Groepsreis Wandelexpeditie naar de top van de Kilimanjaro

12-daagse Groepsreis/wandelexpeditie met 7-daagse trekking over de 'Machame route' naar de top van de Kilimanjaro

Vanaf €2185,-

Foto: Ninara, Flickr

 • Tanzania
 • september en januari
 • Wandelvakantie
 • Groepsreis
 • 11 nachten
 • Halfpension plus Lunchpakket – Volpension
Bewaar reis
Boeken

Een wandelexpeditie die je in vijf wandeldagen van de voet van de Kilimanjaro naar de top voert via de ‘Machame route’. Voor deze route is gekozen vanwege de geleidelijke hoogtestijging per dag, waardoor de kans de top te bereiken zonder hoogteziekte verschijnselen groot is. De ‘Machame route’ wordt algemeen beschouwd als één van de meest gevarieerde en interessantste trails naar de top van Mount Kilimanjaro. Hoewel de beklimming van de Kilimanjaro de laatste jaren sterk aan populariteit heeft gewonnen, geldt er per dag per route een maximum aantal deelnemers. Tevens is de ‘Machame route’ ideaal voor iedereen die kennis wil maken met de overweldigende natuur in het Kilimanjaro National Park.

12-DAAGSE GROEPSREIS WANDELEXPEDITIE KILIMANJARO

Vertrek data: 8 september 2019 en 25 januari 2020

Richtprijs | € 2.185,-*

* In verband met de grote valuta schommelingen, maken we bij interesse een definitieve prijs op maat. Vul het boekingsformulier in en ontvang een offerte op maat.

 • Richtprijs € 2185,-* per persoon op basis van een 2-persoonskamer/tent
 • Meerprijs 1-persoonskamer € 195,-
 • Optioneel: Verlenging met een 6 daagse Lodge-safari Nationale parken i.c.m. een bezoek aan Nairobi
 • Optioneel: Verlenging met een 6 daagse strandvakantie Zanzibar, paradise beach resort
 • Optioneel: Vlucht
 • Toeslag: Maakt u op 25 januari gebruik van een andere vlucht dan KLM, en komt u dus op een andere tijd aan, dan geldt een toeslag van € 50 voor uw transfer naar het hotel
 • Boekingskosten € 19,- per boeking
 • Vertrek data: 8 september 2019 en 25 januari 2020

Inclusief:

 • 1 Overnachting in hotel Nairobi obv logies/ontbijt
 • Transport Nairobi naar Arusha en terug
 • 1 Overnachting in Lodge te Arusha op basis van half pension
 • Transport naar Machame Gate (de start van de trekking)
 • 7 daagse trekking op basis van vol pension (3 maaltijden per dag)
 • 2 Overnachtingen in Lodge te Arusha op basis van half pension
 • 1 Overnachting in hotel Nairobi obv halfpension (voor vertrek naar Nederland)
 • Camp- en National Park entreegelden
 • Gidsen, dragers, koks
 • Tenten en ander camping equipement
 • Transport Mweka Gate naar (Colobus Mountain) Lodge te Arusha (einde van de trekking)
 • Engelstalige begeleider / chief guide gedurende de Kilimanjaro-expeditie reis en bij voldoende deelname (minimaal 10 deelnemers) tevens onze Nederlandse gids Ammy Uijen.

Niet inbegrepen zijn:

 • Visumkosten voor Kenia en Tanzania
 • Inentingskosten en kosten voor medicamenten
 • Uitgaven van persoonlijke aard, zoals drankjes enz.
 • Tipgeld voor gidsen, dragers en koks
 • Eigen equipement (telescoop wandelstokken, lampjes enz.)
 • Lunchkosten tijdens verblijf in hotels te Nairobi en Arusha

 

De verschillende routes op de kaart. De bruine is de Machame Trail, die langzamer stijgt zodat je meer kans hebt om zonder problemen de top te bereiken. Afbeelding: Sémhur, Wikimedia

Het bewandelen van de Kilimanjaro, met 5895 meter de hoogste berg van Afrika, staat hoog op de bucketlist van menig fervente wandelaar. Niet zo gek, want de berg is de enige hoogste top ter wereld die je al wandelend kunt bereiken. Dat betekent niet dat je het over een kam kan scheren met een gemiddelde wandeling in de Alpen. Het vraagt om een behoorlijke conditie en serieuze voorbereiding vooral vanwege het overbruggen van het grote hoogteverschil.

