Wandelvakantie Pieterpad van Anderen naar Ommen

7-daagse Wandelvakantie over etappe 5 t/m 9 van het Pieterpad door afwisselende Drentse bossen en heidevelden en het landelijke Overijssel

Vanaf €439,-

Foto: Arjan Grendelman, Flickr

 • Nederland
 • Aankomst dagelijks, gehele jaar
 • Wandelvakantie
 • Individuele reis
 • 6 nachten
 • Logies/Ontbijt
Bewaar reis
Boeken

Heeft deze reis nog geen nieuwe prijzen voor 2022? Doe dan een vrijblijvende offerte aanvraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het gehele Pieterpad loopt in 26 etappes van het Groningse Pieterburen naar de Sint Pietersberg in Maastricht. Tijdens deze 7-daagse wandelvakantie van hotel naar hotel met bagagevervoer loop je de etappes 5 t/m 9 door Drenthe en Overijssel. Je trekt door bossen afgewisseld door open heidevelden met vennen. Halverwege de reis verandert wordt het beeld wat landelijker met akkers en weiden. Je passeert diverse kanalen die nog stammen uit de tijd ven het turfsteken en eindigt uiteindelijk Ommen dat ligt in het Vechtdal.

Prijs | € 439

 • Prijs per persoon op basis van logies en ontbijt in een 2-persoonskamer
 • Toeslag: eenpersoonskamer € 170
 • Toeslag: bagagevervoer bij 1-persoonsboeking € 70
 • Seizoentoeslag: aankomst tussen 1 april – 30 september  € 10
 • Optioneel: transfer Schooloo-Elp € 7,50
 • Optioneel: transfer Elp-Schooloo € 7,50
 • Boekingskosten € 19,- per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking, SGR Publieksbijdrage € 5,-
 • Aankomst dagelijks gehele jaar

Inclusief

 • 6x overnachting in geselecteerde adressen in een kamer met eigen douche/wc
 • 6x ontbijt(buffet)
 • Bagagevervoer

Niet inbegrepen

 • Overige maaltijden, drankjes
 • Lunchpakketten
 • Wandelgids Pieterpad deel I Pieterburen-Vorden
 • Korte OV-transfers onderweg
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Toeristenbelasting (ter plaatse te voldoen ca. € 2 per nacht per persoon)

ATTENTIE: Alle hotels volgen en voldoen aan de richtlijnen van de overheid m.b.t. Covid-19. Deze reis is o.b.v. logies en ontbijt. De hotels verzorgen lunchpakketten op verzoek en het diner wordt geserveerd in het restaurant met extra ruimte of serveren die op de hotelkamer. Bij tussentijdse veranderingen van de overheidsmaatregelen volgt ECKTIV de voorwaarden van de ANVR en SGR-garantieregeling.

Je start deze vakantie in Anderen, dat grenst aan het Balloerveld, foto: Agnes Monkelbaan, Wikimedia

Omschrijving 7-daagse Wandelvakantie Pieterpad van Anderen (bij Rolde) naar Ommen

Het Pieterpad is 490 kilometer lang en loopt van Pieterburen in Groningen tot aan de Sint Pietersberg bij Maastricht. Het is de bekendste en populairste langeafstandswandeling van Nederland. Tijdens deze 7-daagse wandelvakantie loop je op je eigen tempo gemiddeld 20 kilometer per dag. Je komt door het afwisselende Drentse bos- en heidelandschap, dat geleidelijk overgaat in het landelijke Overijssel. Je komt door de kleinste authentieke dorpen maar ook een paar flinke vestingsteden al Coevorden en Ommen. Genoeg afwisseling op deze 5 etappes van het Pietrpad.

*Bij onvoldoende beschikbaarheid wordt een alternatief adres gereserveerd in dezelfde categorie. Dit kan ervoor zorgen dat de route eventueel iets afwijkt.

Het natuurgebied bij Schoonloo, foto: Is-A-Pixabay

Service, vervoer en tips: Je reist op eigen gelegenheid naar Pieterburen. Met OV of auto. (Wij adviseren het OV). Je bagage wordt vervoerd, dus je wandelt comfortabel alleen met een dagrugzak. Zorg dat je overige bagage (max. 20 kg) elke ochtend voor 9 uur klaar staat bij de receptie van het hotel.

Transfers: In de meeste gevallen reserveren we iedere avond een hotel in de plaats van aankomst. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan overnacht je twee nachten in hetzelfde hotel. In dat geval maak je gebruik van het OV om heen of terug te komen. Het gaat om korte afstanden variërend tussen 10 à 20 minuten en houd rekening met bescheiden bedragen van gemiddeld 3 euro. Sommige hotels liggen net buiten de route. In dat geval zorgt de hoteleigenaar voor een transfer naar het begin of het eindpunt van de wandeling. Alle details staan goed beschreven in de reisbescheiden, die je uiterlijk 14 dagen voor vertrek ontvangt.

Voor onderweg: Voor de wandelingen zijn stevige liefst waterdichte schoenen met een goed profiel nodig. Zorg voor bescherming tegen zon en regen en voldoende warme kleding. Houd het weerbericht dagelijks in de gaten en pas je kleding hierop aan en vergeet bij warm weer ook je zwemkleding niet. Neem bidons mee zodat je onderweg genoeg te drinken hebt. Vraag de hotelier bij vertrek of je op die dag een eet- of drinkgelegenheid tegenkomt. Zo niet, laat dan een lunchpakket maken, kosten verschillen per hotel tussen de 7 en 15 euro.

