Huttentocht Oostenrijk rond de machtige Dachstein

7-daagse huttentocht door het imposante karstlandschap en de gletsjers hoog op het Dachsteinplateau en het idyllische plaatsje Hallstatt

Vanaf €549,-

Foto: Hannes Flo Flickr

 • Oostenrijk
 • 1 juli en 2 oktober
 • Huttentocht
 • Individuele reis
 • 6 nachten
 • Halfpension
Bewaar reis
Prijzen & Boeken
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

7-daagse huttentocht door het imposante karstlandschap en de gletsjers hoog op het Dachsteinplateau en het idyllische plaatsje Hallstatt

Het helderblauwe Gosau-meer waarin de omliggende bergen zich spiegelen. De imposante rotsformaties, zoals de Bischofsmütze, het grillige karstlandschap, de gletsjers hoog op het Dachsteinplateau en het idyllische plaatsje Hallstatt. Tijdens deze 7-daagse tocht rond de Dachstein wandel je door een landschap dat sinds 1997 tevens op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Prijs | € 549,-

 • prijs per persoon op basis van half pension in een 2-persoonskamer
  (in de hutten op matratzenlagers of meerpersoonskamers)
 • Toeslag voor een 1-persoonskamer voor 2 nachten € 90,-
 • (Kinder)korting: kinderen/personen op de kamer(in hotel) met 2 vol-betalende personen € 70,-
 • Boekingskosten € 19,- per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking, SGR Publieksbijdrage € 5,-
 • Aankomst dagelijks tussen 1 juli en 2 oktober

Inclusief:

 • 2x overnachting in een 3-sterrenhotel
 • 4x in berghut (meerpersoonskamers of matratzenlager)
 • 6x ontbijt
 • 2x 3-gangendiner (in hotel), in hutten ‘wandelaarsmaaltijden’
 • 1x kabelbaan Zwieselalm
 • 1x busticket van Hallstatt terug naar Gosau
 • GPS-routes
 • Routekaart en routebeschrijving (Engelstalig, 1 per kamer)
 • Dagelijkse service hotline van 9.00 – 19.00 uur (ook in het weekend)

Niet inbegrepen in de reissom:

 • Heen- en terugreis naar Gosau am Dachstein
 • Lunchpakketten
 • Dachstein-kabelbaan (enkel nodig als u kiest voor de alternatieve route op dag 4, zelf tijdig reserveren)
 • Vervoer terug naar beginpunt Gosau per bus, trein of boot
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Verzekeringen
 • Toeristenbelasting (ter plaatse betalen)

Luchtopname van het Guttenberghaus waar je op dag 4 overnacht, foto: Rene Eduard Perhab

Omschrijving 7-daagse Huttentocht rond de machtige Dachstein

De 2995-meter hoge Dachstein is een imposant kalksteengebergte ten zuiden van Salzburg. Je loopt tijdens deze tocht rond het Dachsteinmassief dan ook voornamelijk in hoog alpine terrein. Een goede uitrusting en conditie zijn vereist. De paden zijn goed bewegwijzerd, maar sneeuw kan soms nog markeringen verbergen. De routekaart en het wandelboek van Dachstein zijn daarom essentieel. Begeleiding door een ervaren berggids is op aanvraag mogelijk. Houd er rekening mee dat de weersomstandigheden bepalend zijn of de tocht door kan gaan. Er zijn altijd alternatieve wandelmogelijkheden. Deze tocht is te boeken van 1 juli tot 26  september 2020.

Service, vervoer & tips
Je reist op eigen gelegenheid naar Gosau am Dachstein dat op ongeveer 1025 km van Utrecht ligt. Parkeren (onbewaakt) kan gratis bij of in de buurt van het hotel. Vooraf reserveren is niet mogelijk. Reis je met de trein, kijk dan voor meer informatie op NS Internationaal of op de treinreiswinkel.

In Gosau am Dachstein verblijf je een nacht in een 3-sterrenhotel. De laatste nacht slaap je in een pension in Goisern. Met de bus reis je weer naar het beginpunt. Tijdens de wandeldagen slaap je in berghutten.

Fit genoeg voor deze huttentocht?
Deze huttentocht valt in de categorie 2-3. Een goede fysieke conditie is dus belangrijk, want je loopt tot 6 uur per dag met bagage en op hoogte. Hoe beter je bent voorbereid, hoe meer je kunt genieten tijdens het wandelen.  Zie categoriebeschrijving Huttentochten

Algemene tips en informatie over Huttentochten

Bij onvoldoende beschikbaarheid wordt een alternatief adres gereserveerd in dezelfde categorie. Dit kan ervoor zorgen dat de route eventueel iets afwijkt.

Sudwandhutte met het prachtige uitzicht, waar je op dag 3 overnacht, foto: Vorwerk, Wikimedia

Programma Huttentocht rond de machtige Dachstein

Dag 1: Aankomst in Gosau am Dachstein
Je reist op eigen gelegenheid naar Gosau am Dachstein. Gosau ligt in het dal van de Dachstein Salzkammergut, een idyllisch boerendorp met romantische houten huizen en hotels. Je overnacht in een driesterrenhotel.

