Wandelvakantie door de drie Drentse Natuurparken

15-daagse rondgaande wandelvakantie van hotel naar hotel met bagagevervoer en GPS door o.a. het Dwingelderveld, het Drents-Friese Wold en de Drentse Aa

Vanaf €849,-

Foto: Drents-Friese Wold, Andre Kieft, Wikimedia

 • Nederland
 • gehele jaar
 • Wandelvakantie
 • Individuele reis
 • 14 nachten
 • Logies/Ontbijt
Bewaar reis
Boeken

Actuele reisinformatie m.b.t. het Coronavirus

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Met deze 15-daagse rondwandeling van hotel naar hotel met bagagevervoer trek je door het afwisselende  landschap van Drenthe. Met de gratis GPS die je meekrijgt trek je door de bossen in Drents-Friese Wold, de heide van het Dwingelderveld en het dal van de Drentse Aa. Over de klassieke langeafstandspaden als het Drenthepad, het Pieterpad en het Jacobspad. Je komt door buurtschappen, es- en brinkdorpen en langs grazende schapenkuddes. Als een pelgrim op weg naar rust en stilte dwaal je over de heide, veen en bos, langs oude boerderijen, kerken en hunebedden. Aan het eind van de dag staat je bagage voor je klaar in het volgende hotel. Zo hoef je niet ver te reizen om helemaal weg te zijn in eigen land, in de dunst bevolkte en gastvrije provincie Drenthe.     

Prijs | € 849

 • Prijs per persoon op basis van logies en ontbijt in een 2-persoonskamer
 • Toeslag voor eenpersoonskamer € 350
 • Seizoenstoeslag: € 65,- per persoon tussen 1 april en 30 september 2020
 • Boekingskosten € 19,- per boeking
 • Aankomst dagelijks gehele jaar (deze reis is zeer gewild. advies om tijdig te boeken. aankomst voor 1 september niet meer mogelijk ivm beschikbaarheid)

Inclusief

 • 14x overnachting in comfortabele hotels met eigen douche/wc
 • 14x ontbijt(buffet)
 • Bagagevervoer
 • Kaartmateriaal en routebeschrijving
 • Huur GPS met de routes (ligt klaar bij het starthotel)

Niet inbegrepen

 • Overige maaltijden, drankjes
 • Lunchpakketten
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Toeristenbelasting (ter plaatse te voldoen ca. € 2 per nacht per persoon)

ATTENTIE: Alle hotels volgen en voldoen aan de richtlijnen van de overheid m.b.t. Covid-19. Deze reis is o.b.v. logies en ontbijt. De hotels verzorgen lunchpakketten op verzoek en het diner wordt geserveerd in hun restaurants met extra ruimte of serveren die op de hotelkamer. Bij tussentijdse veranderingen van de overheidsmaatregelen volgt ECKTIV de voorwaarden van de ANVR en SGR-garantieregeling.

Schaapskudde omgeving Borger, foto: Gouwenaar, Wikimedia

Omschrijving 15-daagse Wandelvakantie door de drie Drentse Natuurparken

Tijdens deze wandelvakantie wandel je op je eigen tempo gemiddeld 17 tot 24 km per dag door het afwisselende Drentse landschap. De wandelingen voeren langs hunebedden, kanalen, meertjes, bossen en het boerenland.

Service, vervoer en tips: Je reist op eigen gelegenheid naar Borger. Het dichtstbijzijnde NS station is Emmen. Parkeergelegenheid bij het hotel waar de tocht begint en eindigt is ook mogelijk kosten? Tijdens deze vakantie wandel je met een dagrugzak. Je bagage wordt vervoerd. Zorg dat de bagage (max. 15 kg) elke ochtend voor 9 uur klaar staat bij de receptie van het hotel.

Kleding: Voor de wandelingen zijn stevige schoenen met een goed profiel nodig. Zorg voor bescherming tegen de regen, zon en insecten en voldoende warme kleding. Controleer ’s avonds op teken. Vergeet ook je zwemkleding niet. Neem bidons mee zodat je onderweg genoeg te drinken hebt. In de hotels kun je een lunchpakket (laten) maken. Houd het weerbericht in de gaten en pas je kleding hierop aan.