In het openluchtmuseum in Schoonoord zie je hoe met hier leefde in plaggenhutten, foto: Tim Strater, Flickr

Programma wandelvakantie Pieterpad van Anderen naar Ommen

Dag 1: Aankomst in Anderen
Je reist op eigen gelegenheid naar Anderen waar je vakantie begint met de overnachting in De Herberg van Anderen. Anderen grenst aan het Balloërveld, dus als je op tijd aankomt kun je daar alvast een voorproefje nemen op de komende wandeldagen.

Dag 2: Anderen – Schoonloo – Elp, afstand ca. 18 (optioneel + 5 km)
Je start deze wandeldag vanaf het hotel in Anderen en wandelt door boswachterij Gieten-Borger, een gebied dat aangelegd werd in het kader van de werkverschaffing rond 1922. Het heidelandschap veranderde in een bos met naald- en loofbomen. Hier hoor je de stilte. Eenmaal in Schoonloo, officieel eindpunt van Pieterpad etappe 06, ben je weer terug in de bewoonde wereld. Je verlaat hier kort het Pieterpad en wandelt vanaf Schoonloo verder naar het hotel in Elp, een mooie wandeling door het bos van ongeveer vijf kilometer. (Als je de laatste 5km niet wilt lopen kun je in Schoonloo voor €7,50 opgehaald worden door het hotel in Elp)

Heideveld bij Schoonloo, foto: Gouwenaar, Wikimedia

Dag 3: Schoonloo – Sleen (Wezup), afstand ca. 24 km (optioneel + 5 km)
De eigenaar van het hotel in Elp kan je (optioneel) weer voor €7,50 met de auto naar het startpunt in Schoonloo brengen, want er staat een lange etappe op het programma. Als je kilometers wil maken, kun je deze 5km extra wandelen naar Schoonloo. Vanaf daar wandel je door de bossen en over de hei eerst naar Schoonoord. Het dorp ontstond tijdens de afgraving van het Oranjekanaal, dat er nu dwars doorheen loopt. Onderweg kom je langs het monument met de plaquette voor Toos Goorhuis-Tjalsma die samen met haar vriendin Bertje Jens in 1978 het Pieterpad uitstippelde ‘zodat de kinderen het nog eens konden lopen’. Aan het eind van de dag bereik je Sleen waar je overnacht in een B&B.

Dag 4: Sleen (Wezup) – Coevorden, afstand ca. 21,5 km
Vanuit Sleen loop je vandaag zuidelijk Drenthe in. Hier lag vroeger een ontoegankelijk veenmoeras. De Drentse heidegronden hebben plaatsgemaakt voor uitgestrekte akkers en graslanden. Je komt door de buurtschappen de Haar en Dalerveen, maar veel mensen (behalve wandelaars) kom je niet tegen. Voorbij een joodse begraafplaats en enkele kunstwerken wandel je langs het Drostendiep en het Stieltjeskanaal naar de vestingstad Coevorden met het mooie gelijknamige kasteel. De naam van de plaats duidt op een plaats waar boeren hun koeien via een doorwaadbare plek (een voorde) door de rivier lieten gaan. De stad met een rijke geschiedenis – waar je meer over te weten komt in het Stedelijk Museum Coevorden – is nog steeds een knooppunt van kanalen en rivieren. Je overnacht twee nachten in Coevorden in een hotel direct aan het Pieterpad.

Centrum van vestingstad Coevorden, waar je twee nachten doorbrengt, foto: Ben Bender, Wikimedia

Dag 5: Coevorden – Hardenberg, afstand ca. 19 km
Na het ontbijt verlaat je Coevorden en wandel je door het rivierdal van de Vecht, de kleinste regenrivier van Nederland, stroomafwaarts naar Hardenberg. Dan ben je ondertussen al in Overijssel, de tweede provincie van deze vakantie. Via Gramsbergen, een lieflijk stadje waar je zeker even een pauze in moet lassen, wandel je naar Anevelde. Na de zandvlaktes en bloemrijke weidevelden wandel je weer het bos in hier tot aan Hardenberg. De stad brandde in 1707 vrijwel helemaal af, doordat een weduwe Aaltje Kraak een kaars liet vallen. De brand wordt jaarlijks herdacht op de Aaltje Kraakdag en staat men stil bij het cultureel erfgoed van de stad. In Hardenberg neem je de trein (20 min.) terug naar Coevorden waar je weer overnacht in hetzelfde hotel.

Dag 6: Hardenberg – Ommen, afstand ca 21,6 km
‘s Morgens reis je met de trein (20 min.) naar Hardenberg waar de laatste etappe naar Ommen start. De Vecht, die sinds Gramsbergen al met het Pieterpad meeloopt, vormt vandaag de leidraad van de wandeling. Door broekbossen, rivierduinen en jeneverbesbossen krijg je steeds weer zicht op de rivier. Je verlaat Hardenberg en door weilanden en langs het water door het natuurgebied Rheezermaten bereik je het karakteristieke esdorp Rheeze. Een mooie plek om even een pauze in te lassen. Door de prachtige natuur, het bos en steeds de Vecht volgend, bereik je tenslotte het levendige Ommen.

Ommen ligt aan de vecht en is daardoor een levendige toeristische plaats, foto: Janko Hoener, Wikimedia

Dag 7: Vertrek uit Ommen
Na het ontbijt eindigt deze vakantie. Met het openbaar vervoer kun je naar huis of terug naar de auto in Anderen.

Overzicht reis

Prijs Vanaf €439,-
Land Nederland
Regio Drenthe, Overijssel
Reisperiode Aankomst dagelijks, gehele jaar
Soort reis Wandelvakantie
Type reis Individuele reis
Reisduur 6 nachten
Wandelniveau Niveau 2
Verzorging Logies/Ontbijt
Vervoer Eigen vervoer
Bagagevervoer Inclusief
Hond toegestaan? Nee
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?