Dag 2: Gosau – Hofpürglhütte, afstand ±10 km, ca 5 uur wandelen, ↑850 m en ↓860 m
De tocht begint vandaag na het ontbijt, met een wandeling van het Gosaumeer naar de kabelbaan die je zo’n 2300 meter hoger afzet in het wandelgebied van de Zwieselalm. Je wandelt langs de Gosaukamm over groene weides vol bloemen, langs steile rotswanden. Aan de voet van de Bischofsmütz ligt op 1705 m hoogte de Hofpürglhütte waar je overnacht.

Pauzeplek met uitzicht vanaf de Dachstein, foto: Domjisch, Flickr.

Dag 3: Hofpürglhütte – Dachstein Südwandhütte, afstand ±11 km, ca 6 uur wandelen, ↑762 m en ↓586 m
Na het ontbijt verlaat je de hut voor een tocht tussen de boomgrens en het ruige kalklandschap. Over een zogeheten Höhenweg, waarbij je over een relatief vlak pad op of parallel aan een bergkam loopt, wandel je hoog boven het dal met panoramische vergezichten naar de Dachstein Südwandhutte op 1871 m hoogte. Zoals de naam al aangeeft, ligt deze hut direct onder de steile zuidwand van het indrukwekkende Dachstein-massief. Na een inspannende dag smaakt het Bergsteigeressen, de avondmaaltijd in een hut, altijd opperbest. Zeker met zo’n fantastisch uitzicht.

Dag 4: Wandeling naar het Guttenberghaus (2 mogelijkheden)

1: Afstand ±15 km, ca 5 uur wandelen, ↑1048 m en ↓785 m. Deze relatief eenvoudige, maar niet minder mooie, variant loopt door het dal (ook aanbevolen bij slechte weersomstandigheden). Vanaf de hut gaat het pad naar het dalstation waar je verder loopt naar Ramsau. Met uitzicht op het Dachstein-massief wandel je voorbij het dorp tot je bij het Anton Baum-pad komt. Hier passeer je de boomgrens en bereik je het schitterend gelegen Guttenberghaus (2146 m).

2: Afstand ±9,5 km, ca 5 uur wandelen, ↑246 m en ↓861 m. Bij deze variant neem je de Dachstein-kabelbaan (ter plaatse zelf te betalen). Eerst wandel je vanaf de Südwandhütte naar het dalstation van de Dachstein-kabelbaan. Met deze kabelbaan stijg je bijna 1000 meter, langs steile rotswanden, over de Schladming-gletsjer. Boven, op een hoogte van bijna 2700 meter, heb je een weergaloos uitzicht over honderden bergtoppen. Door het alpine hooggebergte daal je geleidelijk af en bereik je het  Guttenberghaus (2146 m) waar je overnacht.

LET OP: Voor de variant met de Dachstein-kabelbaan is het absoluut noodzakelijk om op www.derdachstein.at een zitplaats te reserveren.

Hallstatt aan de Hallstättersee, foto: Edwin Husic

Dag 5: Guttenberghaus – Wiesberghaus, ca 6 uur wandelen , ↑241 m en ↓1781 m
Deze etappe voert vanuit het Guttenberghaus over de ‘Hochflache Am Stein’ door het prachtige grijs en groene karstlandschap naar Krippenegg, waarna je doorloopt naar je overnachtingsadres, het Wiesberghaus (1884 m), een van de mooiste hutten in de regio.

Dag 6: Wiesberghaus – Hallstatt – Gosau, afstand ±12 km, ca 6 uur wandelen, ↑278 m en ↓1614 m
Na een gezond en energierijk ontbijt, waarbij je de speciale muesli van het huis niet mag missen, verlaat je het Wiesberghaus en wandel je richting Plassen. Onderweg passeer je een 7000-jaar oude zoutmijn. Na de Toren van Rudolf, een middeleeuwse verdedigingstoren, daal je geleidelijk af over een kronkelig pad naar Hallstatt. Dit pittoreske dorpje ligt ingeklemd tussen het Hallstatt-meer en het Dachsteinmassief. Vroeger kon je hier alleen per boot komen. Het is de moeite van een rondwandeling waard – of huur een waterfiets en bekijk de omgeving eens met heel andere ogen. Daarna neem je de bus naar Gosau (busticket inbegrepen) waar je kunt genieten van een comfortabele nacht hetzelfde hotel als de eerste nacht.

Dag 7: Terugreis
Na het ontbijt is deze huttentocht ten einde.

Reviews

Het terrein was wellicht wat eentonig, maar de omgeving blijft fantastisch. De hutten waren veelal goed, waarvan het minst waren: de 1e berghut & de laatste overnachting (de rest erg goed waren). Alle hard-copy kaarten waren erg welkom en prettig :)

D. Wien

Mijn cijfer:

8

Heel mooie reis, de routes zijn geweldig mooi, zeer afwisselend, passend bij de zwaartegraad 3 op de schaal van 4, dus af en toe flink uitdagend. Veel klim- en klauterwerk, maar voor ons nergens gevaarlijk. Buitengewoon mooie vergezichten, mede door de hoogte van sommige routes. Overnachtingsadressen waren muv het laatste pension in Bad Goisern goed. Vooral het Wiesberg Haus is top.

I. Visser

Mijn cijfer:

8

Overzicht reis

Prijs Vanaf €549,-
Land Oostenrijk
Regio Dachstein
Reisperiode 1 juli en 2 oktober
Soort reis Huttentocht
Type reis Individuele reis
Reisduur 6 nachten
Wandelniveau Niveau 3
Verzorging Halfpension
Vervoer Eigen vervoer
Hond toegestaan? Nee
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?