Je eigen Wandelarrangement op maat over het Pieterpad

Met het ECKTIV wandelarrangement op maat bepaal je zelf hoeveel, en welke etappes, je wilt lopen van hotel naar hotel met bagagevervoer (v.a. 4 nachten)

Vanaf €299,-

Foto: van Venlo naar Maastricht, Ritzo ten Cate, Flickr

 • Nederland
 • hele jaar
 • Wandelvakantie
 • Individuele reis
 • 4 nachten
 • Logies/Ontbijt

Reisvoorwaarden 2021 : geld terug garantie bij code oranje

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

DEZE REIS IS TIJDELIJK NIET TE BOEKEN

Het 490 km lange Pieterpad, het oudste en bekendste langeafstandspad van Nederland, is opgedeeld in 26 dagetappes van ±20km. Met het ‘ECKTIV Wandelarrangement op maat’ bieden we je de mogelijkheid om delen van het Pieterpad te gaan lopen, met gemak geregeld van hotel naar hotel en met bagagevervoer. Zodat je onderweg voluit kunt genieten van de prachtige landschappen om je heen. Het Pieterpad loopt van het Groningse Pieterburen aan de Waddenzee naar de Sint Pietersberg bij Maastricht. Je ervaart hoe heerlijk en gevarieerd het wandelen in Nederland is. Zo kom je langs meanderende riviertjes, door karakteristieke dorpen, bossen, uitgestrekte heidevelden, boerenakkers, heuvels en weilanden. Je ervaart de gastvrijheid van de lokale bevolking en de saamhorigheid met andere wandelaars langs Neerlands oudste langeafstandspad.

Prijs vanaf | € 299,-

 • Vanaf prijs per persoon op basis 4 nachten met logies en ontbijt in een 2-persoonskamer
 • Inclusief bagagevervoer
 • Boekbaar vanaf minimaal 4 tot 27 nachten
 • Toeslag voor eenpersoonskamer ca € 25 per nacht
 • Optioneel: Een of meerdere nachten bijboeken in bestemming naar keuze
 • Optioneel: Wandelgids 9-1 LAW Pieterpad deel 1 noord incl verzending € 22,40
 • Optioneel: Wandelgids 9-2 LAW Pieterpad deel 2 zuid incl verzending € 23,40
 • Optioneel: Wandelgids 9-1 LAW + 9-2 LAW incl verzending € 42,20
 • Boekingskosten € 19,- per boeking
 • Aankomst dagelijks vanaf 1 september 2020

Inclusief

 • Minimaal 4 overnachtingen in geselecteerde adressen in een kamer met eigen douche/wc
 • ontbijt(buffet)
 • Bagagevervoer

 Niet inbegrepen

 • Overige maaltijden, drankjes
 • Lunchpakketten
 • Eventuele OV-transfers onderweg
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Toeristenbelasting (ter plaatse te voldoen ca. € 2 per persoon per nacht)

ATTENTIE | Alle hotels volgen en voldoen aan de richtlijnen van de overheid met betrekking tot Covid-19. Deze reis is op basis van logies en ontbijt. De hotels verzorgen lunchpakketten op verzoek en het diner wordt, met extra ruimte, geserveerd in het restaurant of op de hotelkamer. Bij tussentijdse veranderingen van de overheidsmaatregelen volgt ECKTIV de voorwaarden van de ANVR en SGR-garantieregeling.

LET OP: dit betreft een maatwerk reis, welke niet last minute geboekt kan worden. Houd bij uw aanvraag/boeking rekening met een periode van minimaal 15 dagen voor gewenste aankomst

Het landschap bij Pieterburen. Even ten noorden van Pieterburen staat deze IJzeren Wadloper, foto: m66roepers, Flickr

Omschrijving Pieterpad Wandelarrangement op maat

Het Pieterpad is 490 kilometer lang en loopt van Pieterburen in Groningen tot aan de Sint Pietersberg bij Maastricht. Het is de bekendste en populairste langeafstandswandeling van Nederland. Tijdens deze wandelvakantie wandel je op je eigen tempo gemiddeld 20 kilometer per dag.

