Wandelvakantie over drie Drentse langeafstandspaden

12-daagse Wandelvakantie van hotel naar hotel met bagagevervoer en GPS over het Drenthepad, Pieterpad en Jacobspad

Vanaf €719,-

Foto: Agnes Monkelbaan, Wikimedia

 • Nederland
 • gehele jaar
 • Wandelvakantie
 • Individuele reis
 • 11 nachten
 • Logies/Ontbijt
Bewaar reis
Boeken

Actuele reisinformatie m.b.t. het Coronavirus

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Deze 12-daagse rondwandeling van hotel naar hotel met bagagevervoer voert je van Borger over het Drenthepad, het Pieterpad en het Jacobspad weer terug naar Borger. Ontdek met de gratis GPS de rijke natuur en cultuur in deze dunst bevolkte provincie van ons land. Geniet van de bossen, de heide en de hunebedden en de Drentse gastvrijheid. Je ziet de vele kanten van deze mooie provincie terwijl je door buurtschappen, es- en brinkdorpen en langs schaapskooien met hun blatende bewoners wandelt. Voel je een pelgrim op weg naar rust over heide, veen en bos, oude boerderijen, kerken en hunebedden. Na een dag wandelen staat je bagage voor je klaar in het volgende hotel. Zo gaat er toch niets boven een wandelvakantie in eigen land.   

Prijs | € 719

 • Prijs per persoon op basis van logies en ontbijt in een 2-persoonskamer
 • Toeslag voor eenpersoonskamer € 280
 • Seizoenstoeslag: € 70,- per persoon tussen 1 april en 30 september 2020
 • Boekingskosten € 19,- per boeking
 • Aankomst dagelijks  (deze reis is zeer gewild. advies om tijdig te boeken. aankomst voor 1 september niet meer mogelijk ivm beschikbaarheid)

Inclusief

 • 11x overnachting in comfortabele hotels met eigen douche/wc
 • 11x ontbijt(buffet)
 • Bagagevervoer
 • Kaartmateriaal en routebeschrijving
 • GPS apparaat met de routes

Niet inbegrepen

 • Overige maaltijden, drankjes
 • Lunchpakketten
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Toeristenbelasting (ter plaatse te voldoen ca. € 2 per nacht per persoon)

ATTENTIE: Alle hotels volgen en voldoen aan de richtlijnen van de overheid m.b.t. Covid-19. Deze reis is o.b.v. logies en ontbijt. De hotels verzorgen lunchpakketten op verzoek en het diner wordt geserveerd in hun restaurant met extra ruimte of serveren die op de hotelkamer. Bij tussentijdse veranderingen van de overheidsmaatregelen volgt ECKTIV de voorwaarden van de ANVR en SGR-garantieregeling.

Landschap van natuurgebied ten noorden van Borger, foto: Gouwenaar, Wikimedia

Omschrijving 12-daagse Wandelvakantie over drie Drentse langeafstandspaden

Tijdens deze wandelvakantie wandel je op je eigen tempo gemiddeld 17 tot 24 km per dag door het afwisselende Drentse landschap. De wandelingen voeren langs hunebedden, kanalen, meertjes, bossen en het boerenland.

Service, vervoer en tips: Je reist op eigen gelegenheid naar Borger. Het dichtstbijzijnde NS-station is Emmen. Kom je met de auto, dan is de parkeergelegenheid bij het hotel waar de tocht begint en eindigt gratis. Je bagage wordt vervoerd, dus je wandelt comfortabel alleen met een dagrugzak. Zorg dat je overige bagage (max. 15 kg) elke ochtend voor 9 uur klaar staat bij de receptie van het hotel.

Kleding: Voor de wandelingen zijn stevige schoenen met een goed profiel nodig. Zorg voor bescherming tegen de regen en de zon en voldoende warme kleding. Vergeet ook je zwemkleding niet. Neem bidons mee zodat je onderweg genoeg te drinken hebt. In de hotels kun je een lunchpakket (laten) maken. Houd het weerbericht in de gaten en pas je kleding hierop aan.

Schapen op de heide van het Drouwenerzand ten noorden van Borger, foto: Gouwenaar, Wikimedia

Programma wandelvakantie over drie Drentse langeafstandspaden

Dag 1: Aankomst in Borger
Op eigen gelegenheid reis je naar Borger. Het dichtstbijzijnde NS station is Emmen waar je de bus of een taxi naar Borger neemt. Als je met je eigen auto komt, kun je die gratis parkeren bij het hotel. In Borger kun je niet om de hunebedden heen. Bezoek voor meer informatie het Hunebedcentrum, waar je alles te weten komt over het ontstaan van de hunebedden en hun bouwers, of neem een kijkje bij een of twee van deze eeuwenoude grafkamers.

