Wandelvakantie Zwarte Woud Schluchtensteig

8-daags wandelarrangement door de mooiste kloven van het Zwarte Woud. Bovenop de heuvels reikt het zicht tot aan de Alpen. De Schluchtensteig behoort tot de 'Top Trails of Germany'.

Vanaf €545,-

 • Duitsland
 • 4 april - 18 oktober 2020
 • Wandelvakantie
 • Individuele reis
 • 7 nachten
 • Logies/Ontbijt
Bewaar reis
Boeken

Antwoorden op veelgestelde vragen over het Coronavirus mbt vakanties

De ‘Schluchtensteig’ brengt je door de mooiste kloven van het Zwarte Woud. Elke dag daal je af in een andere kloof om voldaan op de heuveltoppen te eindigen waar je van het uitzicht kunt genieten. De Schluchtensteig is een van de Top Trails van Duitsland en met 119 km goed in een week te belopen. Maak je klaar voor een uitdagend wandelavontuur en beleef het Zwarte Woud op een manier die je niet snel zou verwachten.

Prijs | € 545,-

 • € 545,- per persoon op basis van logies en ontbijt in een 2-persoonskamer
 • Toeslag € 145,- voor een 1-persoonskamer
 • Seizoenstoeslag: € 30,- per persoon tussen 10 april en 15 mei 2020
 • Seizoenstoeslag: € 54,- per persoon tussen 16 mei en 28 augustus 2020
 • Seizoenstoeslag: € 30,- per persoon tussen 29 augustus en 9 oktober 2020
 • Optioneel: transfer à € 115,- (eindlocatie naar startlocatie)
 • Optioneel: extra nacht in Stühlingen à € 55,- per persoon
  (obv logies en ontbijt in een 2-persoonskamer)
 • Optioneel: extra nacht in Wehr à € 55,- per persoon
  (obv logies en ontbijt in een 2-persoonskamer)
 • Boekingskosten € 19,- per boeking
 • Aankomst dagelijks tussen 4 april en 18 oktober 2020

Inclusief:

 • 7x overnachting in middenklasse hotels, meestal landelijk gelegen
 • 7x ontbijt(buffet)
 • Bagagevervoer tussen de hotels (1 koffer per persoon, max. 25 kg)
 • Zorgvuldige beschrijving van de wandelroute (Duitstalig)
 • Reis- en omgevingsinformatie (Duitstalig)
 • Service hulplijn (Duitstalig)

Niet inbegrepen zijn:

 • Heen- en terug reis Nederland
 • Reis van eindlocatie naar startlocatie
 • Overige maaltijden
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Toeristenbelasting

 

Waterval tijdens je wandeling over de Schluchtensteig

Omschrijving 8-daagse wandelvakantie Zwarte Woud Schluchtensteig 

Bij dit 8-daagse wandelarrangement loop je door de mooiste kloven van het Zwarte Woud en heb je uitzicht op de Alpen. Er zijn regelmatig smalle passages langs beken, kleine watervallen en rotsformaties.

De Schluchtensteig loopt langs goed gemarkeerde wandel- en bospaden en is gemakkelijk te wandelen. Je combineert middelzware en zware wandelroutes. Voor sommige afdalingen (bijvoorbeeld Wutachschlucht) is tred zekerheid vereist. Daarbij moet je af en toe stevig klimmen waarbij je ook nog eens een volle dag wandelt (6 uur en langer). Een goede conditie en ervaring met dit soort wandeltochten is gewenst. Deze wandelvakantie valt in de categorie 3. Bekijk de categoriebeschrijving.

Echt tempo maken kun je maar zelden op deze route, geniet vooral van de variatie. Gelukkig zijn er genoeg rustplaatsen onderweg o.a. in de dorpen of prachtig gelegen in de natuur.

Service, Vervoer & Tips tijdens de wandelreis
Op eigen gelegenheid reis je af naar startplaats Stühlingen. Er zijn genoeg parkeerplaatsen in Stühlingen. Met het openbaar vervoer ben je in ruim 2 uur terug van Wehr naar Stühlingen. Met het openbaar vervoer zijn Stühlingen en eindplaats Wehr ook goed te bereiken. Je kunt je route uitzoeken op de site van Deutsche Bahn. 