Aankomst en etappes: Met dit ECKTIV Pieterpad arrangement bepaal je zelf het aantal etappes, waarbij je rekening houdt met minimaal vier overnachtingen. Op het boekingsformulier geef je aan waar je wilt beginnen en eindigen. En of je wilt beginnen en/of eindigen met een overnachting. Verder is het handig voor ons als je aangeeft of je met OV reist of komt met de auto. Na ontvangst van je boekingsformulier sturen we je een offerte voor de gevraagde etappes, overnachtingen en bagagevervoer.

Service, vervoer en tips: Je reist op eigen gelegenheid naar de startplaats. Wij adviseren om met het OV te reizen. Op het boekingsformulier kun je aangeven of je met het OV of eigen vervoer komt. Als je direct na aankomst wilt beginnen met wandelen, breng je zelf de bagage naar het hotel van de eerste overnachting en reis je door naar de startplaats. Hetzelfde geldt voor de laatste etappe. Indien je niet eindigt met een overnachting, laat je de bagage achter op het laatste overnachtingsadres, waar je het na afloop van de wandeling ophaalt. Omdat de bagage wordt vervoerd, wandel je comfortabel alleen met een dagrugzak. Zorg dat je overige bagage (max. 15 kg) elke ochtend voor 9 uur klaar staat bij de receptie van het hotel.

Transfers: In de meeste gevallen reserveren we iedere avond een hotel in de plaats van aankomst. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan overnacht je twee nachten in hetzelfde hotel. In dat geval maak je gebruik van het OV om heen of terug te komen of wordt je gebracht en gehaald door de hoteleigenaar. Sommige hotels liggen net buiten de route. Ook in dat geval zorgt de hoteleigenaar voor een transfer naar het begin of het eindpunt van de wandeling. Alle details staan goed beschreven in de reisbescheiden die je uiterlijk 14 dagen voor vertrek ontvangt.

Voor onderweg: Voor de wandelingen zijn stevige liefst waterdichte schoenen met een goed profiel nodig. Zorg voor bescherming tegen zon en regen en voldoende warme kleding. Houd het weerbericht dagelijks in de gaten en pas je kleding hierop aan en vergeet ook je zwemkleding niet. Neem bidons mee zodat je onderweg genoeg te drinken hebt. Vraag de hotelier bij vertrek of je op die dag een eet- of drinkgelegenheid tegenkomt. Zo niet, laat dan een lunchpakket maken. De kosten verschillen per hotel tussen de 7 en 15 euro.

Voorbeeld van een Wierde (heuvel), zoals in Ezinge in Groningen, foto: Hardscarf, Wikimedia

Etappes Pieterpad Wandelarrangement op maat

WANDELARRANGEMENT PLANNEN | Houd rekening bij het plannen van je ‘Wandelarrangement op maat’ dat je uitgaat van minimaal 4 overnachtingen. Bepaal of je wilt beginnen en eindigen met of zonder overnachting. Verder zijn niet alle plaatsen even goed bereikbaar met OV en adviseren we je om daar vooraf rekening mee te houden. Maak daarvoor gebruik van de OV-routeplanners als: linklib.nl , ns.nl/reisplanner  of arriva.nl. Ook leuk en makkelijk is natuurlijk om een van je vrienden te vragen om je op te halen of te brengen. Veel plezier met het plannen van je Pieterpad Wandelarrangement op maat.

Dag van aankomst:
Geef aan op het boekingsformulier of je op deze dag meteen een etappe wilt lopen, of dat je wilt beginnen met een overnachting. Geef tevens aan of je met de auto komt of met OV.

Etappe 1: Pieterburen – Winsum, afstand ca. 11,7 km
De wandeling begint bij het hotel. Je loopt door het weidse en vlakke Groningse ommeland met hier en daar een wierde, of heuvel, om de dorpen, bewoners en hun vee, te beschermen tegen hoog water toen er nog geen dijken waren. Je ziet ze in Mensingeweer en Maarhuizen. Je wandelt bij Maarhuizen langs het jaagpad van het kanaal en eindigt in Winsum met de gemetselde stenen brug de Boog. Na afloop van je wandeling reis je van Winsum met de bus (20. min) terug naar Pieterburen waar je overnacht.

Etappe 2: Winsum – Groningen, afstand ca. 19,6 km
Na het ontbijt reis je eerst met het openbaar vervoer (20 min.) naar Winsum waar de etappe van vandaag start. Het dorp ligt aan het gelijknamige Winsumerdiep. De molen De Ster in het dorp staat op een heuvel en is daarmee het hoogste punt van Winsum. Ook de molen De Vriendschap torent hoog boven de oranje daken van het dorp uit. Je wandelt richting Groningen en na ongeveer een uur wandelen kom je in Garnwerd dat aan het schilderachtige Reitdiep ligt. Via Oostum met zijn mooie wierde en Wierum bereik je de stad Groningen waar je overnacht.

