken, kosten verschillen per hotel tussen de 7 en 15 euro.

*Bij onvoldoende beschikbaarheid wordt een alternatief adres gereserveerd in dezelfde categorie. Dit kan ervoor zorgen dat de route eventueel iets afwijkt.

Je doorkruist de Sallandse Heuvelrug, foto: Gertjan van Noord, Flickr

Programma Wandelvakantie Pieterpad van Ommen naar Vorden

Dag 1: Aankomst Ommen
Je reist op eigen gelegenheid naar Hotel Paping in Ommen waar je wandelvakantie begint. Ben je op tijd dan kun je deze dag de omgeving verkennen zoals het historische centrum van Ommen. Een wandeling maken langs de Vecht of daar neerstrijken op een van de terrassen. Je kunt er ook de boot nemen over de Vecht naar Dalfsen. Musea in Ommen zijn het Nationaal Tinnen Figuren Museum, het Streekmuseum, het Vliegermuseum en het Landbouwmuseum.

Dag 2: Ommen – Hellendoorn, afstand ca 21 km
Het landschap wordt steeds heuvelachtiger. Dat merk je als je even voorbij het dorpje Bestum de 33-meterhoge Bestmenerberg voor je opdoemt. Een voorpost van de Sallandse Heuvelrug. Bovenaan gekomen, kun je nog 18 meter hoger de uitkijktoren opklimmen. Boven zie je de volgende top al liggen: de Archemerberg, een stuwwal van 75 meter hoog, enkele kilometers verderop. Het is een hele klim maar dan kun je genieten van het prachtige uitzicht. Al wandelend door dit glooiende heidelandschap vind je tussen Archem en Lemele de Dikke Steen, waarschijnlijk de grootste zwerfkei van Nederland. Voorbij het prachtige natuurreservaat de Lemelerberg met de heide, zandvlaktes, jeneverbessen en bossen, wordt het landschap weer vlakker. Je steekt het Overijssels Kanaal over en loopt via de Eelerberg naar Hellendoorn.

Kasteel Vorden, waar in 1983 het Pieterpad officieel werd geopend, foto: Bert Kaufmann, Flickr

Dag 3: Hellendoorn – Holten (Rijssen), afstand ca. 16 km
Een langgerekt lint van bossen en heidevelden tussen Hellendoorn en Holten vormt het decor van deze etappe. Vanuit Hellendoorn loop je meteen het bos in en kom je langs het monument van werkkamp Twilhaar. Hier werden in 1942 joodse mannen ondergebracht en later op transport gezet naar Westerbork. Even verderop kom je langs de schaapskooi. De schapen zijn inmiddels verdwenen want de zeldzame korhoen, die hier graag komt, bleek het niet zo op de wollige beesten te hebben. Via het Noetselerveld over de hei wandel je naar de Holterberg. Op 58 m hoogte heb je hier een mooi uitzicht. Als de bosbes hier volop groeit, spot je vast een korhoen, die zijn er dol op. En zo loop je de bewoonde wereld bij Holten weer binnen. Het station in deze plaats stamt uit 1888. Koning Willem III had hier een eigen spoor naar paleis ‘t Loo.

Dag 4: Holten (Rijssen) – Laren (Gld), afstand ca. 15 km
Het Pieterpad voert je vandaag de Achterhoek in. Langs de prachtige boerderijen van het buurtschap Beuseberg, een van de laatste uitlopers van de Overijsselse stuwwallen. Weilanden, beken, bomen en vooral rust. Voorbij het Landgoed en Huis Verwolde vind je de dikste boom van Nederland, met een omtrek van bijna 8 meter. De boom werd vooral beroemd door het liedje van Annie M.G. Schmidt over een tante en een oom die in de eikenboom woonden. De wandeling eindigt in het voormalig esdorp Laren, waar je overnacht.

Door de landelijke Achterhoek, hier bij Beuseberg, foto Bartwatching, Flickr

Dag 5: Laren (Gld) – Vorden, afstand ca. 14 km
Ook vandaag wandel je weer door het typische Achterhoekse landschap langs statige landhuizen en buitenplaatsen. Na de oversteek van het kaarsrechte Twentekanaal, aangelegd voor de textielindustrie, kom je in het natuurgebied Velhorst. Statige lanen en bossen, heidevelden en boerderijen. Even buiten Vorden, bij Kasteel Vorden werd in 1983 het Pieterpad officieel geopend. Hier vind je het monument ter nagedachtenis aan de bedenksters van het pad, Toos Goorhuis en Bertje Jens. Door een paar stappen in hun voetafdrukken te zetten, begin je aan deel twee van de tocht. Je bent hier op de helft.

Dag 6: Vertrek uit Vorden
Na het ontbijt eindigt hier deze vakantie. U moet met het openbaar vervoer naar huis of naar uw auto in Ommen. Indien u advies en/of assistentie wilt kunt u altijd bellen naar uw reisorganisatie.

Reviews

Overnachtingsadressen waren prima en de bagage stond altijd keurig voor ons klaar.

I. Grasmayer

Mijn cijfer:

7

Alles was uitstekend geregeld, prima overnachtingsadressen. Vooral de B&B’s vonden we leuk.

S. Franken

Mijn cijfer:

8

Routes waren geweldig, maar dat was ( helaas) niet jullie verdienste, waren immers de bestaande Pieterpadetappes. Ons eerste overnachtingshotel Hotel Paping in Ommen, viel wat tegen. Was weliswaar schoon, maar de kamer kon wel een opknapbeurt gebruiken! En zeker in vergelijking met de andere slaapplekken!! Gelukkig voor hen was het onze eerste slaapplaats. Als het andersom was geweest, zou het een afknapper zijn geworden. Het vervangende hotel, Fletcher Sallandse heuvelrug, had een geweldige ligging. Super plek. Tip: in beschrijving er bij zetten hoever het lopen is vanaf station, was best nog een flinke trip. De informatie die wij hadden ontvangen mbt aankomst- en vertrektijden in de B&B Ervenimmendael klopten niet. Volgens onze beschrijving waren we na 14.00 uur welkom, maar dat bleek eigenlijk 16.00 uur te zijn. Gelukkig was de eigenaresse thuis en konden we binnen. Verder een hartelijk ontvangst. Bagage stond telkens voor ons klaar, dus............ alles geslaagd wat ons betreft. MVG Lia van Herten

Lees meer

L. van Herten

Mijn cijfer:

9

Overzicht reis

Prijs Vanaf €449,-
Land Nederland
Regio Overijssel, Gelderland
Reisperiode Dagelijks, van 1 maart tot 31 december
Soort reis Wandelvakantie
Type reis Individuele reis
Reisduur 5 nachten
Wandelniveau Niveau 2
Verzorging Logies/Ontbijt
Vervoer Eigen vervoer
Bagagevervoer Inclusief
Hond toegestaan? Nee
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?