Groepswandelreis Georgië, over de hellingen van de Kaukasus

Een 14-daagse groepswandelreis met wandelingen door het hooggebergte van Mtiuleti en Khevi en een tocht naar het Lomisa Klooster en de Khada Kloof

Vanaf €1299,-

Kazbegi, foto: Aleksandr Zykov, Flickr

 • Georgie
 • 3 - 16 september 2018
 • Wandelvakantie
 • Groepsreis
 • 13 nachten
 • 13 x ontbijt, 7 x lunchpakket, 8 x diner
Bewaren
Boeken

Een unieke 14-daagse trektocht over de hellingen van de Kaukasus in Georgie, met wandelingen door het hooggebergte van Mtiuleti en Khevi en een tocht naar het Lomisa Klooster en de Khada Kloof. Ontdek de Trusovallei met de bronnen en de meren en bewonder de beroemde 14e-eeuwse Heilige Drievuldigheidskerk Gergeti afgezet tegen het schitterende decor van de Kazbegi Gletsjer.

GROEPSWANDELREIS GEORGIË
( we zijn bezig met de voorbereidingen voor 2019 )

MINIMAAL 8, MAXIMAAL 14 DEELNEMERS

Voel je avontuurlijker dan ooit onder de hoge, permanent witte, toppen van de Shkhara (5068 m), de Tetnuldi (4617 m) en de Ushba (4700 m). Beleef de tocht in de wilde natuur van Svanetië en wees getuige van het pure leven van de trotse en onafhankelijke Svaneten. Bezoek Ushguli, dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, een van de hoogstgelegen bewoonde nederzettingen in Europa (2200 m boven zeeniveau). Wandel door de nauwe passen van de Becho bergkloof, langs watervallen en de oorspronkelijke, onbedorven plaatsjes Mazeri, Adishi, Latali en Lenjeri. Er wacht je een onvergetelijke belevenis.

Prijs | € 1299

 • Prijs € 1299 per persoon op basis van logies en ontbijt in een 2-persoonskamer
 • Meerprijs 1-persoonskamer € 175
 • Verblijf in driesterrenhotels (8 nachten) en eenvoudige guesthouses (5 nachten)
 • 7x lunchpakket
 • 8x diner
 • Bagagevervoer
 • Transfer van en naar het vliegveld
 • Vervoer per comfortabele bus, jeep, paard
 • Nederlandse reisbegeleiding en Engelstalige Georgische gids
 • Excursies zoals vermeld in het programma inclusief entrees
 • Boekingskosten € 19 per boeking

Inclusief:

 • 8 overnachtingen in driesterrenhotels met eigen badkamer
 • 5 overnachting in guesthouses met gedeelde badkamer
 • 7x lunchpakketten (dag 3, 4, 7, 8, 9, 10, 11)
 • 8x diner
 • 1 literfles mineraalwater per dag
 • Bagagevervoer
 • Transfer van en naar het vliegveld
 • Nederlandssprekende reisbegeleiding en Engelssprekende gids gedurende de hele reis
 • Eigen bus met chauffeur vanaf dag 3, jeeps van Ushguli naar Mestia op dag 11 en paarden om de rivier over te steken op dag 10
 • Excursies zoals vermeld in het programma inclusief entrees

Niet inbegrepen zijn:

 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden en drankjes
 • Overige entrees (zoals Stalinmuseum)
 • Persoonlijke uitgaven
 • Verzekeringen
De vallei met Mount Kazbek in de achtergrond, Mark IIi, Max Pixel

De vallei met Mount Kazbek op de achtergrond, Mark IIi, Max Pixel

Omschrijving 14-daagse groepswandelreis Georgië, over de hellingen van de Kaukasus

Een avontuurlijke trektocht door Georgië onder leiding van een lokale gids én een Nederlandse reisbegeleider. In dit land met een complexe en veelzijdige geschiedenis valt een schat aan cultureel erfgoed en ongerepte natuur te ontdekken. De bergen van de Kaukasus met hun eeuwig besneeuwde toppen behoren tot de de hoogste van Europa. Je ontmoet de gastvrije bevolking die je graag laat kennismaken met hun keuken en heerlijke wijnen. Je wandelt door een welhaast magisch landschap, met vergezichten over de ongepolijste natuur, dorpjes waar de tijd stil is blijven staan, langs en over en soms zelfs door rivieren, bergmeren en bloeiende bergweides.

