Fietsvakantie Vierlanden Vennbahn-route

8-daagse fietsvakantie met bagagevervoer door de Belgische Ardennen, het Luxemburgse Ourdal en de Duitse Eifel, met start- en eindpunt in Maastricht (of 's-Gravenvoeren).

Vanaf €630,-

 • Nederland, België, Luxemburg, Duitsland
 • 1 mei - 18 september 2020
 • Fietsvakantie
 • Individuele reis
 • 7 nachten
 • Logies/Ontbijt
Bewaar reis
Boeken

Deze Vierlanden Vennbahn-fietstour start je in Maastricht (of ‘s-Gravenvoeren) om vervolgens door de mooiste landschappen van de Ardennen en de Eifel te fietsen. De route is een combinatie van de in 2013 geopende fietsroute over de oude spoorbaan ‘Vennbahn’ en de  zogenoemde ‘Benjaminse route’, die 25 jaar geleden werd ontwikkeld door de Amsterdamse geograaf Paul Benjaminse. Door beide routes met elkaar te verbinden ontstaat een prachtig traject dat zowel qua landschap als zwaarte zeer afwisselend is. Tel daarbij op dat je bagage van hotel naar hotel wordt vervoerd en je hebt een relaxte fietsvakantie, waarbij je door maar liefst vier landen trekt.

Prijs | € 630,-

 • € 630,- per persoon op basis van logies en ontbijt in 2-persoonskamer
 • Toeslag: € 280,- voor een 1-persoonskamer
 • Seizoenstoeslag: € 25,- per persoon bij aankomst tussen 1 juli en 31 juli 2020
 • Optioneel: half pension € 220,- per persoon
 • Optioneel: huurfiets € 105,- of e-bike € 160,-
 • Optioneel: extra nacht € 65,- op basis logies en ontbijt in 2-persoonskamer
 • Boekingskosten € 19,- per boeking
 • Aankomst elke vrijdag tussen 1 mei en 18 september 2020
 • Tussen 2 juli en 20 augustus 2020 ook aankomst op donderdag mogelijk

Inclusief:

 • 7x overnachting in 3- of 4-sterren hotels
 • 7x ontbijt(buffet)
 • Bagagevervoer van hotel naar hotel ( max. 20 kilo p.p. )
 • Nederlandstalige routebeschrijving
 • Kaartmateriaal
 • Treinkaartje Aken -Maastricht
 • Ontvangst met koffie en vlaai

Niet inbegrepen zijn:

 • Heen en terugreis
 • Overige maaltijden
 • Fietshuur
 • Verzekeringen
 • Toeristenbelasting

 

Vennbahn-Hoge-Venen-Tibor-Wikimedia

Landschap van de Vennbahn door de Hoge Venen, (foto: Tibor, Wikimedia)

Omschrijving 8-daagse fietsvakantie Vierlanden Vennbahn-route

Tot begin van de vorige eeuw was de Vennbahn dé spoorlijn tussen Duitsland en Luxemburg voor het transport van kolen. Nog maar een paar jaar geleden is het 125 km lange traject omgebouwd tot comfortabele fietsroute met uitstekende bewegwijzering. Het zal je dan ook niet verbazen dat de route in 2014 tot Fietsroute van het jaar werd gekozen. Afwisselend rij je over goed onderhouden asfaltpaden, maar ook stukken onverhard door rustieke beekdalen. Gedurende de 6 fietsdagen ga je via de Belgische Ardennen en de Hoge Venen door het Luxemburgse Ourdal en de Duitse Eifel. Gemiddeld fiets je zo’n 50 à 60 km per dag, waarbij de stukken over de ‘Vennbahn’ slechts een stijging kennen van maximaal 2%. In de etappes van dag 4 en 5 zitten wel een paar klimmen, waarvan twee van maximaal 10%. De klim op dag 4 kun je vermijden door het treintje te pakken voor een paar euro. Elke etappe heeft wel een paar hoogtepunten of bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om af te stappen.

Service, vervoer & tips tijdens de fietsreis
Je fietsvakantie begint en eindigt in Maastricht of in ‘s-Gravenvoeren, afhankelijk van de beschikbaarheid van kamers in de hotels. De eerste dag wordt je ontvangen met koffie en vlaai. Als je met de auto komt, kun je bij het hotel gedurende je fietsvakantie vrij parkeren. Overnachten en royaal ontbijten doe je onderweg in 3 à 4-sterren hotels, in kamers met eigen douche en toilet. Je bagagevervoer tot maximaal 20 kilo van hotel naar hotel zit bij de prijs inbegrepen. De route is gemiddeld qua zwaarte en voor geoefende fietsers prima te doen. Voor de iets minder geoefende fietser is gebruik van een e-bike of hybride fiets (minimaal 24 versnellingen) aan te bevelen. Tegen meerprijs zijn huurfietsen te reserveren.

