Fietsvakantie door Macedonië en Griekenland naar Meteora

14-daagse avontuurlijke fietsreis van Ohrid in Macedonië naar de Meteora-kloosters hartje Griekenland en eindpunt Thessaloniki aan de Egeïsche zee

Vanaf €1149,-

Foto: HerrAdams, Wikimedia

 • Noord-Macedonië, Griekenland
 • begin mei en eind oktober
 • Fietsvakantie
 • Individuele reis
 • 13 nachten
 • Logies/Ontbijt
Bewaar reis
Prijzen & Boeken
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

14-daagse avontuurlijke fietsreis van Ohrid in Macedonië naar de Meteora-kloosters hartje Griekenland en eindpunt Thessaloniki aan de Egeïsche zee

Een avontuurlijke, en af en toe best pittige fietsreis, die begint in het historische Ohrid aan het prachtige gelijknamige meer in het zuiden van Noord-Macedonië. Tijdens deze reis maak je kennis met schilderachtige Balkan landschappen en de oude Ottomaanse cultuur in de vorm van eeuwenoude kloosters en kerken. Je komt door vruchtbare valleien met wijngaarden en lavendelvelden met uitzichten op het Galicica-gebergte. Je neemt een paar flinke bergpassen en vindt verkoeling in de meren die je tegenkomt onderweg. Het hoogtepunt van de reis is het beroemde Meteora kloostercomplex in het hart van Griekenland en dat gebouwd is op de karakteristieke stijl oprijzende rotsen. Hier heb je tijdens de voorlaatste rustdag alle tijd om fietsend of wandelend het complex te bezoeken. Om een paar dagen later te eindigen in Thessaloniki aan de Egeïsche zee.

Prijs | € 1149,-

 • € 1149,- per persoon op basis van logies en ontbijt in een 2-persoonskamer
 • Te boeken vanaf 2 personen
 • Toeslag 1-persoonskamer € 235,-
 • Seizoenstoeslag juli en augustus € 50,-
 • Optioneel: fietshuur hybride fiets à € 150,- of een e-bike à € 240,-
 • Optioneel: huur GPS device à € 50,-
 • Optioneel: luchthaventransfers (aankomst en vertrek Ohrid) à € 75,-
 • Boekingskosten € 19,- per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking, SGR Publieksbijdrage € 5,-
 • Aankomst dagelijks tussen begin mei en eind oktober 2022

Inclusief:

 • 13 hotelovernachtingen met ontbijt op basis van een tweepersoonskamer
 • Diner op dag 4
 • 11 uitdagende fietsritten
 • Bagagevervoer
 • Alle (bagage)transfers
 • GPS-routes
 • Kaart van de omgeving en informatieboekje over Ohrid
 • Engels- of Nederlandssprekend contactpersoon

Niet inbegrepen zijn:

 • Vliegtickets
 • Luchthaventransfers
 • Lunch en diners (diner in Otesevo is inbegrepen)
 • Dranken en andere versnaperingen
 • Huurfiets: trekking-fiets of e-bike
 • Huur gps-navigatie
 • Uitgaven van persoonlijke aard, anders dan vermeld bij inbegrepen
 • Reis- en annulering en fietsverzekering
 • Overige niet genoemde zaken

Je start deze reis in Ohrid, gelegen aan het gelijknamige meer

Omschrijving 14-daagse Fietsvakantie door Macedonië en Griekenland naar Meteora

Alle routes gaan over verharde/geasfalteerde en nagenoeg autoluwe binnenwegen. De meeste routes gaan over een heuvelachtig terrein en op sommige dagen staat er een lange klim met stijgingspercentages tot circa 8% op het programma. Per klim moet je dan circa 600 hoogtemeters overbruggen. De twee zwaarste routes van 80km heb je voor en na de rustdag in Kastoria. De overige ritten hebben een gemiddelde lengte van 50 à 60 km.