Service, vervoer & tips tijdens de wandelreis
Je reist in een groep van maximaal 14 personen. Het minimum aantal personen om de reis te laten doorgaan is acht personen. Naast de Georgische gids, die een brug vormt tussen de lokale bevolking en de groepsleden, gaat er ook een Nederlandse reisbegeleider mee. Vanaf dag drie reis je per comfortabele privé-bus met airconditioning en chauffeur. We stoppen regelmatig om te eten of voor een bezienswaardigheid.

Je overnacht in driesterrenhotels (Tblisi, Gudauri, Kutaisi en Mestia) op een 2-persoonskamer met eigen douche en toilet en in eenvoudige guesthouses gerund door lokale families waar je de badkamer moet delen. Er zijn wel meerdere badkamers aanwezig. De kwaliteit van de kamers en voorzieningen loopt uiteen, maar de gastvrijheid en heerlijke maaltijden maken veel goed. Op de meeste plaatsen (Tbilisi 4x, Gudauri 1x, Kazbegi 1x, Kutaisi 1x en Mestia 2x) is het mogelijk om tegen bijbetaling een 1-persoonskamer te krijgen. In de guesthouses op aanvraag. Alle ontbijten, 7x een lunchbox en 8x een diner zijn inbegrepen. De Georgische keuken is kruidig en gevarieerd en de meeste maaltijden worden verzorgd door de guesthouses waar je verblijft.

Vanaf 2018 vliegt de KLM, in samenwerking met Georgian Airlines, rechtstreeks naar Tbilisi op maandag, woensdag en zaterdag. Als je met de KLM wilt vliegen, moet je één nacht langer in Tbilisi blijven om op 17 september terug te vliegen. Polish Airlines vliegt met een tussenstop in Warschau ook naar Tbilisi. Kijk voor mogelijkheden op Cheaptickets of Vliegwinkel.

Voor Georgië heb je een geldig paspoort nodig wat bij aankomst nog zes maanden geldig moet zijn. Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Georgië. Wel worden er een aantal inentingen geadviseerd. Wij verwijzen naar de website van thuisvaccinatie om te lezen om welke vaccinaties het gaat.

Voor deze reis moet je in een goede fysieke conditie zijn om tussen de 4 en de 8 uur te kunnen wandelen en de nodige hoogteverschillen te overbruggen. De paden zijn soms rotsachtig en kunnen glad zijn als het geregend heeft. Omdat de paden ook veel door de lokale bevolking worden gebruikt, zijn ze over het algemeen goed begaanbaar. Je bagage wordt vervoerd, een kleine dagrugzak is alles wat je nodig hebt.

De wandeldagen worden afgewisseld door reisdagen, waarop we een bezoek brengen aan belangrijke monumenten, kathedralen en andere bezienswaardigheden.

Neem steeds voldoende drinken en voedsel mee. Niet overal langs de wandelroute is horeca. Start deze wandelvakantie met goed ingelopen wandelschoeisel om voetproblemen te voorkomen. Enkel-hoge, waterdichte schoenen zijn aan te bevelen. Ook (telescoop)-wandelstokken kunnen van pas komen.

de 800 jaar oudenMetekhi kerk, foto: Mikheil Samkharadze, Flickr

De 800 jaar oude Metekhi kerk in Tbilisi , foto: Mikheil Samkharadze, Flickr

Programma groepswandelreis Georgië, over de hellingen van de Kaukasus 2018

Dag 1: Aankomst Tbilisi
Na aankomst in Tbilisi word je opgehaald van het vliegveld en naar je hotel gebracht.