Etappe 3: Groningen – Zuidlaren, afstand ca. 21 km
Je wandelt de stad uit langs het Hoornsediep over de Hoornsedijk naar het Paterswoldsemeer dat op de grens van Groningen en Drenthe ligt. Het meer ontstond door de veenafgravingen in de 16e en 17e eeuw. Nu is het, verbonden met het Hoornsemeer, een populaire recreatieplas en kun je genieten van de witte zeilen die over het water scheren. Door het polderlandschap wandel je over kronkelige paadjes steek je kanalen over met bijzondere bruggetjes tot aan Zuidlaren, het dorp van Berend Botje. In het centrum zie je zijn standbeeld en zijn bootje. Een dorp van zeven brinken, waarmee het de titel het groenste dorp van Nederland bemachtigde. Je overnacht vlak bij het eindpunt van de etappe, aan een brink.

Etappe 4: Zuidlaren – Rolde – Anderen, afstand ca. 23 km
Je verlaat Zuidlaren via Dennenoord, een inrichting waar al sinds 1895 opvang en zorg wordt verleend aan psychiatrische patiënten. Van Zuidlaren voert het pad naar Schipborg en de Drentse Aa. Rond deze beek is het oude esdorpenlandschap bewaard gebleven met Saksische boerderijen op brinken, akkers op bolle essen en hooilanden in de lager gelegen beekdalen. Door de unieke natuur wandel je langs grafheuvels, over eeuwenoude karrensporen en tankgrachten naar het Ballooërveld, een heidegebied dat in de maand augustus verandert in een uitgestrekte paarse deken. In Rolde, officieel eindpunt van Pieterpad etappe 05, is het nog drie kilometer wandelen naar Anderen waar je overnacht.

Balloerveld, foto: Agnes Monkelbaan, Wikimedia.jpg

Etappe 5: Anderen – Schoonloo – Elp, afstand ca. 19 km
Je start deze wandeldag vanaf het hotel in Anderen en wandelt door boswachterij Gieten-Borger, een gebied dat aangelegd werd in het kader van de werkverschaffing rond 1922. Het heidelandschap veranderde in een bos met naald- en loofbomen. Hier hoor je de stilte. Eenmaal in Schoonloo, officieel eindpunt van Pieterpad etappe 06, ben je weer terug in de bewoonde wereld. Je verlaat hier kort het Pieterpad en wandelt vanaf Schoonloo verder naar het hotel in Elp, een mooie wandeling door het bos van ongeveer vier kilometer.

Etappe 6: Schoonloo – Sleen (Wezup), afstand ca. 24 km
De eigenaar van het hotel in Elp brengt je met de auto naar Schoonloo, het startpunt van deze etappe. Er staat een lange etappe op het programma. Door de bossen en over de hei wandel je eerst naar Schoonoord. Het dorp ontstond tijdens de afgraving van het Oranjekanaal, dat er nu dwars doorheen loopt. Onderweg kom je langs het monument met de plaquette voor Toos Goorhuis-Tjalsma die samen met haar vriendin Bertje Jens in 1978 het Pieterpad uitstippelde ‘zodat de kinderen het nog eens konden lopen’. Aan het eind van de dag bereik je Sleen waar de eigenaar van het overnachtingshotel in Wezup je komt ophalen.

Etappe 7: Sleen (Wezup) – Coevorden, afstand ca. 21,5 km
Na een lift door de hotelier naar het beginpunt in Sleen gaat je dagrugzak weer op de rug voor de 21-kilometer lange wandeling naar Coevorden. De Drentse heidegronden hebben plaatsgemaakt voor uitgestrekte akkers en graslanden. Je komt door de buurtschappen de Haar en Dalerveen, maar veel mensen (behalve wandelaars) kom je niet tegen. Voorbij een joodse begraafplaats en enkele kunstwerken wandel je langs het Drostendiep en het Stieltjeskanaal naar de vestingstad Coevorden met het mooie gelijknamige kasteel. De naam van de plaats duidt op een plaats waar boeren hun koeien via een doorwaadbare plek (een voorde) door de rivier lieten gaan. De stad met een rijke geschiedenis – waar je meer over te weten komt in het Stedelijk Museum Coevorden – is nog steeds een knooppunt van kanalen en rivieren. Je overnacht twee nachten in Coevorden in een hotel direct aan het Pieterpad.