De reis begint in Ohrid, ook wel de de Parel van de Balkan genoemd. Vanuit hier fiets je in de eerste vier dagen in zuidoostelijke richting naar de Griekse grens. De routes gaan via de meren van Ohrid en Prespa naar de uitlopers van het Pelister National Parc. Vlak voor de grens met Griekenland passeer je de historische stad Bitola die tijdens de Ottomaanse overheersing dé handelsstad van de Balkan was.

De eerste overnachtingslocatie in Griekenland is het stadje Florina, gelegen aan de uitlopers van het Pelister-gebergte. Onderweg naar het merengebied bij Agios Panteleimon passeer je een van de vier beste wijngebieden ter wereld. Op weg naar Kastoria gaat de route langs diverse natuurgebieden met zeldzame vogelsoorten.

Tijdens de rustdag in Kastoria is het heerlijk toeven op de terrassen op de boulevard. De route gaat vervolgens in zuidelijke richting verder, via slaperige dorpjes en een fraai natuurgebied naar de oude handelsstad Grevena. Deze stad is gelegen omringd door prachtige natuur met rivieren, watervallen en een eeuwenoud woud.

Het laatste gedeelte van de fietsreis gaat in zuidelijke richting naar de regio Thessalie door het dal van de rivier Pinios, naar Kalambaka, gelegen aan de voet van Meteora. Meteora, een van de meest bijzondere monumenten in de wereld en tevens het hoogtepunt van deze fietsreis. De unieke en indrukwekkende rotsformaties met daar bovenop eeuwenoude kloosters maken het een waar surrealistisch schouwspel.

Deze Fietsvakantie wordt afgesloten met een bezoek aan de Griekse havenstad Thessaloniki, vernoemd naar de zus van Alexander de Grote. Hier vind je veel historische monumenten, maar ook het Aristoteles-plein met veel terrassen om neer te strijken en terug te kijken op een geweldig fietsavontuur.

*Bij onvoldoende beschikbaarheid wordt een alternatief adres gereserveerd in dezelfde categorie. Dit kan ervoor zorgen dat de route eventueel iets afwijkt.

In en rond Ohrid is veel te zien zowel lopend als met de fiets

Programma Fietsvakantie door Macedonië en Griekenland naar Meteora

Dag 1. Aankomst
Je vliegt op eigen gelegenheid naar de luchthaven van Ohrid (vliegtijd circa 2 uur 15 minuten) in Noord-Macedonië. De transfer van het vliegveld naar het hotel is voor je geregeld en de huurfietsen staan klaar bij het hotel. Je hebt vandaag en morgen de tijd om de stad en zijn omgeving rond het grote meer te ontdekken. Bezienswaardigheden zijn de bazaar in het oude centrum, het meer of de eeuwenoude kerken met hun fraaie fresco’s. Boven op de heuvel van het stadje vind je de ruïnes van de middeleeuwse burcht van de Bulgaarse tsaar Samuil, vanuit hier heb je een schitterend uitzicht over Ohrid en het meer.

Dag 2. Op eigen gelegenheid Ohrid en omgeving verkennen met korte rit (30km)
Ook vandaag heb je voor je zelf en geven we je bij de reisbescheiden een beschrijving van de 30km lange rit om alvast een beetje gevoel te krijgen van je huurfiets en de wegen. Je overnacht in hetzelfde hotel in Ohrid.

Je komt door prachtige valleien met wijngaarden, lavendelvelden en boomgaarden

Dag 3. Ohrid – Sveti Naum ca. 55 km/450 hm
Vandaag stap je na het ontbijt op de fiets voor een rit door de vallei ten noorden van Ohrid. Deze staat bekend om zijn vruchtbare grond en vele boomgaarden. Kersen, abrikozen, druiven, appels en vooral veel pruimen. Deze laatste vormen vaak het hoofdingrediënt voor de nationale drank Rakia. Smalle wegen en slaperige boerendorpen kenmerken deze omgeving. Het tweede deel van de dag fiets je langs de oostkant van het Ohrid meer naar het klooster van Sveti Naum. Dit 700 jaar oude klooster is tevens de overnachtingslocatie voor vandaag. Een prachtig decor aan de oevers van het Ohrid meer.