Tijdens de Kilimanjaro trekking wandel je in vijf dagen via de’ Machame Trail’ naar de top en daal je in twee dagen weer af naar het beginpunt. Tijdens de trekking overnacht je met 2 personen in 3-persoons tenten en zorgen de nodige dragers voor het vervoer van de tenten, je bagage en proviand voor alle dagen. Zelf draag je een kleine rugzak met eerste levensbehoeftes onderweg, zoals eten, drinken en regenspullen etc.

Op de zesde trekkingsdag starten we  ’s nachts om ca. 24.00 uur om rond zonsopkomst op de top te staan. Vanaf dit dak van Afrika heb je een uitzicht alsof je de wereld vanuit de ruimte bekijkt. Dit magische moment kan helaas maar kort duren, vanwege het zuurstof gebrek en de tijd die we nodig hebben voor het eerste deel van de afdaling.

Waarschuwing: Als je de Kilimanjaro wilt doen kies dan voor een partij die samenwerkt met ervaren partners die uitsluitend met betrouwbare lokale gidsen werken. Afgelopen jaren is het voorgekomen dat mensen op eigen gelegenheid met lokale partijen een trekking hebben ondernomen en halverwege de beklimming door gidsen en dragers alleen achter werden gelaten. ECKTIV biedt deze Groepsreis aan in samenwerking met partners die meer dan 20 jaar ervaring hebben met trekkings op de Kilimanjaro. ECKTIV is tevens aangesloten bij ANVR, SGR-garantiefonds en Calamiteitenfonds

Het onbeschrijfelijke gevoel van trots als je samen de top hebt bereikt

Beschrijving 12-daagse groepsreis, wandelexpeditie Kilimanjaro via de ‘Machame route’

Dag 1. Aankomst in Nairobi
U wordt opgehaald van het vliegveld en naar uw hotel in Nairobi gebracht.

Dag 2. Per shuttle bus van Nairobi naar Arusha
Vanuit Nairobi per shuttle bus naar Arusha en inchecken in Colobus Mountain Lodge. Een boeiende reis door de savanne en langs diverse lokale dorpjes. Je zult vele Masai’s met hun kuddes tegenkomen en in de dorpjes heerst een grote bedrijvigheid. Overnachting op basis van half pension. Rest van de dag acclimatiseren en voorbereiden op de 7-daagse trekking, die morgen start.

De eerste dag loop je door het regenwoud, regenpak stand by houden want de kans op regen is fifty fifty

Dag 3: Machame Village (1800m) – Machame Camp (3000m). Duur: 4 tot 5 uur.
Na het ontbijt transport naar Machame Gate gelegen op 1800m.  Aanvang van de trekking van Machame Gate naar Machame Camp op 3000m. De tocht voert door het regenwoud. Ca. 5 uur.De wandeling vandaag is voornamelijk door regenwoud en is geleidelijk. De eerste reuzenvarens verschijnen, bloeiende planten zijn op een paar hardnekkige na verdwenen. De eerste helft van het pad biedt afwisselend lichte stijgingen en vlakke stukken door donker en hoog regenwoud met veel traptreden af en toe onderbroken door zonlicht door kleine openingen in het bos. Het pad voert over een kam, dat door de dichte bebossing niet meteen herkenbaar is. Hoe hoger je komt hoe stiller en donkerder het wordt. De donkergroene mos-bekleding en lianen aan bomen en takken neemt enorme dimensies aan.