Etappe 8: Coevorden – Hardenberg, afstand ca. 19 km
Na het ontbijt verlaat je Coevorden en wandel je door het rivierdal van de Vecht, de kleinste regenrivier van Nederland, stroomafwaarts naar Hardenberg. Dan ben je ondertussen al in Overijssel, de derde provincie van deze vakantie. Via Gramsbergen, een lieflijk stadje waar je zeker even een pauze in moet lassen, wandel je naar Anevelde. Na de zandvlaktes en bloemrijke weidevelden wandel je weer het bos in hier tot aan Hardenberg. De stad brandde in 1707 vrijwel helemaal af, doordat een weduwe Aaltje Kraak een kaars liet vallen. De brand wordt jaarlijks herdacht op de Aaltje Kraakdag en staat men stil bij het cultureel erfgoed van de stad. In Hardenberg neem je de trein (10 min.) terug naar Coevorden waar je overnacht.

PIETERPAD, de heide op de Archemerberg, foto: Gouwenaar, Wikimedia.jpg

Etappe 9: Hardenberg – Ommen, afstand ca 21,6 km
‘s Morgens reis je met de trein (10 min.) naar Hardenberg waar de laatste etappe naar Ommen start. De Vecht, die sinds Gramsbergen al met het Pieterpad meeloopt, vormt vandaag de leidraad van de wandeling. Door broekbossen, rivierduinen en jeneverbesbossen krijg je steeds weer zicht op de rivier. Je verlaat Hardenberg en door weilanden en langs het water door het natuurgebied Rheezermaten bereik je het karakteristieke esdorp Rheeze. Een mooie plek om even een pauze in te lassen. Door de prachtige natuur, het bos en steeds de Vecht volgend, bereik je tenslotte het levendige Ommen.

Etappe 10: Ommen – Hellendoorn, afstand ca 21 km
Het landschap wordt steeds heuvelachtiger. Dat merk je als even voorbij het dorpje Bestum de 33-meterhoge Bestmenerberg voor je opdoemt. Een voorpost van de Sallandse Heuvelrug. Bovenaan gekomen, kun je nog 18 meter hoger de uitkijktoren opklimmen. Boven zie je de volgende top al liggen: de Archemerberg, een stuwwal van 75 meter hoog, enkele kilometers verderop. Het is een hele klim maar dan kun je genieten van het prachtige uitzicht. Al wandelend door dit glooiende heidelandschap vind je tussen Archem en Lemele de Dikke Steen, waarschijnlijk de grootste zwerfkei van Nederland. Voorbij het prachtige natuurreservaat de Lemelerberg met de heide, zandvlaktes, jeneverbessen en bossen, wordt het landschap weer vlakker. Je steekt het Overijssels Kanaal over en loopt via de Eelerberg naar Hellendoorn.

Etappe 11: Hellendoorn – Holten (Rijssen), afstand ca. 16 km
Een langgerekt lint van bossen en heidevelden tussen Hellendoorn en Holten vormt het decor van deze etappe. Vanuit Hellendoorn loop je meteen het bos in en kom je langs het monument van werkkamp Twilhaar. Hier werden in 1942 joodse mannen ondergebracht en later op transport gezet naar Westerbork. Even verderop kom je langs de schaapskooi. De schapen zijn inmiddels verdwenen want de zeldzame korhoen, die hier graag komt, bleek het niet zo op de wollige beesten te hebben. Via het Noetselerveld over de hei wandel je naar de Holterberg. Op 58 m hoogte heb je hier een mooi uitzicht. Als de bosbes hier volop groeit, spot je vast een korhoen, die zijn er dol op. En zo loop je de bewoonde wereld bij Holten weer binnen. Het station in deze plaats stamt uit 1888. Koning Willem III had hier een eigen spoor naar paleis ‘t Loo.

