Fietsvakantie smokkelroutes direct over de grens

4-daagse Fietsvakantie over oude smokkelroutes tussen Duitsland en Nederland, langs historische plekken als Bourtange en grensrivier de Ems

Vanaf €369,-

Bourtange vesting, foto: arch, Wikimedia

 • Duitsland
 • Aankomst dagelijks tussen 1 april en 1 oktober 2020
 • Fietsvakantie
 • Individuele reis
 • 3 nachten
 • Halfpension
Bewaar reis
Boeken

Reisvoorwaarden 2021 : geld terug garantie bij code oranje

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

DEZE REIS IS TIJDELIJK NIET TE BOEKEN

Goede boter, oude jenever, echte koffie, zelfs hele varkens. In het holst van de nacht vervoerden de smokkelaars deze gewilde goederen over de heide en geheime paden vanuit Nederland naar Duitsland. Vandaag de dag is er een netwerk van fietspaden aangelegd die deze oude smokkelroutes met elkaar verbindt. Onderweg ontdek je allerlei verschillende oude en nieuwe bezienswaardigheden. Bewonder vesting Bourtange, gebouwd in 1580 tijdens de Tachtigjarige oorlog en nimmer verslagen. In de Ter Apel leer je meer over de kloostercultuur. Op de Meyer Werft in Papenburg zie je de reusachtige cruiseschepen liggen, klaar om het ruime sop te kiezen. En in zowel het maritiem museum als in de museumhaven van Haren (Ems) zie je de levendige zeevaarttraditie van deze regio.

Prijs | € 369

 • Prijs per persoon op basis van halfpension in een 2-persoonskamer
 • Toeslag voor een 1-persoonskamer € 110
 • Korting: bij een boeking voor 4 personen of meer € 20 korting per persoon
 • Boekingskosten € 19,- per boeking
 • Aankomst dagelijks tussen 1 april en 1 oktober 2020

Inclusief:

 • 3x overnachting in middenklasse hotels
 • 3x ontbijt(buffet)
 • 3x 3-gangen diner
 • bagagevervoer
 • Routebeschrijving en kaartmateriaal (1 per kamer)
 • Toeristische informatie voor onderweg

Niet inbegrepen zijn:

 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden
 • Toeristenbelasting (ter plaatste te voldoen)

Het unieke vestingstadje Bourtange op de grens van Groningen en Duitsland, foto: Ioana Balsan, Pexels

Omschrijving 4-daagse Fietsvakantie smokkelroutes over de grens

Deze fietsvakantie begint en eindigt in Haren (Ems) net over de Duitse grens. De hele route fiets je zoveel mogelijk over fietspaden en landelijke wegen met een enkele uitzondering rond de steden. Je ontvangt een uitgebreide routebeschrijving en kaartmateriaal. Overnachten doe je in fijne middenklasse hotels inclusief een 3 gangen diner. Bagagevervoer is inbegrepen. We raden je aan een kleine rugzak of fietstas mee te nemen voor proviand onderweg en eventuele inkopen.

Wedderborg te Wedde, foto: Gouwenaar, Wikimedia

Programma Fietsvakantie smokkelroutes over de grens

Dag 1: Aankomst in Haren (Ems)
Je reist op eigen gelegenheid naar Haren (Ems) dat op 188 km van Utrecht ligt. In het hotel staat, indien van toepassing, de huurfiets voor je klaar. Misschien heb je nog tijd om de stad wat te verkennen of op een terrasje neer te strijken. Je dineert en overnacht in hotel.

Dag 2: Van Haren (Ems) naar Bourtange (ca. 65 km)
Vanuit Haren (Ems) fiets je de Duits-Nederlandse grens over langs het Haren-Ruitenbroekkanaal naar het grensdorpje Hanetange. Over de lommerrijke laan langs het Ruiten-Aa-Kanaal, voert de route naar Ter Apel. Nadat je het kanaal bent overgestoken, passeer je het klooster van Ter Apel. Tijd om even af te stappen. Dit voormalige Kruisherenklooster uit de late middeleeuwen is idyllisch gelegen te midden van een 200 hectare oud eikenbos. Door het hart van Westerwolde fiets je vervolgens naar Bourtange. De vesting Bourtange met de indrukwekkende vestinggracht en de stervormige wallen is het doel van vandaag. Neem de tijd voor een korte wandeling over de wallen of bezoek de gezellige winkeltjes. Je dineert en overnacht in de vesting.

Scheepvaartmuseum in Haren aan de Ems

Dag 3: Bourtange naar Papenburg (ca. 60 km)
Na het ontbijt stap je weer op de fiets richting Vlagtwedde. Daarbij kom je eerst langs Wedde met de Wedderburcht (of Wedderborg) – een kasteel waar al heel wat eeuwen strijd om wordt geleverd. In het lieflijke Bellingwolde zijn onder andere de Magnuskerk en Veldkamps Meuln (molen) een bezoek waard. Weer terug in Duitsland, fiets je door Rhede. Hier kun je een bezoek brengen aan het landbouwmuseum. Interessant om te zien zijn de landbouwmachines die in de regio in gebruik waren van 1850 tot 1950. Dan fiets je door naar de eindbestemming van vandaag, Papenburg.

Dag 4: Papenburg – Haren  (Ems) (ca. 59 km)
Neem voor je vertrekt nog wat tijd om Papenburg te verkennen. Deze oudste veenkolonie van Duitsland werd gebouwd naar Nederlands voorbeeld. Lange kanalen doorkruisen de stad. De bruggen en sluizen zijn veelal versierd met bloemen. Het levert een mooi stadsbeeld op. Bij de Meyer Werft worden enorme cruiseschepen gebouwd. De fietstocht gaat vandaag verder langs Aschenhof en Heede, met de 1000-jaaroude lindeboom, tot aan Dörpen, een prima plek voor de lunch. Vanaf Dörpen fietst nog circa 30 km door naar Haren (Ems), dat al eeuwenlang geassocieerd wordt met scheepvaart en de thuisbasis is van veel binnenvaart- en zeeschepen. Hier eindigt deze fietsvakantie.

Ruiten-Aa-kanaal, foto: Jipsinghuizen, Wikimedia

Overzicht reis

Prijs Vanaf €369,-
Land Duitsland
Regio Emsland
Reisperiode Aankomst dagelijks tussen 1 april en 1 oktober 2020
Soort reis Fietsvakantie
Type reis Individuele reis
Reisduur 3 nachten
Verzorging Halfpension
Vervoer Eigen vervoer
Bagagevervoer Inclusief
Hond toegestaan? Nee
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?