Fietsvakantie rond het IJsselmeer, historie van de Zuiderzee

6-daagse fietsvakantie met bagagevervoer over eeuwenoude dijken en langs tal van historische Zuiderzee-stadjes en diverse natuurgebieden

Vanaf €445,-

Heribert Bechen, Flickr

 • Nederland
 • 1 mei - 24 september 2020
 • Fietsvakantie
 • Individuele reis
 • 5 nachten
 • Logies/Ontbijt
Bewaar reis
Boeken

Antwoorden op veelgestelde vragen over het Coronavirus mbt vakanties

Beleef de buitengewoon rijke geschiedenis van de Zuiderzee. Fietsend en varend langs dorpen en steden vol Hollands glorie. De rust van binnenwegen en smalle dijkjes die uitzicht bieden op de polders, het water en de kerktoren in de verte. Door verschillende natuurgebieden zoals de Weerribben-Wieden en langs de Randmeren. Je fietst langs de zuidkant van het huidige IJsselmeer met historische plaatsen als Huizen, Volendam, Hoorn, Lemmer, Kampen en Harderwijk. Met de boot maak je de oversteek van Enkhuizen naar Stavoren. Veel mooier en intensiever kun je historie van de Zuiderzee niet beleven.

Prijs | € 445,-

 • € 445,- per persoon op basis van logies en ontbijt in een 2-persoonskamer
 • Toeslag € 165,-voor een 1-persoonskamer
 • Optioneel: half pension à € 138,- per persoon
 • Optioneel: huurfiets € 70,- of e-bike € 140,- per persoon
 • Optioneel: huur GPS € 10,-
 • Optioneel: extra nacht à € 70,- per persoon op basis van logies en ontbijt in een 2-persoonskamer
 • Boekingskosten € 19,- per boeking
 • Aankomst dagelijks tussen 1 mei en 24 september 2020

Inclusief:

 • 5x overnachting in een 3- of 4-sterrenhotel
 • 5x ontbijt(buffet)
 • Bagagevervoer van hotel naar hotel
 • Routebeschrijving en kaartmateriaal
 • Toeristische informatie voor onderweg
 • Parkeerplaats bij het Nautisch kwartier in startplaats Huizen

Niet inbegrepen zijn:

 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden, zowel voor de lunch als diner zijn er mogelijkheden in overvloed.
 • Bootticket Enkhuizen – Stavoren (reserveren is niet nodig)
 • Toeristenbelasting (ter plaatste te voldoen)
 • Fietshuur en GPS
IJSSELMEER,-Spakenburg,-Bert-Knottenbeld,-Flickr

Spakenburg, foto: Bert Knottenbeld, Flickr

Omschrijving 6-daagse fietsvakantie rond het IJsselmeer, historie van de Zuiderzee

Het Nautisch kwartier in Huizen is startplaats voor dit fietsarrangement. Hier kun je de auto gratis parkeren en lever je voor 10 uur ’s ochtends je bagage af. Ook is er de mogelijkheid nog wat te drinken voordat je van start gaat. De hele route fiets je zoveel mogelijk over fietspaden en landelijke wegen met een enkele uitzondering rond de steden. Je ontvangt een uitgebreide routebeschrijving en kaartmateriaal. Overnachten doe je in 3- of 4-sterren hotels allen centraal gelegen in de historische Zuiderzee-steden. Het vervoer van bagage is inbegrepen en wordt dagelijks met je afgestemd. We raden je aan een kleine rugzak of fietstas mee te nemen voor proviand onderweg en eventuele inkopen.

De overtocht met de veerboot van Enkhuizen naar Stavoren is niet inbegrepen. Van mei t/m september vaart de boot 3x per dag. Meer informatie vind je op de website van de veerdienst. Kijk hier zeker naar als je nog een bezoek aan het Zuiderzeemuseum wilt brengen. In het dagprogramma noemen we een aantal mogelijkheden voor uitstapjes en activiteiten, deze zijn voor eigen rekening.

Je kunt eventueel een fiets huren die voor je klaar staat in Huizen. Een gewone fiets met versnellingen kost €  70,- per persoon en een e-bike € 140,- per persoon.

IJSSELMEER,-Kampen,--Harold-Meerveld,-Flickr

Water bij Kampen, foto: Harold Meerveld, Flickr

Programma fietsvakantie rond het IJsselmeer, historie van de Zuiderzee

Dag 1: Huizen – Volendam ca. 57 km
Vroeg in de ochtend lever je je bagage af bij het hotel in Huizen en stap je direct op de fiets want je hebt de volle dag nodig voor alle bezienswaardigheden onderweg. Via het bos langs het Gooimeer is Nederlands meeste complete vestingstadje Naarden een gave koffieplaats en een wandeling waard. Niet veel later is het befaamde Muiderslot je volgende halte. Is het al tijd voor de lunch ga dan vooral bij de drukke sluis van Muiden op het terras zitten. In de middag passeer je Amsterdam. Heb je de stad al eens op de fiets bekeken? Je kunt er prima veilig fietsen bijvoorbeeld naar het Museumplein of het Vondelpark. Via de gekleurde huizen in de dorpen van Waterland eindig je op de dijk in Volendam. Heerlijk om hier de avond door te brengen, een echt Zuiderzee-gevoel.

