Fietsvakantie Friesland, langs de Friese Elfsteden

8-daagse fietsvakantie langs de bekende historische Friese steden, van hotel naar hotel met bagagevervoer

Vanaf €665,-

foto: Ryk Veenema

 • Nederland
 • 1 april t/m 24 september 2020
 • Fietsvakantie
 • Individuele reis
 • 7 nachten
 • Logies/Ontbijt
Bewaar reis
Boeken

Antwoorden op veelgestelde vragen over het Coronavirus mbt vakanties

De Friese steden, met elkaar verbonden door meren, sloten en kanalen, vormen de route voor de spectaculaire schaatsmarathon, de Elfstedentocht. Ook op de fiets, in de lente en de zomer, is deze route een aanrader. Laat je tijdens deze fietsvakantie verrassen door de vele verschillende kanten van Friesland. Ontdek niet alleen de historische steden, maar ook het Friese landschap; de groene weiden, de meren, sloten en kanalen, de glooiingen van Gaasterland en de kleuren en geuren van het IJsselmeer en de Waddenzee.

Prijs | € 665,-

 • Prijs per persoon op basis van logies en ontbijt in een 2-persoonskamer
 • Toeslag € 210,- voor een 1-persoonskamer
 • Optioneel: half pension à € 210,- per persoon
 • Optioneel: huurfiets met 7 versnellingen à € 84,- per persoon
 • Optioneel: e-bike à € 175,- per persoon
 • Optioneel: extra nacht in Harlingen à € 70,- per persoon obv logies en ontbijt in een 2-persoonskamer
 • Boekingskosten € 19,- per boeking
 • Aankomst dagelijks tussen 1 april en 23 september 2020

Inclusief:

 • 7x overnachting in 3-sterrenhotels
 • 7x ontbijt(buffet)
 • Bagagevervoer van hotel naar hotel (1 stuk max. 20 kg per persoon)
 • Routebeschrijving en fietskaarten
 • Servicehulplijn

Niet inbegrepen zijn:

 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden
 • Parkeerkosten auto (bij hotel € 12,50 per dag)
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Entreegelden, kosten van evt. overtochten met veerboten e.d.
 • Overige niet genoemde zaken

De Elfstedenroute op de kaart met aangegeven de steden waar je overnacht

Tussen de steden door fiets je door het weidse Friese landschap. In alle steden is wel een bezienswaardigheid te bekijken

Omschrijving Elfstedentocht op de fiets

Tijdens de fietsvakantie overnacht je in centraal gelegen 3-sterrenhotels. De hele route fiets je zoveel mogelijk over fietspaden en landelijke wegen met een enkele uitzondering rond de steden. Je ontvangt een uitgebreide routebeschrijving en kaartmateriaal. Het vervoer van de bagage, 1 stuk van maximaal 20 kg per persoon, is inbegrepen in de prijs. We raden je aan een kleine rugzak of fietstas mee te nemen voor proviand onderweg en eventuele inkopen. Het is mogelijk om een fiets of e-bike bij dit arrangement te huren. Die staat voor je klaar bij het eerste hotel.

Bezoek ook het Keramiek museum in Leeuwerden, foto: Ben Bender, Wikimedia

Programma 8-daagse fietsvakantie Elfstedentocht op fiets

Dag 1: Aankomst in Leeuwarden
Je reist met eigen of openbaar vervoer (station Leeuwarden Centraal bevindt zich op loopafstand van het hotel) naar Leeuwarden. Als je met de auto komt, kun je deze (€ 12,50 per dag) parkeren bij het eerste overnachtingshotel. We raden je aan om op tijd te komen, zodat je nader kennis kunt maken met de gezellige en veelzijdige hoofdstad van Friesland. Wandel door de historische binnenstad en geniet van de vele sfeervolle winkels. Een bezoek aan het Fries Museum is absoluut de moeite waard en je leert er alvast het een en ander over de steden die je deze week bezoekt. Ook het Keramiek Museum is een aanrader. Je kunt er ook voor kiezen om deze uitstapjes te bewaren voor de laatste dag.

Dag 2: Leeuwarden – Sneek (afstand ca. 50 – 75 km)
Waar de schaatsers met het donker de stad Leeuwarden verlaten voor de start van hun Elfstedentocht, vertrek je op deze fietstocht pas na een rustig ontbijt in het hotel. Maar start ook niet te laat, want de route voert je vandaag niet linea recta naar Sneek, maar via Bolsward. En ook in deze Elfstedenstad is veel te zien. Het oude centrum met de grachten en de historische panden, de distilleerderij van Sonnema Beerenburg en de 13e-eeuwse Broerekerk. Na Bolsward gaat de route verder door het frisse groene land naar de volgende stad, Sneek, het van oudsher bekende watersportcentrum van Friesland. Een stad van boten, water en vooral van watersportplezier. Maak een selfie in de Waterpoort – ooit onderdeel van de stadswal van Sneek of neem het pontje naar het starteiland, midden in het Sneekermeer.