Etappe 12: Holten (Rijssen) – Laren (Gld), afstand ca. 15 km
Het Pieterpad voert je vandaag de Achterhoek in. Langs de prachtige boerderijen van het buurtschap Beuseberg, een van de laatste uitlopers van de Overijsselse stuwwallen. Weilanden, beken, bomen en vooral rust. Voorbij het Landgoed en Huis Verwolde vind je de dikste boom van Nederland, met een omtrek van bijna 8 meter. De boom werd vooral beroemd door het liedje van Annie M.G. Schmidt over een tante en een oom die in de eikenboom woonden. De wandeling eindigt in het voormalig esdorp Laren, waar je overnacht.

Het Pieterpad bij Laren Gld, foto: Michael Perryman, Wikimedia

Etappe 13: Laren (Gld) – Vorden, afstand ca. 14,4 km
Ook vandaag wandel je weer door het typische Achterhoekse landschap langs statige landhuizen en buitenplaatsen. Na de oversteek van het kaarsrechte Twentekanaal, aangelegd voor de textielindustrie, kom je in het natuurgebied Velhorst.  Statige lanen en bossen, heidevelden en boerderijen. Even buiten Vorden, bij Kasteel Vorden werd in 1983 het Pieterpad officieel geopend. Hier vind je het monument ter nagedachtenis aan de bedenksters van het pad,Toos Goorhuis en Bertje Jens. Door een paar stappen in hun voetafdrukken te zetten, begin je aan deel twee van de tocht. Je bent hier op de helft.

Etappe 14: Vorden – Zelhem, afstand ca. 16,8 km
Als je Vorden uitloopt, wandel je langs het Knopenlaantje waar verliefde stellen twee takken van een beukenboom aan elkaar knopen. Je kunt zien dat sommige knopen al lang geleden zijn gemaakt. Door de weilanden en dan weer de bossen kom je weer langs fraaie landgoederen, zoals Huis ’t Zelle, waar  nu een golfbaan is aangelegd. Over dit landgoed wandel je richting Varssel en door naar Zelhem. De 15e-eeuwse Lambertikerk van Zelhem werd tijdens de oorlog door geallieerde bommen geraakt. Meteen na de oorlog werd de kerk gerestaureerd. Elke avond rond 9 uur luidt de papklok hier. Het betekende vroeger, in de oogsttijd, dat de werkdag voorbij was. Tijd om pap te eten en te gaan slapen.

Etappe 15: Zelhem – Braamt, afstand ca. 17,3 km
Na het ontbijt vertrek je uit Zelhem en wandel je langs de kathedraal van het buurtschap Heidenhoek. Ooit was dit een graanmaalderij voor de gemeenschap; met een kerk heeft het niet veel te maken. Vervolg je route over het Kolkstroeterpad, een oude houtwal, die bijna was verdwenen als de buurtbewoners niet hadden geprotesteerd. Langzaam verandert het landschap en de akkers en weilanden maken plaats voor bos. Via een kronkelend pad bereik je Slangenburg, een 14e-eeuwse havezate aan de Beneden Slinge. Het landgoed is omgeven door lanen, vijvers, grachten en tuinen. Een lust voor het oog. Nadat je de spoorlijn Doetichem-Winterswijk bent gepasseerd, wandel je het gebied van de IJssel in. Bij sluis de Pol, midden in de Oude IJssel, steek je over naar het Warmsche Veld. Langs een, soms modderig, pad tussen de weilanden bereik je het dorp Braamt. Vanaf Braamt is het 2,0 km wandelen naar het hotel in Zeddam, waar je overnacht. Je kunt (op eigen kosten) de bus nemen van Braamt naar Zeddam. Deze bus gaat, afhankelijk van datum en tijd, 1 keer per uur en brengt je in 10 minuten naar je bestemming.

Etappe 16: Braamt – Millingen aan de Rijn, afstand ca. 24 km
Met de bus of lopend keer je weer terug naar het Pieterpad in Braamt. Daar wandel je het bosrijke heuvelgebied Montferland in, dat tegen de Duitse grens aan ligt tussen Doetinchem, Didam en ’s Heerenberg. Hoog in het Bergherbos heb je zicht op golvende velden en kleinschalige akkers. De steile afdaling van de Elterberg eindigt in het Rijndal met de Gelderse Poort en een en al natuur. In het Bergherbos moet je even flink klimmen, maar bovenop de stuwwal bij Belvedère worden je inspanningen beloond met een prachtig uitzicht op het Rijndal. Een paar keer steek je de Duitse grens over, zoals bij Holten en Emmerich am Rhein. Via Elten door een spoortunneltje wandel je bij Spijk de dijk op. Door het rivierenlandschap wandel je naar Pannerden, waar je op de pont naar de overkant stapt waar je aankomt in Milliingen aan de Rijn.