Het unieke landschap van het Dwingelderveld, foto: Gouwenaar, Wikimedia

Programma Wandelvakantie door de drie Drentse Natuurparken

Dag 1: Aankomst in Borger
Op eigen gelegenheid reis je naar Borger. Het dichtstbijzijnde NS station is Emmen waar je de bus of een taxi naar Borger neemt. Als je met je eigen auto komt, kun je die gratis parkeren bij het hotel. In Borger kun je niet om de hunebedden heen. Bezoek voor meer informatie het Hunebedcentrum, waar je alles te weten komt over het ontstaan van de hunebedden en hun bouwers, of neem een kijkje bij een of twee van deze eeuwenoude grafkamers.

Dag 2: Van Borger naar Exloo, afstand ca. 12 km of 24 km
Vanuit het hotel wandel je eerst naar het grootste hunebed van Nederland dat op een steenworp afstand ligt van het Hunebedcentrum. Er zijn nog 55 hunebedden in Nederland, waarvan er zich 52 in Drenthe bevinden. Als je nog nooit een hunebed hebt gezien, zul je onder de indruk zijn van de grootte van deze grafkamers van het trechterbekervolk dat hier vijfduizend jaar geleden leefde. Over het Drenthepad loop je vervolgens over heidevelden en door bossen naar Exloo, waar je je in het land van Bartje ‘ik bid niet veur brune bonen’ waant. Zo staat er nog steeds de prachtige rietgedekte schaapskooi op de brink midden in het dorp en loopt de kudde schapen regelmatig door het dorp. Als je nog wat meer kilometers wilt lopen, kun je nog een ronde van 12 kilometer lopen door de boswachterij Odoorn, door het Schapenpark naar de uitkijktoren Poolshoogte. Je overnacht in Exloo.

In Drenthe zijn er meer dan 50 hunebedden waarvan je er verschillende tegenkomt, foto: Gouwenaar, Wikimedia

Dag 3: Van Exloo naar Emmen, afstand ca. 21 km
Na het ontbijt wandel je Exloo uit over het Drenthepad in zuidelijke richting. Langs heidevelden en nog meer hunebedden. Via het 800-jaaroude dorpje Valthe voert de route door het Valtherbos waar een boer Joodse vluchtelingen liet onderduiken in een onderduikershol. De familie werd nooit gevonden maar de boer, die bleef zwijgen, werd geëxecuteerd. Bij een replica van het oorspronkelijke hol staat nu een gedenksteen. Het Valtherbos gaat over in de bossen rondom Emmen, de eindbestemming van vandaag. Je overnacht in een oude boerderij in het hartje van Emmen.

Dag 4: Emmen – Wezup, afstand ca. 22 km
Vanuit het hotel loop je weer terug naar het Drenthepad. De route voert door lieflijke buurtschappen zoals Westenesch met de prachtige Saksische boerderijen. In het nog jonge Noordbargerbos vind je de grootste zwerfkei van Drenthe (de steen van Noordbarge) en rust. Ongeveer halverwege de wandeling bereik je het plaatsje Sleen. Een mooi punt voor een koffiepauze aan de authentieke brink. De kerk is met haar 68 meter de hoogste kerk in Drenthe en een baken voor wandelaars. Hier verlaat je het Drenthepad en wandel je weer verder over het Pieterpad. In Schoonoord, het volgende dorp, kan het verhaal van de brute reuzen Ellert en Brammert je niet ontgaan. Nadat je het Pieterpad even verlaten hebt, bereik je het idyllische Wezup, waar je overnacht.

Elperstroom ten zuidoosten van Elp, foto: Gouwenaar, Wikimedia

Dag 5: Wezup – Elp, afstand ca. 17 km
Na het ontbijt wandel je vanaf Wezup de ca. 1,5 km terug naar het Pieterpad. Bij Schoonoord gaat de route over op het Drenthepad en zo wandel je naar Elp. Elp is een esdorp, genoemd naar de es of gemeenschappelijke akker, waar het dorp aan werd gebouwd in de middeleeuwen. Op de brink werden eiken en populieren geplant om te gebruiken als bouwmateriaal. Door de groei van de dorpen kwam de brink, en de es, midden in het dorp te liggen. Elp ligt tussen Schoonloo en Westerbork in het hart van Drenthe.