Na de rustpauze, halverwege de tocht naar Machame Camp, wordt het zwaarder. De volgende 2 uur vergen veel energie en oplettendheid van de wandelaars. De stijgingsgraad verdubbelt zich naar iets boven de 20%. Onderweg passeer je regelmatig plekken waar door erosieschade flinke gaten gevormd zijn. Je moet over omgevallen bomen klimmen, over beekjes springen, enorme vrij gelegen wortels versperren af en toe de weg, het pad is vochtig en glad. Gezien het te overbruggen hoogteverschil, is en blijft het noodzakelijk een heel rustig tempo aan te houden om hoogteziekte te voorkomen.
In de middag kun je de eerste regenbui verwachten zelfs in de droge periode, we lopen tenslotte door het regenwoud. Tijdens het grote droge seizoen is de kans om nat te worden fifty-fifty. Zorg ervoor je regenkleding altijd binnen handbereik te hebben, deze tropenbuien komen onaangekondigd. Als je de boomdichtheid ziet verminderen nader je het einde van dit  eerste gedeelte van de trekking, hetgeen wordt aangekondigd door de overgang naar de heide- en mos zone. De weg wordt hier weer vlakker.

De ligging van het grote Machame Camp is fantastisch, precies op de grens van regenwoud en heidevelden. Vanaf hier heb je ’s morgens en ’s avonds een prachtig uitzicht op de omgeving. Het kan er al koud zijn vanwege nachtvorst.

Oversteken van het Shira-plateau, foto: Stig Nygaard, Flickr

Dag 4: Machame Camp (3000 m) – Shira Camp (3800 m). Duur: 5 tot 7 uur
Na het ontbijt gaat het pad, direct geleidelijk stijgend, tussen hoge heideplanten door omhoog. Ver vooruit ziet men het Shira-Plateau, het einddoel voor deze dag. Af en toe gaat het pad door een dal om daarna weer te stijgen. Na ongeveer een uur kan men niet meer van een pad spreken, het is meer een loopbare doorgang, soort rivierbedding, van minder dan een halve meter breed en erg steil en rotsig. In het bovenste gedeelte moet men zelfs even ‘berg’ klimmen en heb je je handen af en toe nodig.

Na ca. 2 uur ziet men, terugkijkend, de route die gisteren is afgelegd. Spoedig daarna houdt de heide op en loopt men over kale, steeds steiler wordende, rotsen. Na enige tijd ziet men grote hoeveelheden boomheide, reuzenlobelia’s en reuzenkruiskruid opduiken. De helft van de tocht is nu afgewerkt en het kan steeds kouder worden. Zwarte vaak lava rotsen ter grootte van een huis bepalen het karakter van het landschap. Na ca. 5 tot 6 uur is de rand van het Shira-Plateau bereikt. Door hogere vegetatie lopen we naar ons kamp dat wij na een half uur bereiken.

Zelf draag je alleen je dag rugzak, de overige bagage, tenten en proviand wordt vervoerd door de dragers

Dag 5: Shira Camp (3800m) – Barranco Camp (3900m). Duur: ca. 6-8 uur.
Na geruime tijd stijgen, kiezen we bij een kruising het rechter pad: de Southern Summit Bound en bereiken een grote zwarte zandachtige woestenij, die met miljoenen zwarte lavabrokken bezaaid is. Het pad gaat nu ca. 1 uur bergopwaarts. Er is weer meer lage vegetatie maar het landschap blijft een woestijnachtig karakter houden. We lopen ongeveer twee uur door dit landschap en komen daarna langs een steile rotswand. Dan stijgen we door tot 4600m waar we aan de voet van de Lava Tower met blik op de Kili, onze lunch gebruiken. Via een lange afdaling afgewisseld met enige stijging, komen we de fraaie Reuzenlobelia’s en Reuzenkruiskruid tegen. Daarna komt na deze lange dag het Barranco Camp in zicht. We zien links de machtige Barranco Wall die door de ondergaande zon, een prachtige kleur heeft van geel tot krachtig rood. Tegenover ons zie je de zgn “Breakfastwall” die  we morgen moeten bedwingen. Ook is de besneeuwde Kili goed zichtbaar. Naar beneden kijkend zie je de lichten van Moshi glinsteren ongeveer 3400m lager en ca. 60 km verder gelegen. De sterrenhemel is hier adembenemend.