Dag 2: Van Borger naar Exloo, afstand ca. 12 km of 24 km
Vanuit het hotel wandel je eerst naar het grootste hunebed van Nederland dat op een steenworp afstand ligt van het Hunebedcentrum. Er zijn nog 55 hunebedden in Nederland, waarvan er zich 52 in Drenthe bevinden. Als je nog nooit een hunebed hebt gezien, zul je onder de indruk zijn van de grootte van deze grafkamers van het trechterbekervolk dat hier vijfduizend jaar geleden leefde. Over het Drenthepad loop je vervolgens over heidevelden en door bossen naar Exloo, waar je je in het land van Bartje ‘ik bid niet veur brune bonen’ waant. Zo staat er nog steeds de prachtige rietgedekte schaapskooi op de brink midden in het dorp en loopt de kudde schapen regelmatig door het dorp. Als je nog wat meer kilometers wilt lopen, kun je nog een ronde van 12 kilometer lopen door de boswachterij Odoorn, door het Schapenpark naar de uitkijktoren Poolshoogte. Je overnacht in Exloo.

Het grootste hunebed van Nederland bij Borger, foto: Melalouise, Flickr

Dag 3: Van Exloo naar Emmen, afstand ca. 21 km
Na het ontbijt wandel je Exloo uit over het Drenthepad in zuidelijke richting. Langs heidevelden en nog meer hunebedden. Via het 800-jaaroude dorpje Valthe voert de route door het Valtherbos waar een boer Joodse vluchtelingen liet onderduiken in een onderduikershol. De familie werd nooit gevonden maar de boer, die bleef zwijgen, werd geëxecuteerd. Bij een replica van het oorspronkelijke hol staat nu een gedenksteen. Het Valtherbos gaat over in de bossen rondom Emmen, de eindbestemming van vandaag. Je overnacht in een oude boerderij in het hartje van Emmen.

Dag 4: Emmen – Wezup, afstand ca. 22 km
Vanuit het hotel loop je weer terug naar het Drenthepad. De route voert door lieflijke buurtschappen zoals Westenesch met de prachtige Saksische boerderijen. In het nog jonge Noordbargerbos vind je de grootste zwerfkei van Drenthe (de steen van Noordbarge) en rust. Ongeveer halverwege de wandeling bereik je het plaatsje Sleen. Een mooi punt voor een koffiepauze aan de authentieke brink. De kerk is met haar 68 meter de hoogste kerk in Drenthe en een baken voor wandelaars. Hier verlaat je het Drenthepad en wandel je weer verder over het Pieterpad. In Schoonoord, het volgende dorp, kan het verhaal van de brute reuzen Ellert en Brammert je niet ontgaan. Nadat je het Pieterpad even verlaten hebt, bereik je het idyllische Wezup, waar je overnacht.

Landschap van de Elperstroom bij Elp, foto: Gouwenaar, Wikimedia

Dag 5: Wezup – Elp, afstand ca. 17 km
Na het ontbijt wandel je vanaf Wezup de ca. 1,5 km terug naar het Pieterpad. Bij Schoonoord gaat de route over op het Drenthepad en zo wandel je naar Elp. Elp is een esdorp, genoemd naar de es of gemeenschappelijke akker, waar het dorp aan werd gebouwd in de middeleeuwen. Op de brink werden eiken en populieren geplant om te gebruiken als bouwmateriaal. Door de groei van de dorpen kwam de brink, en de es, midden in het dorp te liggen. Elp ligt tussen Schoonloo en Westerbork in het hart van Drenthe.

Dag 6: Elp – Assen, afstand ca. 22,8 km
Vanaf het hotel, wandel je over het Drenthepad door het gebied van de Elper Stroom en het bos en de heide van het Orvelterzand naar Westerbork. Onderweg passeer je een dassenburcht en een monumentale schapenschuur. In het Herinneringscentrum Kamp Westerbork worden de levens van duizenden oorlogsslachtoffers herdacht. In Hooghalen verlaat je het Drenthepad en loop je verder door de fraaie natuur van het oefenterrein van de Koninklijke Landmacht, langs het TT-circuit naar Assen, de hoofdstad van Drenthe. Een rondje door de binnenstad is absoluut de moeite waard. Ga op zoek naar het standbeeld van Bartje of breng een bezoek aan het Drents Museum, met vaak bijzondere exposities. In de stad worden in totaal circa 425 ‘struikelstenen’ gelegd bij huizen waar joodse oorlogsslachtoffers en verzetsstrijders hebben gewoond.

Dorpsgezicht Norg, foto: Gouwenaar, Wikimedia

Dag 7: Assen – Norg, afstand ca. 22,3 km
Na het ontbijt in Assen, wandel je het Nationaal Park Drentsche Aa in. Vanaf hier wandel je over het Drentse Jacobspad. Dit pad van Uithuizen in Groningen naar Hasselt in Overijssel sluit aan op de eeuwenoude pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Vandaag wandel je het echter in tegengestelde richting, noordwaarts. Eerst naar het lieflijke esdorp Vries, dat bekend staat om de markante St. Bonifatiuskerk. Onder de consistorie vind je een piepklein museum waar onder andere de mal van de in 1517 gegoten torenklok te bewonderen is. Na deze korte onderbreking loop je verder door weilanden, boerenakkers en bossen naar het esdorp Norg. Dit dorp heeft zijn authentieke uitstraling bewaard, ondanks de vele toeristen die de zomerhuisjes, campings en bungalowparken betrekken in de vakantieperiodes. Je vindt het hotel voor de overnachting midden in het dorp, zo’n 200 meter van de route.