Dag 6: Elp – Spier, afstand ca. 21,7 km
Vandaag wandel je over het Jacobspad naar Spier. Langs het eerste lange rechte pad met aan weerzijden bomen, wandel je naar het Oranjekanaal dat je volgt richting Westerbork. Je passeert of staat even stil bij het Nationaal Monument Westerbork, het oorlogsmonument op de plaats waar het spoor in Kamp Westerbork eindigde en de treinen naar de vernietigingskampen vertrokken. In het gezellige brinkdorp Westerbork kun je een (lunch)pauze inlassen, waarna je verder loopt over de uitgestrekte hei, zandpaden, groene weilanden en houtwallen via Terhorst en het Terhorsterzand naar Spier.

Dwinglederveld, een van de grootste natte heidegebieden van Europa, foto: TijsB, Flickr

Dag 7: Spier – Dwingeloo, afstand ca. 20,2 km
Door het Nationaal Park Dwingelderveld volg je vandaar eerst het Jacobspad tot aan Ruinen. Het Dwingelderveld is met bijna 4000 hectare een van de grootste natte heidegebieden van West-Europa. Geniet van de rust en de eindeloze horizon. Een heerlijk gebied om te wandelen en foto’s te maken. Want je komt hier zeker een van de twee schaapskuddes tegen die het gebied in conditie houden. In Ruinen, waar je een stuk van het Drenthepad volgt, vertrekt iedere ochtend een herder met zijn schapen naar het heideveld. Maar ook bijzondere vogels houden van dit stille waterrijke gebied. Als de heide paars kleurt in het najaar, verandert de natuur in een grote zee van paars. Dan verlaat je het Drenthepad voor het laatste mooie stuk van de wandeling naar het de brink van Dwingeloo in het hart van Drenthe waar je overnacht in het oudste familiehotel van Nederland.

Dag 8: Dwingeloo – Diever, afstand ca. 23,3 km
Na het ontbijt wandel je langs de historische Sint Nicolaaskerk met zijn karakteristieke torenspits en volg je het Drenthepad door het Nationaal Park Dwingelderveld en de prachtige landelijke omgeving ten zuiden van Dwingeloo en Diever. Aan het einde van de bereik je het esdorp Diever. In het centrum staat de fraaie 12de-eeuwse Sint-Pancratiuskerk, die dankzij de prachtige gewelven als een van de mooiste van Drenthe wordt beschouwd. Diever staat ook bekend vanwege het openluchttheater, waar ieder jaar sinds 1946 een toneelstuk van Shakespeare waar vele duizenden mensen op afkomen. Het hotel in Diever ligt aan het Drenthepad.

Het Drents-Friese Wold is een van de grootste nationale parken van Nederland, met veel wild, foto: Gouwenaar, Wikimedia

Dag 9: Diever – Appelscha, afstand ca. 19 km
De wandeling van vandaag gaat door de bossen van het Drents-Friese Wold, een van de grootste natuurgebieden van Nederland waar vossen, reeën, boommarters, hermelijnen en wezels leven. Eind 19de eeuw werd dit gebied, wat toen nog bestond uit stuifzand, hei- en veengronden, beplant met miljoenen bomen als werkverschaffingsproject. Net als het bos eentonig dreigt te worden sta je plotseling in een prachtig open gebied, de Kale Duinen. Even verderop kun je de uitkijktoren opklauteren en zie je Appelscha, in Friesland, in de verte al liggen. De naam van deze voormalige veenkolonie heeft overigens niks te maken met appels, maar met de god Apollo, zoals ook de plaatsen Apeldoorn en Appeltern en ter Apelt.

Dag 10: Appelscha – Norg, afstand ca. 24,5 km
Langs de lange, rechte vaart loop je Appelschap weer uit het weidse land in, akkers en weilanden waar koeien loom lopen te grazen. Via het Fochteloërveen – een uitgestrekt veengebied – over smalle paadjes, langs meertjes en heidevelden, kom je in de buurt van Veenhuizen. Hier vind je het Nationaal Gevangenismuseum in een van de dwanggestichten die in 1823 door de Maatschappij van Weldadigheid werden gebouwd voor bedelaars en landlopers. Na een rondgang langs de kazernes, een kaasmakerij en een brouwerij en de huizen met bijzondere opschriften is het tijd om verder te lopen naar Norg. Dit authentieke esdorp heeft zijn uitstraling bewaard, ondanks de vele toeristen die de zomerhuisjes, campings en bungalowparken bevolken tijdens de vakantieperiodes. Je vindt het hotel voor de overnachting midden in het dorp.