Dag 2: Stadswandeling Tbilisi (geen vervoer)
Na het ontbijt begint de dag met een ontdekking van Tbilisi, de hoofdstad van Georgië. Tijdens deze tour, die de hele dag duurt, bezoek je alle belangrijke bezienswaardigheden van de stad. Met openbaar vervoer, of lopend, reis je eerst naar het Avlabari metrostation, waar je begint met een bezichtiging van de Sameba-kathedraal, de moderne kerk van de Heilige Drievuldigheid die gebouwd werd tussen 1995 en 2004. Het is de belangrijkste christelijke kathedraal van de Georgisch-Orthodoxe Kerk in Tbilisi. Hierna bezoek je de 800 jaar oude Metechi-kerk aan de oever van de Mtkvari, de rivier die de stad in tweeën deelt. Met een kabelbaan kom je bij het kasteel Narikala aan dat hoog boven de stad uittorent. Vanaf dit eeuwenoude gebouw heb je een geweldig uitzicht over de stad Tbilisi. We wandelen weer naar beneden naar Legvtakhevi (letterlijk: ‘Vijgenravijn’), een bijzonder mooi park met een schitterende waterval. Bij het park bevinden zich de zwavelbadhuizen die bekend staan om hun geneeskrachtige werking. Verderop vind je de gezelligheid van winkels, cafés, galerieën en souvenirwinkels in het oude stadshart.

’s Avonds nemen we het kabeltreintje van Tbilisi naar het Mtatsminda park (op 770 m) met allerlei attracties waaronder een enorm reuzenrad.

Dag 3: Tbilisi – Mleta – Khada Gorge – Gudauri (Afstand per auto/bus: 140 km;  Afstand wandelen: 10 km, duur ca. 5 uur , ↑ 411 m ↓411 m)
Na het ontbijt in het hotel vertrekken we met een comfortabele bus met airconditioning naar het noorden van Georgië waar we de Mtiuleti-provincie gaan ontdekken. Mtiuleti, wat letterlijk ‘land van de bergen’ betekent, is een historische streek in Oost-Georgië met de zuidelijke hellingen van de Grote Kaukasus en de vallei van de Witte Aragvi Rivier.

Onderweg passeer je het plaatsje Pasanauri aan de militaire weg, de verbinding tussen Georgië en Rusland. Vanaf Mleta start de eerste wandeling naar de 900 m hoger gelegen Lomisa kapel. Vele legendes en verhalen dragen bij aan de mystiek van deze van oudsher heilige plek voor Georgiërs. In drie uur lopen we een zonder veel inspanningen naar de Khada vallei, vlakbij de grens met Rusland, tussen de groene hellingen en de heldere rivier. Je wordt opgehaald met de bus die je naar je hotel in Gudauri brengt, een skigebied op 2196 m hoogte.

Dag 4: Gudauri – Truso – Kazbegi (Afstand per auto/bus: 50 km; Afstand wandelen: ca. 10 km, duur ca. 5 uur, ↑400 m ↓400 m)
Vandaag gaan we genieten van een dag wandelen in de Trusovallei. Deze vallei bevindt zich op de noordhelling van de Kaukasus aan het begin van de bedding van de rivier Tergi. De vallei is 25 km lang (5 uur eenvoudig wandelen) en brengt je naar de oorsprong in de Trusopas en eindigt in het plaatsje Kobi (2000 m). In de vallei, een alpiene zone, groeien geen bomen. Het landschap is tegelijkertijd pittoresk en ruig met een unieke geologische structuur van kalkrotsen, warmwaterbronnen en een ‘kokend’ meer.

Ondanks het strenge klimaat, komen we onderweg in de dorpen nog vele goed bewaard gebleven ruïnes van oude kerken, torens en kastelen tegen. Het water van de rivier Truso is rijk aan mineralen en dat zien we terug in de kleuren van de bedding van de Tergi. En heb je ooit een bruisend meer met koolzuurhoudend water gezien? Na vandaag kan je daar over vertellen! Overnachting in Kazbegi.