Dag 2: Volendam – Enkhuizen ca. 52 km
Het zal waarschijnlijk niet bij fietsen alleen blijven want de overvloed aan Hollandse historie in Edam, Hoorn en Enkhuizen vragen eigenlijk een wandeling. En die heerlijke terrassen en alle bedrijvigheid er omheen maken het wel heel aanlokkelijk om langer te blijven. Daartussen fiets je over de hoge dijken langs de westkust van de Zuiderzee waar zomaar een verborgen haventje of strandje kan liggen. Let op de bordjes van de boerderijen die hun waar verkopen. Je zou het een dagje VOC kunnen noemen waarvoor Hoorn ooit een belangrijke zeehaven was. Nu zie je er nog veel schepen van de ‘bruine vloot’ liggen net als in Enkhuizen waar de dag eindigt. Tijd voor een visje in de haven.

Dag 3: Enkhuizen – Lemmer ca. 30 km (veerboot)
Neem in Enkhuizen nog even de tijd om het Zuiderzeemuseum te bezoeken voordat je in de naastgelegen haven op de veerboot stapt richting Stavoren. Geniet van de wijdsheid van het IJsselmeer voordat het Vrouwtje van Stavoren je welkom heet in het Friese land. De lichtglooiende heuvels van Gaasterland met oude bossen en heuse ‘kliffen’ brengen je uiteindelijk in Lemmer. Strijk neer op de gezellige terrassen langs de kade of maak een wandeling langs het strand, of beide…

Dag 4: Lemmer – Kampen ca. 63 km
Vandaag is de langste fietsdag en wijk je een stukje af van het IJsselmeer. Met reden want je bezoekt het Nationaal Park De Weerribben-Wieden waar je langs veenkanaaltjes en door het grootste laagveenmoeras van Noord-Europa fietst. Nog niet genoeg gevaren, neem dan een fluisterboot in Giethoorn. Onderweg zijn historische stadjes als Blokzijl en Zwartsluis een bezoek waard voordat je door de IJsseldelta richting Kampen fietst. In de oude Hanzestad Kampen loont een rondje langs de IJssel en een wandeling via de stadspoorten naar het gezellig centrum.

Dag 05: Kampen – Harderwijk ca. 43 km
Vanuit Kampen rijd je door het vergeten, noordelijkste puntje van Gelderland naar de intieme vestingstad Elburg. Een ideale plek voor een lunch nadat je de vesting hebt verkend. Je raakt de randen van de Veluwe met bos en hei voordat je aankomt in Harderwijk. We vallen in herhaling door te zeggen dat je ook hier gezellige terrassen vindt om de dag af te sluiten. Al twijfelen we of je er genoeg van zult krijgen….

Dag 6: Harderwijk – Huizen 49 km
Alweer de laatste fietsdag, wat zonde! Het eerste deel kom je door het Nationale Landschap Arkemheen-Eemland waar de wind vrij spel heeft door de weinige bomen en bebouwing. Dit unieke veengebied brengt je aan de zuidkant van de Zuiderzee waar de oude vissersdorpen Bunschoten en Spakenburg trots hun botters, inclusief nog werkende botterwerf, laten zien. Je kunt niet doorfietsen zonder hier een visje gegeten te hebben. Via het pontje over de Eem en een van de rijkste weidevogel gebieden van ons land kom je terug in Huizen. Je historische ronde langs de Zuiderzee is ten einde.

Als je er graag iets langer over wilt doen.
Het zijn veel indrukken in korte tijd dus we kunnen ons goed voorstellen dat je er wat langer over wilt doen. Dat kan door optioneel een nacht extra te boeken in Huizen, aan het begin of eind van de route, of in Giethoorn (halverwege de route). Je fietst dan op dag 4 van Lemmer naar Giethoorn (ca. 45 km) en op dag 5 van Giethoorn naar Kampen (ca. 50 km).

IJSSELMEER,-Hindelopen,-Taco-Witte,-Flickr

Dijk bij Hindelopen, foto: Taco Witte, Flickr

Overzicht reis

PrijsVanaf €445,-
LandNederland
RegioMeerdere provincies
Reisperiode1 mei - 24 september 2020
Soort reisFietsvakantie
Type reisIndividuele reis
Reisduur5 nachten
VerzorgingLogies/Ontbijt
VervoerEigen vervoer
BagagevervoerInclusief
Hond toegestaan?Nee

Impressie

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?