De nachten zijn koud, maar de sterrenhemel zoals hier heb je zelden gezien

Dag 6: Barranco Camp (3900m) – Karanga Camp (4000m). Duur: 4 tot 5 uur
We breken vroeg op en gaan in de richting van de “Breakfastwall”. Een paar minuten nadat je een grote rotspartij gepasseerd bent, begint de opgang naar de “Breakfastwall”. De bestijging hiervan is niet makkelijk en erg steil maar het is minder gevaarlijk dan het lijkt. Na 1½ à 2 uur lopen ben je boven. Daar aangekomen zie je vanaf een klein plateau de Kili schitterend liggen, tenminste als het wolkenvrij is. Het gaat nu weer een tijdje bergafwaarts. Een klein half uurtje na de “Breakfastwall” moeten we  weer een beekje oversteken. De rest van het pad is snel beschreven: bergop, bergaf en beekjes oversteken waarvan sommige uitgedroogd zijn. De Kili hebben wij steeds aan de linkerkant en bij mist kan het zicht niet meer dan 10 meter tot 200 meter bedragen. Dan is het hier meestal koud en vochtig. Ook tijdens de droge periode regent het hier vaak en gaat de regen regelmatig over in hagel of sneeuw. Plotseling zie je in een reusachtig dal, de Karanga Valley met aan de overkant het Karanga camp. De afdaling de kloof in is steil. Na enige tijd ben je bij de Karanga River (een beek) aangekomen. De weg omhoog naar Karanga Camp is steil en kan lang, koud en inspannend zijn.

Tijd voor een gezellige lunch, overal is aan gedacht

Dag 7: Karanga Camp (4000m) – Barafu Camp (4600m). Duur: ca. 4 uur
Onze route gaat weer net als voorgaande dagen: bergop. Hiervoor word je beloond met grandioze vergezichten op Moshi, Mount Meru en de Kili. Het is een fantastisch panorama als het weer meewerkt. Na ca. 1,5 tot 2 uur is een rustplaats (met een belangrijke kruising) bereikt en kijkt men in een heel breed dal. Als u naar het Barafu Camp wilt, moet u eerst naar het dal afdalen en aan de andere kant van het dal weer steil omhoog.
De steenbrokken worden vlakke platen, die langs de weg liggen, vaak verbrokkeld tot heel veel losliggende stenen. Nog een half uur en men bereikt een wegversperring: een lavarug. Men kan er in een rechte weg overheen klimmen of er omheen lopen wat een ca. 500 meter omweg betekent.
We lopen over een kam verder. We gaan links steil omhoog en zien na ca. 20 minuten voor de eerste maal de Mawenzi, Kili`s 2e krater. De weg blijft stijgen op een harde ondergrond van heel veel losliggende stenen. Lastig is ook de vaak plotseling opkomende stormwind en de felle kou. Dan ben je bij Barafu Camp, een pure stenenwoestenij. Na de lunch is het rusten geblazen tot aan het late diner want voordat we naar de top vertrekken proberen we nog wat extra rust te nemen. Tegen middernacht starten we met de beklimming naar de top.