Gergeti-kerk, een must see, foto: Jetty van der Graaf, Ecktiv Community

Dag 5: Kasbegi – Gergeti – Gveleti – Kutaisi (Afstand per auto/bus: 200 km; Wandelen: 5,5 km, duur ca. 4 uur, ↑744 m↓ 744 m)
Na het ontbijt ben je, met een beetje geluk en goed weer, getuige van een wonderschone zonsopkomst over de hoogste top van Oost-Georgië, de Kazbek (5033 m). We beginnen de dag met een eenvoudige wandeling van 5 km naar de 14e-eeuwse Heilige Drievuldigheidskerk Gergeti (2170 m). Dit gebouw uit de 14e en 15e eeuw was een belangrijke kerk in de provincie Khevi. Heilige relikwieën, zoals het kruis van de beschermheilige van Georgie, St Nina, werden hier bewaard. Ook al mochten er geen kerkdiensten worden gehouden tijdens het Sovjet-tijdperk, het is altijd een toeristische bestemming gebleven. Bovenaan het pad bevinden we ons op een grote kale vlakte omringd door hoge rotsen vanwaar we de oude kerk het beste kunnen zien.

Het pad loopt verder naar de Dariali kloof. Dariali (wat IJzeren Poort betekent) vormt de grens tussen Georgië en Ossetië.  Onderweg neem je de afslag naar het gebied van de Gveleti-watervallen, waar de bergadelaars vliegen tussen de slanke, hoge rotsen. Na ongeveer 20 minuten kom je aan bij een kleine waterval die verborgen ligt tussen gigantische rotsen. Een stevige klim van nog eens 20 minuten brengt je bij de grotere waterval. Hierna zetten we koers naar het driesterrenhotel in Kutaisi waar we in de avond aankomen.

Dag 6: Kutaisi – Gelati & Bagrati – Zugdidi – Mazeri (Vervoer per comfortabele bus)
Na het ontbijt in het hotel, bezoeken we vandaag verschillende UNESCO werelderfgoed-locaties: het Gelati-klooster en de Bagrati-kathedraal. Het Gelati-klooster, gesticht in 1106, was één van de belangrijkste culturele en onderwijskundige centra van het oude Georgië. Er zijn prachtige muurschilderingen en mozaïeken te zien.  De Bagrati-kathedraal werd gebouwd in de vroege jaren van de 11e eeuw in opdracht van koning Bagrat III. Een meesterwerk van de 11e-eeuwse Georgische architectuur. Door de eeuwen heen werd er flinke schade aan het gebouw toegebracht. Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw werkt men aan vernieuwing en reconstructie van het gebouw. Een indrukwekkend en prachtig gebouw en een populaire bestemming voor pelgrims en toeristen.

Na dit bezoek reizen we door naar Mestia via Zugdidi. Overnachting in Mazeri.

GEORGIE, kobi-&-yael

De kloof door de Trusso vallei, foto: kobi & yael, Wikimedia

Dag 7: Mazeri (Becho) – Mestia (Afstand wandelen: 16 km, duur; 8 uur, ↑1400 m, ↓1400 m, hoogste punt 2970 m – over wandel- en slee-paden)
Na de culturele reisdag van gisteren, gaan we vandaag stevig wandelen. Eerst genieten we samen van het familieontbijt waarna we richting Mestia vertrekken. Vanuit Mazeri lopen we eerst naar het dorp Bagvdanari. We steken de rivier over en hebben vanaf de brug uitzicht over de plaatsjes Tvebishi, Chokhuldi, Nashkoli en Bagvdanar. Aan de andere kant van de rivier loop je de vallei in tussen de twee rivieren, een karrenspoor volgend tot aan de ruïnes van Guli waarna je omhoog gaat voorbij het kerkje. Je blijft stijgen richting de zuidelijke piek van de Ushba. Deze berg staat bekend als de Matterhorn van de Kaukasus vanwege de karakteristiek gevormde top met een dubbele piek. Je volgt het bergpad omhoog tot in de enorme lege vallei met de kleine gletsjer.  Na een inspannende klim van anderhalf uur richting de top, is daar de Guli-pas (2970 meter). Het uitzicht hier is adembenemend.