Pittoresk dorpsgezicht van Norg, foto: Gouwenaar, Wikimedia

Dag 11: Norg – Roden, afstand ca. 17 km
De wandeling van vandaag begint over het Jacobspad dat vrijwel gelijk loopt met het Drenthepad op deze etappe. Langs de veenplas het Schillenveen wandel je richting Langelo steeds verder noordwaarts. Het bos en de open vlaktes wisselen elkaar af. Door het natuurgebied van Mensinghe, het Mensingebos en het Sterrebos, wandel je over het schouwpad langs het Peizerdiep naar Roden. In Roden kun je het speelgoedmuseum Kinderwereld bezoeken, leuk voor jong en oud. En op de brink vind je het standbeeld van Ot en Sien, uit de kinderboeken van de Rodense schoolmeester Hindericus Scheepstra.

Dag 12: Roden – Haren, afstand ca. 21,2 km
Je verlaat Roden en wandelt richting Leek. Hier kom je weer op het Drenthepad wat je volgt tot aan het Paterswoldsemeer. Dit meest noordelijke deel van de route, aan de horizon zie je de contouren van de stad Groningen, voert door het groene weidelandschap, langs Eelderwolde, statige boerderijen en fraaie landhuizen, door het Friesche Veen tot aan de rand van Haren. Hier stap je voor de laatste paar honderd meter weer over op het Pieterpad naar het overnachtingshotel. Pal voor het hotel kun je de bus nemen die je in minder dan 10 minuten naar het centrum van Groningen brengt. Een heerlijke stad waar je zeker even een kijkje moet nemen bij de Noorderhaven of het Noorderplantsoen. Ook het Gronings Museum is zeker een bezoek waard.

Landschap van de Drentse Aa, foto: Gouwenaar, Wikimedia

Dag 13: Haren – Anloo, afstand ca. 24,2 km
Het hotel in Haren ligt direct aan het Pieterpad. Zodra je onderweg bent laat je het drukke, stadse leven snel achter je. Zeker nu het Drents-Groningse landschap zich van zijn mooiste kant laat zien. Via Glimmen wandel je naar Noordlaren en Midlaren de bossen in. De Groningse klei maakt plaats voor het zand van Drenthe en je ontwaart de eerste hunebedden. Op naar Zuidlaren, beroemd van de jaarlijkse paardenmarkt. Op een van de zeven brinken vind je vast een plek voor een rustpauze en een zuidlaarderbol voor je weer het Drenthepad opgaat. Door het stroomdal van de Drentse Aa bereik je het Strubben-Kniphorstbos met hunebedden en grafheuvels. En schapen, die kom je ongetwijfeld ook tegen vandaag. Anloo ligt in een schilderachtige omgeving, met prachtige rietgedekte boerderijen en eeuwenoude bomen. Het hotel ligt tegenover de fraaie Magnuskerk. Uit opgravingen is gebleken dat hier al sinds de 9e eeuw kerken hebben gestaan.

Dag 14: Anloo – Borger, ca. 26,4 km (of ca. 16 km)
Door het boerenland verlaat je Anloo en je wandelt het Nationaal Park Drentsche Aa in naar Gieten, dat op een kruising van eeuwenoude routes ligt. Vanaf Gieten wandel je over het Drenthepad langs hunebedden en grafheuvels door het geopark de Hondsrug naar Borger. Het dal van de Hunze strekt zich uit langs de voet van de Hondsrug. Het dal van de Hunze strekt zich uit langs de voet van de Hondsrug. De beek werd in de twintigste eeuw rechtgetrokken om het gebied optimaal in te kunnen zetten voor agrarisch gebruik. Vanaf 1995 krijgt de natuur, dankzij allerlei projecten, weer de ruimte en kronkelt de beek weer vrij door het landschap. Er zijn diverse mogelijkheden om de wandeling van vandaag in te korten tot circa 16 km.

Dag 15: Vertrek uit Borger
Na het ontbijt komt een einde aan deze heerlijke wandelvakantie in Drenthe.

Overzicht reis

Prijs Vanaf €849,-
Land Nederland
Regio Drenthe
Reisperiode gehele jaar
Soort reis Wandelvakantie
Type reis Individuele reis
Reisduur 14 nachten
Wandelniveau Niveau 2
Verzorging Logies/Ontbijt
Vervoer Eigen vervoer
Bagagevervoer Inclusief
Hond toegestaan? Nee
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?