Een verrassend moment als je opeens de bergtop van de Mawenzi ziet, foto: David Thomas, Flickr

Dag 8: Barafu Camp (4600m) – Uhuru Peak (5895m) – Barafu Camp/Mweka Camp. Duur: 9 tot 11 uur.
De bodem is knalhard bevroren, je loopt over losse steenslag, vulkanisch gruis, zand en platen.
Deze beklimming is steil en inspannend. Langzaam lopen, rustig ademen en geen onnodige bewegingen is ons advies. Na 5-6 uur lopen verschijnt in de schemering aan de kraterrand het bord, Stella Point. Het panorama van de kraterrand berooft je bij goed weer van de laatste adem. Vanaf Stella Point tot Uhuru Peak is het nog een klein uurtje. Je hebt de top bereikt en je staat op 5895m, `Het dak van Afrika`!
Je hebt uitzicht op: Moshi, Mawenzi, Mount Meru, de Masai-Steppe, de komplete Oost- en Zuidflank. Bij helder weer zie je de kromming van de aarde, even het gevoel of u vanuit de ruimte kijkt.
Je zou graag langer van dit panorama willen genieten maar vaak dwingen de kou en de wind en uw energie, u op deze hoogte tot verder gaan, de afdaling wacht die 2 tot 5 uur in beslag neemt. Daarna terug naar Barafu kamp. Heerlijk nagenieten en sterke verhalen ophangen en daarna uitrusten in uw tent. Na de lunch: afdalen naar Mweka Camp om daar voor het laatst op de berg te overnachten. Daar iedereen last heeft van het weer en hoogteziekteverschijnselen, is verder afdalen tot Mweka, veruit de beste optie.

Het magische moment op de top, helaas duurt die veel te kort, want we worden door de kou en de hoogte gedwongen om te gaan afdalen, foto: Sarah Skiold Hanlin, Flickr

Je bent hier op de top altijd boven de wolken, wat een ervaring om de zon te zien opkomen

Dag 9: Mweka Camp – Mweka Gate – Arusha Lodge. Duur afdaling 3-4 uur.
Na een goed vroeg ontbijt beginnen we aan een stevige afdaling naar Mweka Gate vanuit Mweka Camp (3000m.) door het regenwoud. Als we geluk hebben, komen we de Colobus apen nog tegen.
Na uitschrijving gaan we voor een lunch naar Mweka village.
Vervolgens transport naar onze lodge bij Arusha.
U ontvangt voor het bereiken van Stella Point cq Uhuru top, een genummerd certificaat.

De laatste twee nachten breng je door in de lodge bij bij Arusha

Dag 10. Vrije dag Arusha
Vrij te besteden dag om wat te shoppen in Arusha of in de lodge aan het zwembad te blijven. Als alternatief is het mogelijk een dagsafari te maken in het Arusha National Park. Diner en afscheidsavond.

Dag 11. Terug naar Nairobi
Na het ontbijt verlenging van uw reis of terug naar Nairobi. Overnachting in Nairobi in hotel Park Site op basis van logies en ontbijt.

Dag 12. Terug vlucht naar Nederland
Transfer naar de luchthaven Nairobi voor uw terugvlucht naar NL

Optioneel: Verlenging met een 6 daagse Lodge-safari Nationale parken i.c.m. een bezoek aan Nairobi.
Een avontuurlijke Wildlife Safari in 4 Nationale Parken van Tanzania in aansluiting van de beklimming van de Kilimanjaro. Er zijn Lodge en Camp safari’s van verschillende duur. Bel voor een safari op maat. Standaard Lodge safari van 6 dagen/5 nachten.

Optioneel: Verlenging met een 6 daagse strandvakantie Zanzibar, Paradise Beach Resort
Het Paradise Beach Resort wordt gerund door een Nederlandse eigenaar en is gelegen aan de oostkust van Zanzibar. Het is een ideale plek om tot rust te komen of deel te nemen aan de verschillende activiteiten. Bel voor meer informatie. Standaard is het aanbod 6 dagen/5 nachten.

 

Overzicht reis

PrijsVanaf €2185,-
LandTanzania
Reisperiodeseptember en januari
Soort reisWandelvakantie
Type reisGroepsreis
Reisduur11 nachten
WandelniveauNiveau 4
VerzorgingHalfpension plus Lunchpakket – Volpension
VervoerEigen vervoer, Vliegtuig
BagagevervoerInclusief
Hond toegestaan?Nee
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?