En dan gaat het pad weer naar beneden, naar de oorsprong van de Pushkveri-rivier. Steeds dalend door de haarspeldbochten, zoekend naar het best zichtbare pad lopen we langs de halfronde grotten (3400 m) en bereiken we de wegwijzer op de Lamaaja Ridge. Vanaf hier lopen we naar het punt waar we de Tskhakvzagari goed kunnen zien. Ook hier staat weer een ijzeren wegwijzer op de splitsing. We kiezen de weg naar beneden, richting Mestia, waar we overnachten en kunnen nagenieten van deze prachtige tocht.

Dag 8: Mestia – Zhabeshi (Afstand wandelen: 16.1 km, duur ca. 8 uur,  ↑793 m, ↓ 523 m)
We ontbijten in het hotel en worden met de bus naar het begin  van de wandeling vervoerd. Het begint met een klimmetje waarbij we langs het Hotel Tetnuldi lopen en later een rij houten chaletjes. Dan ligt Mestia achter ons. Na enige tijd lopen op een breed pad, zien we grazige weiden en een aantal gebouwen. Maar voordat we daar zijn, moeten we eerst een stukje stevig klimmen gevolgd door een iets minder steil pad door een licht bos en over de weiden, vanwaar we een prachtig zicht hebben op de berg Ushba, mits het weer dat toestaat, natuurlijk.

Na nog een korte, stevige klim en een stuk vlak wandelen, verbreedt het pad zich en hebben we een schitterend uitzicht over de Svaneti-vallei en met daarboven de top van de formidabele Tetnuldi-berg. We hebben het hoogste punt van onze wandeling van vandaag bereikt. We dalen zo’n honderd meter af en lopen dan op dezelfde hoogte door velden en weilanden met enkele bomen totdat het pad afdaalt langs de dorpjes Murksheli en Zhamushi. Langs de  Mulkhura rivier  bereiken we Zhabeshi. Overnachting in Zhabeshi.

Dag 9: Zhabeshi – Adishi (Afstand wandelen 10.6 km, duur ca. 6 uur, ↑909 m, ↓ 527 m)
Na het ontbijt wandelen we omhoog langs de rivier het dorp uit. We volgen het pad zuidwaarts, dan zuidoostelijk en nog steeds stijgend over een aantal velden en door een klein bos. Na zo’n twee uur klimmen bereiken we de grote nieuwe weg naar het moderne skigebied Tetnuldi dat begin februari 2016 als  nieuwste skigebied van Europa is geopend. Hier aangekomen, volgen we de weg nog ongeveer een kilometer tot we op zo’n 2500 meter hoogte zijn. Het pad doorkruist open gebieden vol wilde bloemen, met mooie uitzichten en daalt dan langzaam af naar het bos. In minder dan een uur bereiken we Adishi, het bergdorp op 2040 meter boven zeeniveau, waar we overnachten.

Dag 10: Adishi – Chkhunderi pas (2655m) – Iprali (Afstand wandelen: 18.6 km, duur ca. 9 à 10 uur, ↑860 m, ↓ 1069 m)
De dag begint weer met een goed ontbijt. We verlaten Adishi en volgen de rivier naar de voet van de Adishi-gletsjer. Na een uur eindigt het pad in de rivier. Je kunt de rivier met een paard oversteken als je droge voeten wilt houden. Maak je geen zorgen, het is inbegrepen bij het arrangement. Aan de andere kant vinden we het pad terug en begint de klim. Na twee uur stijgen bereiken we de Chkhunderi-pas (2655 m).  Je beloning is het fantastische uitzicht over de omringende bergtoppen en de Adishi-gletsjer. Voorbij de pas leidt het pad recht naar beneden naar de tegenover gelegen vallei. Naar Iprali, waar we overnachten, is het dan nog twee uur wandelen.