Het landschap van de zeven heuvelen bij Groesbeek, foto: Roger Veringmeier, Wikimedia

Etappe 17: Millingen aan de Rijn – Groesbeek, afstand ca. 20,5 km
Door de open weilanden van de Ooijpolder wandel je  naar de dorpjes Leuth en het Duitse Zyfflich door het gebied de Duffelt met oude Rijngeulen en grazende koeien. Hier zie je de boerderijen op de hoger gelegen wierden. Je loopt het bos in naar de Wylermeer. Even later volgt een stevige klim, de 76-meterhoge Duivelsberg op. En dan daal je over een slingerend pad weer af en wandel je door een stukje bos en de weilanden richting Nederrijk langs een indrukwekkende Canadese begraafplaats met ruim 2600 graven, verder naar Groesbeek, het grootste wijndorp van Nederland.

Etappe 18: Groesbeek – Gennep, afstand ca. 15 km
Je verlaat Groesbeek en loopt al snel weer door de velden. Op de heuvels van Groesbeek, gevormd door de gletsjers in de ijstijd, zijn de laatste jaren steeds meer wijngaarden geplant. Het is af en toe ook flink stijgen en dalen. Boven op de Sint-Jansberg kun je genieten van heerlijke uitzichten over de grens met Duitsland. Dan strekt het land zich weer uit naar het Maasdal. De etappe eindigt in het stadje Gennep, op de rechteroever van de Maas aan de monding van de Niers. In het 17e-eeuwse stadhuis met de trapgevel en kleurige luiken bevindt zich een keramiekmuseum.

Etappe 19: Gennep – Vierlingsbeek, afstand ca. 16,4 km
Het overnachtingadres ligt pal aan het Pieterpad. Er wacht je vandaag een prachtige etappe door het Maasdal. Over de Genneperhei en de Heiense bossen volg je de mooie paden het Nationaal Park Maasduinen in. Je passeert het Quin, een met vennen, heuvels en duinen, waar Schotse Hooglanders en geiten rustig lopen te grazen. Geniet hoog boven op een rivierduin van het uitzicht. Ook komen hier veel bijzondere vogels, planten en amfibieën voor. In Vierlingsbeek vind je, net als in Maastricht, een Vrijthof, een omheind stuk grond bij de kerk. De meeste gebouwen rond het Vrijthof in Vierlingsbeek werden echter verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Etappe 20: Vierlingsbeek – Swolgen, afstand ca. 21,5 km
Door de Limburgse dorpjes Holthees, Smakt, Wanssum en Geysteren wandel je vandaag langs de oude waterlopen en beddingen van de Maas. Je doorkruist een zandstuifgebied met veel jeneverbesstruiken en het landgoed Geysteren met bossen en een kronkelende beek richting Wanssum. Vlak voor Meerloo kom je langs het Kasteelke, een kasteelboerderij uit de 7e eeuw. Parallel aan de Grote Molenbeek, die naar de Maas stroomt, langs boerenakkers bereik je Swolgen. De B&B, waar je de komende twee nachten verblijft, ligt vlak aan het Pieterpad.

Nationaal Park Maasduinen, foto: Pixabay

Etappe 21: Swolgen – Venlo, afstand ca. 20,9 km
Via het natuurgebied Schuitwater en de Broekhuizer Molenbeek loop je rond een oude Maasmeander over houten vlonders door de oude broekbossen. Bij de Molenbeek van Lottum is de das en zelfs de bever gesignaleerd. Door het boerenland, met aardbeien-, bessen- en aspergevelden wandel je naar Grubbenvorst waar je met de veerpont de Maas oversteekt. Over een veldweg, vlak langs de Maas, verandert het uiterwaardegebied in een natuurgebied waar de Maasoevers weer hun oorspronkelijke vorm zoeken. De eigenaar van de B&B in Swolgen haalt je aan het eind van de wandeling weer op in Venlo.