De elf steden zijn stuk voor stuk historische pareltjes met een gezellige sfeer

Dag 3: Sneek – Rijs/Stavoren (afstand ca. 58 – 75 km)
Vandaag verruil je de stadse levendigheid voor de stilte en verlatenheid van het merenlandschap. Aan de horizon zie je witte zeilen door de groene velden bewegen. Naarmate je dichter bij de kust komt, wordt het landschap glooiend en bosrijk. Dit is Gaasterland. Het in de ijstijd opgeduwde keileem vormde de glooiingen alsook het Rode Klif, het hoogste punt van Gaasterland. Boven op dit klif kijk je uit over het IJsselmeer. Als het meezit, fiets je met de wind in de rug tot aan Stavoren langs het IJsselmeer. In de haven van dit charmante stadje vind je het standbeeld van het Vrouwtje van Stavoren.

Dag 4: Stavoren/Rijs – Makkum (afstand ca. 28 – 50 km)
Na het ontbijt stap je op de fiets voor een vrij korte maar belevenisvolle etappe door het Friese landschap. Langs kronkelende wegen, volg je de contouren van het IJsselmeer noordwaarts. De eerste stop is in Hindeloopen – de kleine stad met de karakteristieke bruggetjes, bijzondere gevels en nauwe straatjes. Aan de sluis vind je de leugenbank, waar de oude mannen tot de dag van vandaag sterke verhalen vertellen. Op naar Workum. Ook dit is weer een typische Friese elfstedenstad vol historie. Een bezoek aan het Jopie Huisman museum is zeker de moeite waard. Dan wachten je nog de laatste 10 kilometers naar het dorp Makkum, eindpunt van vandaag. Bij de aardewerkfabriek Koninklijke Tichelaar in Makkum, het oudste bedrijf van Nederland, worden nog steeds bakstenen, tegels en het beroemde Makkumer aardewerk gemaakt.

De bezienswaardige Broerekerk in Bolsward, foto: Wutsje, Wikimedia

Dag 5: Makkum – Franeker/Harlingen (afstand ca. 25 – 55 km)
Met een paar slingers rijd je vandaag van Makkum, via Bolsward naar Harlingen, waar de zilte lucht van de Waddenzee je al tegemoetkomt. Door de gunstige ligging, werd Harlingen al vroeg een belangrijke havenstad. In de haven is het nog steeds altijd een drukte van belang. Aan de ene kant varen de veerboten naar de Waddeneilanden, aan de andere kant liggen de schepen van de bruine vloot aangemeerd. Het is dan ook altijd gezellig in deze stad. Het centrum, met de oude pakhuizen en historische panden, nodigt uit tot een ontspannen stadswandeling.

Tipwil je nog een dagje fietsen op Vlieland of Terschelling? Geef dit aan op het boekingsformulier, dan reserveren wij een extra overnachting voor u in Harlingen

Dag 6: Franeker/Harlingen – Dokkum (afstand ca. 65 – 85 km)
Vandaag verlaat je Harlingen op weg naar de laatste van de elf steden, Dokkum. Je fietst door het uitgestrekte noordoostelijke deel van de provincie, waar de lucht schoon is en de einders eindeloos. Onderweg kom je langs het terpdorp, Hogebeintum. Met bijna 9 meter boven NAP is dit de hoogste terp – met de hoogste terpkerk – van Friesland. In Dokkum herinnert veel aan het beroemde ’754 Bonifatius bij Dokkum vermoord’, zoals dat op school werd geleerd. Bezoek de Bonifatiuskapel en de bron met zuiver water waar een geneeskrachtige werking aan wordt toegeschreven. Wandel of maak een ritje met het Dockummer Lokaeltsje langs de mooiste plekjes van Dokkum.

Zittend op de leugenbank in Hindeloopen kun je je leugens opbiechten, op de foto het muur reliëf, foto: Gouwenaar, Wikimedia

Dag 7: Dokkum – Leeuwarden (afstand ca. 26 km)
Nog een dagje genieten van de Friese natuur, de groene velden, de indrukwekkende luchten en het water. Dokkum uit, fiets je langs de Dokkumer Ee, de trekvaart die de Elfstedenrijders twee keer moeten afleggen. Bij het beroemde houten bruggetje in Bartlehiem stop je natuurlijk even voor een foto. Vanaf Bartlehiem is het nog circa 10 kilometer fietsen naar Leeuwarden. De fietsvakantie zit erop, maar er is nog genoeg tijd om Leeuwarden beter te leren kennen. Ontdek bijvoorbeeld het geboortehuis van Mata Hari, een kattencafé, beklim de scheve Oldenhovetoren of plof neer op een terrasje om na te genieten van een heerlijke fietsvakantie.

Dat 8: Vertrek uit Leeuwarden
Na het ontbijt eindigt deze fietsvakantie en reis je op eigen gelegenheid naar huis.

De Rode Klif, het hoogste punt in Gaasterland, foto: Dominicus Johannes Bergsma, Wikimedia

Overzicht reis

PrijsVanaf €665,-
LandNederland
RegioFriesland
Reisperiode1 april t/m 24 september 2020
Soort reisFietsvakantie
Type reisIndividuele reis
Reisduur7 nachten
VerzorgingLogies/Ontbijt
VervoerEigen vervoer
BagagevervoerInclusief
Hond toegestaan?Nee
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?