Vennbahn-viaduct--Geerd-Olaf-Freyer-,-Flickr

Karakteristiek viaduct waar je onderweg overheen gaat. (foto: Geerd Olaf Freyer, Flickr)

Programma fietsvakantie Vierlanden Vennbahn-route

Dag 1: Aankomst in Maastricht (NL) of ‘s-Gravenvoeren (B)
Check-in in je hotel en ontvangst met koffie en Limburgse vlaai. Wie slim is neemt wat extra tijd om wat van de omgeving te zien. Dat kan overigens natuurlijk ook als je terug bent op de laatste dag.

Dag 2: Maastricht (NL) / ‘s-Gravenvoeren (B) – Eupen (B) / 59 km of 45 km
Na het ontbijt begint de eerste fietsdag. Vanuit Maastricht rij je al snel de grens over België in. Het gaat via ’s-Gravenvoeren, Hombourg en voormalig dwergstaatje Moresnet naar Raeren. Hier bevindt zich een burcht met een pottenbakkersmuseum. Rustig rijdend eindigt deze eerste dag in Eupen waar je overnacht.

Dag 3: Eupen (B) – Sankt Vith (B) / 59 km
Vandaag wordt een gedenkwaardige dag, want je rijdt vrijwel de gehele etappe over wegen die verboden zijn voor gemotoriseerd verkeer. Langzaam maar zeker ga je wat klimmen als je door de Hoge Venen rijdt naar een hoogte van 660 meter boven zeeniveau. Vanaf Kalterherberg gaat de route nu over het Vennbahn-fietspad. Dat is heerlijk ontspannen rijden, o.a. langs het oude spooremplacement van Sourbrodt, naar Waimes.  Vervolgens langs de Montenauer hammenrokerij naar Sankt Vith.

Dag 4: Sankt Vith (B) – Clervaux (L) / 32 of 50 km
Na het ontbijt vervolg je het Vennbahn-fietspad verder richting Luxemburg. Onderweg is een bezoek aan de burchtruïne Burg-Reuland een stop waard. Even verder passeer je de grens met Luxemburg richting Troisvierges. Hier kun je kiezen: òf je kunt met het lokale treintje verder naar Clervaux òf je besluit op eigen kracht met de fietst de schitterende route naar Clervaux te nemen, het eindpunt van vandaag. Dan heb je wel een paar keer bergop, maar je zult dan ook genieten van een paar geweldige afdalingen.

Dag 5: Clervaux (L) – Bütgenbach (B) / 65 km
Begin deze dag met een extra stevig ontbijt, want vandaag wordt een ware ‘bergetappe’. Om te beginnen ga je op weg naar het Drielandenpunt ‘Luxemburg – België – Duitsland’, dichtbij het plaatsje Ouren. Van daaruit verder door het dal van het riviertje de Our, terug in noordelijke richting, onder andere langs Schönberg. Dit is echt een wonderschone route. Als je het Ourdal verlaat klimt de route dan weer naar een hoogte van 600 meter. Dit laatste heuvelachtig deel van de etappe naar Bütgenbach is rijk aan panorama’s.

Dag 6: Bütgenbach (B) – Monschau / 38 km
Na een intensieve bergetappe van gisteren wordt het vandaag een rustige rit. Je fietst over de stuwdam van het meer naar het stadje Robertville. Daarna voert de weg je weer terug bergop naar de Hoge Venen. De route via Kalterherberg naar het Eifelstadje Monschau gaat over fietspaden met een hoge landschappelijke waarde. Als je in Monschau bent aangekomen, neem dan wat tijd om het bezienswaardige stadje te bekijken.

Dag 7: Monschau (D) – Maastricht (NL) of ‘s-Gravenvoeren (B) (45 km fiets en 35 km trein)
(+14 km als je in ‘s-Gravenvoeren overnacht)
Op deze laatste fietsdag gaat het weer over het Vennbahn-fietspad. Een bezoek aan het monumentale stadje Kornelimünster is een ‘must’. Na een lange afdaling bereik je tenslotte Aken, de stad van Karel de Grote, met een lange geschiedenis en een bekende Dom. Na een bezoek aan deze prachtige stad stap je op de trein naar Maastricht en glijden de contouren van het Zuid-Limburgse heuvellandschap ter afscheid van een prachtige tocht aan je voorbij. Ben je de reis begonnen in ’s Gravenvoeren dan fiets je vanaf het station Maastricht Centraal nog 14 heerlijke kilometers naar je eindbestemming.

Dag 8: Vertrek na het ontbijt
Na het ontbijt is het arrangement ten einde en vertrek je op eigen gelegenheid naar huis.

Vennbahn-Monschau-Frans-Berkelaar,-Flickr

Het idyllische stadje Monschau waar je een van de laatste dagen logeert (foto: Frans Berkelaar, Flickr)

Overzicht reis

PrijsVanaf €630,-
LandNederland, België, Luxemburg, Duitsland
Reisperiode1 mei - 18 september 2020
Soort reisFietsvakantie
Type reisIndividuele reis
Reisduur7 nachten
VerzorgingLogies/Ontbijt
VervoerEigen vervoer
BagagevervoerInclusief
Hond toegestaan?Nee

Impressie

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?