Etappe 22: Venlo – Swalmen, afstand ca. 22,9 km
Nadat de eigenaar van de B&B je heeft afgezet in Venlo, pak je de draad weer op voor de wandeling naar Swalmen. De route volgt na Venlo lange tijd het hoogterras van de Maas, voor een groot deel pal langs de steilrand die hier tevens de grens met Duitsland is. Onderweg kom je voorbij Tegelen, bekend van de dakpannen die hier worden gemaakt van de Maasklei. Langs een grenscafé en genummerde stenen grenspalen over graslandjes en kronkelende paadjes. kom je bij het riviertje de Swalm. Het overnachtingshotel ligt op circa 700 meter wandelen vanaf het Pieterpad.

Etappe 23: Swalmen – Montfort, afstand ca. 21,5 km
Over de oudeRomeinse weg wandel je langs kasteel Hillebrandt steeds verder naar het zuiden. De rivier de Roer kronkelt door het landschap. In het open landschap zie je de basiliek van St. Odiliënberg al liggen. Bij St. Odiliënberg loop je het prachtige bosgebied ‘het Sweeltje’ in. Langs de Vlootbeek over een oude stuifduinengordel kom je aan in Montfort. De pastorie van Montfort is het enige gebouw in dit gebied, dat zwaar werd getroffen door de Tweede Wereldoorlog, dat niet werd verwoest. Ook leuk om te weten: de opa van Max Verstappen runt een ijssalon in Montfort.

Etappe 24: Montfort – Sittard, afstand ca. 23,6 km
Na het ontbijt loop je Montfort uit en al snel zie je de ruïne van Kasteel Montfoort, ooit een van de grootste kastelen van Nederland. Je wandelt door het glooiende landschap over holle wegen door een groen landbouwgebied, natuurlijk ook langs aspergevelden. Bij Slek bevind je je op het smalste strookje Nederland (circa 4,8 km) tussen België en Duitsland. Dan wandel je door het IJzerenbosch bij Susteren de grens over voor een stukje Pieterpad door Duitsland, door de dorpjes Issenbruch en Millen. Langs de Rode Beek en de Geleenbeek zie je Sittard in de verte al liggen. De binnenstad van Sittard is klein, maar gezellig met een prachtige markt, kerken en vakwerkhuizen.

Foto: Frans Berkelaar, Pxhere

Etappe 25: Sittard – Valkenburg, afstand ca. 22,9 km
De akkers langs het pad zijn het beschermde leefgebied van de korenwolf die graag op de Limburgse lössgrond leeft. Zo wandel je de Kollenberg op, langs de zeven kapelletjes die de lijdensweg van Jezus uitbeelden. Boven op de heuvel heb je een heerlijk uitzicht over de akkers en weilanden. Iets zuidelijker in het gehucht Windraak, wordt de wandelaar begroet bij de drenkplaats: Pieterpadders en zo meer, als uw tong droog voelt als leer, en blaren kwellen al te zeer, vindt dan hier uw krachten weer. Door mooie dorpjes, langs korenvelden wandel je tot het Kasteel Terborgh, ooit een gevangenis, tussen de bomen en het groene gras. Een perfecte plek om een pauze in te lassen. Door de maïsvelden wandel je dan verder naar het hotel in Valkenburg.

Etappe 26: Valkenburg – Maastricht, afstand ca. 15,2 km
De laatste etappe van het Pieterpad voert door het pittoreske Geuldal bij Valkenburg, een van de mooiste landschappen van Nederland. Via Berg en Terblijt wandel je een prachtig natuurgebied in.  Door de vele draaihekjes wandel je van de ene weide naar de volgende. Het kan hier wel modderig zijn. Langs de krijtrotsen in Bemelen, loop je uiteindelijk Maastricht in. Door het hart van deze heerlijke stad loop je naar het eindpunt: de Pietersberg. Bovenaan bij het uitzichtplatform heb je de tocht volbracht. Vanaf hier gaat de route verder als GR5, de langeafstandswandeling naar Nice.

Dag van vertrek:
Geef aan op het boekingsformulier of je op deze dag direct wilt vertrekken of wilt afsluiten met een overnachting.

Pietersberg bij Maastricht waar het Pieterpad eindigt, foto: Kleon3, Wikimedia

 

Overzicht reis

Prijs Vanaf €299,-
Land Nederland
Reisperiode hele jaar
Soort reis Wandelvakantie
Type reis Individuele reis
Reisduur 4 nachten
Wandelniveau Niveau 2
Verzorging Logies/Ontbijt
Vervoer Eigen vervoer
Bagagevervoer Inclusief
Hond toegestaan? Nee
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?