Dag 8: Norg – Roden, afstand ca. 17 km
In de omgeving van Norg loopt het Jacobspad vrijwel gelijk op met het Drenthepad. Je volgt het Jacobspad tot even ten zuiden van Norg, waar je het Drenthepad weer oppakt. De Langloerduinen zijn beboste voormalige duinen met daarin stukken heide. Om Langelo heen, wandel je door Alteveer naar Roderesch langs het Oostervoortse en het Lieverse Diep. In het natuurgebied Mensinge voert het pad je door een van de mooiste bossen van Drenthe, naar Roden, het dorp van Ot en Sien. Deze twee kleuters zijn de hoofdfiguren in de boekjes geschreven door de schoolmeester Hindericus Scheepstra die in Roden werd geboren. De avonturen van Ot en Sien speelden zich, inmiddels bijna 120 jaar geleden, natuurlijk af in dit dorp.

Pad langs het Mensingebos, foto: Hardscarf, Wikimedia

Dag 9: Roden – Haren, afstand circa 21,2 km
Je verlaat Roden en wandelt richting Leek. Hier kom je weer op het Drenthepad wat je volgt tot aan het Paterswoldsemeer. Dit meest noordelijke deel van de route, aan de horizon zie je de contouren van de stad Groningen, voert door het groene weidelandschap, langs Eelderwolde, statige boerderijen en fraaie landhuizen, door het Friesche Veen tot aan de rand van Haren. Hier stap je voor de laatste paar honderd meter weer over op het Pieterpad naar het overnachtingsadres. Pal voor het hotel stap je op de bus die je in minder dan 10 minuten naar het centrum van Groningen brengt. Een heerlijke stad waar je zeker even een kijkje moet nemen bij de Noorderhaven of het Noorderplantsoen. Ook het Gronings Museum is zeker een bezoek waard.

Dag 10: Haren –  Anloo, afstand circa 24,2 km
Het hotel in Haren ligt direct aan het Pieterpad. Zodra je onderweg bent vergeet je al snel weer het drukke, stadse leven. Het Drents-Groningse landschap laat zich van zijn mooiste kant zien. Via Glimmen wandel je via  Noordlaren en Midlaren de bossen in. De Groningse klei maakt plaats voor het zand van Drenthe en je ontwaart de eerste hunebedden. Op naar Zuidlaren, beroemd van de jaarlijkse paardenmarkt. Op een van de zeven brinken vind je vast een plek voor een rustpauze en een zuidlaarderbol, voor je weer het Drenthepad opgaat. Door het stroomdal van de Drentse Aa bereik je het Strubben-Kniphorstbos met hunebedden en grafheuvels. En schapen, die kom je ongetwijfeld ook tegen vandaag. Anloo ligt in een schilderachtige omgeving, waar de prachtige rietgedekte boerderijen en eeuwenoude bomen een lust voor het oog vormen. Het hotel ligt tegenover de Magnuskerk waar vroeger recht werd gesproken, de Etstoel, dat tot 1791 het hoogste rechtscollege in Drenthe was.

Landschap van de boswachterij Gieten-Borger, foto: Gouwenaar, Wikimedia

Dag 11: Anloo – Borger, afstand ca 22,7 km
Door het boerenland, verlaat je Anloo voor je laatste etappe. Eerst zuidwaarts en dan naar het Oosten, richting Gieten. Dit esdorp op de Hondsrug ligt op een kruising van eeuwenoude routes. Zo ontstond in 1617 het beroemde hotel Braams, waar de herbergier kamers verhuurde aan de reizigers van die tijd. Tot verdriet van velen kwam daar in 2016 een eind aan. Vanaf Gieten wandel je over het Drenthepad, naar Borger. Het dal van de Hunze strekt zich uit langs de voet van de Hondsrug. De beek werd in de twintigste eeuw rechtgetrokken om het gebied optimaal in te kunnen zetten voor agrarisch gebruik. Vanaf 1995 krijgt de natuur, dankzij allerlei projecten, weer de ruimte en kronkelt de beek weer vrij door het landschap. Borger is het eindpunt van vandaag en deze wandelvakantie. Met een laatste nacht in het hotel in Borger kun je nagenieten van deze wandelvakantie door het prachtige landschap van Drenthe.

Dag 12: Vertrek uit Borger
Na het ontbijt eindigt deze wandelvakantie.

Het molenveld bij Borger, foto: Gouwenaar, Wikimedia

Overzicht reis

Prijs Vanaf €719,-
Land Nederland
Regio Drenthe
Reisperiode gehele jaar
Soort reis Wandelvakantie
Type reis Individuele reis
Reisduur 11 nachten
Wandelniveau Niveau 2
Verzorging Logies/Ontbijt
Vervoer Eigen vervoer
Bagagevervoer Inclusief
Hond toegestaan? Nee
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?