Ushguli pad, foto: Andrzej Wojtowicz, Flickr

Ushguli pad, foto: Andrzej Wojtowicz, Flickr

Dag 11: Iprali – Ushguli – Mestia (Afstand wandelen: 12.4 km, duur ca. 6 uur,  ↑677 m, ↓ 436 m, met Jeeps terug naar Mestia)
Na het ontbijt verlaten we het dorp Iprali en lopen zo’n 1,5 kilometer over de hoofdstraat tot het dorp Davberi. Om daar te komen moeten we een houten brug oversteken. Aan het eind van het dorp begint het Ushguli-pad. Na twee kilometer steken we twee riviertjes over en nemen het pad omhoog. Het pad blijft steeds op zo’n 2000 meter hoogte en vlak voor het plaatsje Ushguli, komt het weer samen met de hoofdweg. Je hebt de tijd om de vestingen van Ushguli, een van de hoogst gelegen permanent bewoonde nederzettingen, te verkennen. Het lijkt wel of de tijd hier stil is blijven staan. Geniet van deze onvergetelijke ervaring. Dan word je opgehaald door Jeeps, die je weer terugbrengen naar Mestia. In Mestia kun je de skilift naar boven nemen om nog een keer te genieten van het panoramische uitzicht op de omringende bergen. Overnachting in Mestia.

Dag 12:  Mestia – Tbilisi (Vervoer per comfortabele bus) 
Na het ontbijt reizen we terug naar Tbilisi. Daar aangekomen kun je kiezen om mee te gaan op een excursie naar Stalins museum in Gori. Dit is niet inbegrepen in het arrangement en kost GEL 15 per persoon (ongeveer € 5), wat je ter plekke contant kunt betalen. Overnachting in Tbilisi.

Dag 13: Tbilisi – David Gareja – Signnaghi – Bodbe – Tbilisi (Vervoer per comfortabele bus)
’s Ochtends word je opgehaald in je hotel. Vandaag staat er een tocht naar de David Gareji-woestijn in Sagarejo op het programma. De laatste 30 km van de rit gaat over ongeplaveide wegen door de semi-woestijn. Tijdens de klassieke korte wandeling zie je langs talloze kleuren zandsteen, bijzondere middeleeuwse fresco’s, bijzondere vogels en woestijndieren, een schilderachtig landschap en uit de rotsen gehakte waterkanalen bij de ingang van het klooster.

We lunchen met een picknick bij het 6e-eeuwse David Gareja-klooster dat op de grens ligt met Azerbadjan. Het is een uit de rotsen gehouwen complex met honderden cellen, kerken, kapellen, refters en woonverblijven in de uitgeholde rotswand. Daarna lopen  we verder omhoog naar het Udabno-klooster waar je nog restanten van muurschilderingen vindt. Het is een eenvoudige wandeling van ongeveer 3 uur. Dan rijden we met de bus naar het Bodbe-klooster. Dit klooster gelegen tussen hoge cipressen is een van de belangrijkste pelgrimsoorden van Georgië. De vrouwelijke evangelist Nina van Georgië, ze wordt ook wel de apostel van Georgië genoemd,  ligt begraven in dit klooster. Twee kilometer verder ligt Sighnaghi een oude handelspost met een vestingmuur uit de 18e eeuw. De straten met keitjes, de oranje lemen huizen met dakpannen en kleurige balkonnetjes en daarbij het prachtige uitzicht over de Alazani vallei geven dit dorp haar bijzondere karakter. Dan gaan we terug naar Tbilisi, waar we onze laatste avond doorbrengen.

Dag 14: Vertrek
Na een laatste ontbijt word je naar het internationale vliegveld van Tbilisi gebracht. Het is mogelijk om je verblijf in Tbilisi te verlengen. Er is nog genoeg te zien en te beleven in deze stad.

GEORGIE,-Andrzej-Wojtowicz-Svaneti---Ushguli-Flickr

Svaneti-Ushguli, foto: Andrzej-Wojtowicz, Flickr

 

Overzicht reis

PrijsVanaf €1299,-
LandGeorgie
Reisperiode3 - 16 september 2018
Soort reisWandelvakantie
Type reisGroepsreis
Reisduur13 nachten
WandelniveauNiveau 3
Verzorging13 x ontbijt, 7 x lunchpakket, 8 x diner
VervoerVliegtuig
BagagevervoerInclusief
Hond toegestaan?Nee

Impressie

Vragen? Bel 023-2052282, Email naar reizen@ecktiv.nl, of ga naar CONTACT

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?