Je loopt van hotel naar hotel waarbij je bagage wordt vervoerd en voor je klaar staat bij aankomst in het volgende hotel. Zo hoef je alleen een kleine rugzak met je dagbagage zelf mee te nemen. Voor de wandelingen zijn stevige schoenen nodig en laat je vooraf informeren over het weer. Telescoopstokken (wandelstokken) geven extra steun op de rotsachtige gedeeltes. Je ontvangt voor vertrek een informatiepakket en wandelkaart.

Programma wandelvakantie Zwarte Woud Schluchtensteig 

Dag 1: Aankomstdag Stühlingen
Je komt met eigen vervoer aan in het dorp Stühlingen waar je kunt parkeren. Je kunt alvast een verkennende wandeling maken in de omgeving.

Dag 2: Etappe Stühlingen – Blumberg (ca. 18 km, 5 – 6 uur, ↑600 m ↓340 m)
Je volgt de rivier de Wutach in een bosrijke omgeving vol oude bomen en grote varenvelden. Een ongerept stuk natuur die je via het oostelijke deel van de Wutachschlucht (kloof) naar het mooie Blumberg brengt.

Foto: In de Wutachschlucht, foto: KlausHansen

Dag 3: Etappe Blumberg – Schattenmühle (ca. 25 km, 6 uur, ↑475 m ↓455 m)
Over smalle wandelpaden volg je de slingerende beek in de Wutachschlucht die je bijna helemaal doorloopt. Het water verdwijnt soms ondergronds om onverwacht elders weer naar boven te borrelen. Aan het eind van de kloof tref je de kleine herberg Schattenmühle waar je de nacht door brengt. Een bijzondere plek.

Dag 4: Etappe Schattenmühle – Fischbach omgeving (ca. 18 km, 6 uur, ↑700 m ↓330 m)
‘Eindelijk’ de kloof uit. Al is het maar voor kort want de volgende kloof, de Haslachschlucht, volgt snel. Maar niet voordat je de ruïne van een oud ‘roverspaleis’ bent gepasseerd. Een pittige klim brengt je in haarspeldbochten uit de tweede kloof waarna je van de uitgestrektheid van het landschap kunt genieten. Het dorpje Oberfichbach vormt je eindpunt.

De Schluchsee, foto: KlausHansen

Dag 5: Fischbach omgeving – St. Blasien (ca. 20 km, 6 uur, ↑445 m ↓740 m)
Je blijft voorlopig hoger in de heuvels lopen totdat je het stuwmeer van de mooi gelegen Schluchsee ziet glinsteren. Vanaf daar klim je naar het hoogste punt op de route met zicht op de Alpen om vervolgens af te dalen naar de Bannwaldschlucht. Over rotspaden gaat het via bruggetjes naar het kunstenaarsdorp St. Blasien waar het de moeite waard is om nog even rond te kijken.

Dag 6: St. Blasien – Todtmoos (ca. 19 km, 6 uur, ↑620 m ↓560 m)
De Lehenkopf en de Dachsberg zijn twee heuveltoppen met prachtig uitzicht, o.a. op de kathedraal van St. Blasien. Je loopt door een haast Alpine landschap met weiden, heidevelden en eeuwenoude boerderijen. Vervolgens daal je af naar het Hotzenwald. Je eindigt op de bodem van de Hochwehraschlucht voordat je het dorp Todtmoos bereikt.

Todtmoos, Schwarzenbach

Dag 7: Todtmoos – Wehr (ca. 23 km, 7 uur ↑580 m ↓1020 m)
De langste wandeldag brengt je door de laatste kloof. De Wehraschlucht is minder spectaculair maar qua natuur misschien wel de mooiste. Eenmaal de kloof uit kun je bij helder weer genieten van het zicht op de Zwitserse Alpen. Het kasteel van Wehr vormt de stijlvolle afsluiting van de Schluchtensteig.

Dag 8: Terugreis naar Stühlingen
Je kunt nog even de omgeving van Wehr verkennen alvorens terug te reizen naar startpunt Stühlingen (niet in de prijs inbegrepen).

 

Overzicht reis

PrijsVanaf €545,-
LandDuitsland
RegioZwarte Woud
Reisperiode4 april - 18 oktober 2020
Soort reisWandelvakantie
Type reisIndividuele reis
Reisduur7 nachten
WandelniveauNiveau 3
VerzorgingLogies/Ontbijt
VervoerEigen vervoer
BagagevervoerInclusief
Hond toegestaan?Nee

Impressie

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?