Dag 4. Sveti Naum – Otesevo ca. 38km/800 hm
Vandaag maak je een stevige rit door het hart van het Galicica National Park. Je fietst van het Ohrid meer naar het Prespa-meer. Beide meren worden gescheiden door het Galicica-gebergte en staan ondergronds met elkaar in verbinding. De top van vandaag ligt na 25km op circa 1550 meter hoogte. In de afdaling ontvouwt zich een schitterend panorama over het meer van Prespa. Dit meer ligt op de grens van Albanië, Griekenland en Macedonië en is voor veel vogelspotters een waar paradijs. Je hotel ligt direct aan het Prespa-meer.

Uitzicht over het Prespa meer met het Galicica-gebergte, foto: Avi1111, Wikimedia

Dag 5. Otesevo – Bitola ca. 54 km/400 hm
Vandaag fiets je eerst naar het oude plaatsje Resen. Tot het begin van de 20ste eeuw was dit een zeer welvarende regio wat nog goed te zien is aan de statige huizen. De eerste 20km door de vallei met vooral veel boomgaarden zijn vlak. Daarna volgt een oplopend stuk over de oude verbindingsweg naar Bitola met hier en daar nagenoeg verlaten dorpen. Deze levendige historische stad Bitola stond tot begin vorige eeuw bekend als dé handelsstad van de Balkan. De Ottomaanse overheersing uit het verleden is nog goed te zien in het straatbeeld: de Ottomaanse architectuur, de kasseien in de winkelstraat en de bazaar van Bitola.

Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van het Ottomaanse rijk adviseren we je een bezoek aan het museum van Bitola. Atatürk, oprichter van de Republiek Turkije, is een prominent figuur in het museum. Hij studeerde hier aan de militaire academie en is de beroemdste student van de stad. Het hotel bevindt zich in het centrum van Bitola.

Dag 6. Bitola – Florina ca. 45 km/300 hm of 65 km/800 hm
Tijdens deze rit van vandaag passeer je de grens met Griekenland en voert je door het departement Florina naar de gelijknamige hoofdstad. De stad ligt aan de rivier Sakoulevas, te midden van bossen op een hoogte van 700 meter. Florina kwam pas echt tot bloei na de aanleg van het spoor naar Thessaloniki in 1893. Als je kiest voor de lange fietsroute maak je een lus door een natuurgebied met daarin een flinke klim. De top van de klim ligt op een hoogte van 1.300 meter. Het te overbruggen hoogteverschil bedraagt circa 600 meter in ruim 10 km. Na een fraaie afdaling door de vallei, bereik je Florina waar je overnacht.

De dagroutes gaan over verharde/geasfalteerde wegen, die nagenoeg autoluw zijn

Dag 7. Florina – Agios Panteleimon ca. 65 km/500 hm
Je fietst vandaag in noordelijke richting naar een cluster van meren, waarvan het Vegoritida-meer het grootste en laagst gelegen is. De meren zijn onderling met elkaar verbonden via allerlei kanalen en tunnels. Het Vegoritida-meer is een toevluchtsoord voor zeldzame vogels en is een beschermd natuurgebied. De eerste 25 km zijn nagenoeg vlak alvorens de weg geleidelijk begint op te lopen naar een hoogte van 950 meter. Daarna daal je af door een streek waarvan wordt gezegd dat deze tot de vier beste wijnstreken ter wereld behoort. Dit heeft te maken met de gunstige ligging van het wijngebied. Het laatste deel van deze rit fiets je langs het meer naar de eindbestemming van vandaag en is het tijd voor een verfrissende duik in het zwembad. Het hotel biedt een fraai uitzicht over het Vegoritida-meer.

Dag 8. Agios Panteleimon – Kastoria ca. 80 km/600 hm
Vandaag vertrek je in zuidwestelijke richting voor één van de langste ritten van deze fietsvakantie. Het eerste gedeelte is nagenoeg vlak en voert je door het dorpje Amindeo en langs het Chimaditida-meer, een pleisterplaats voor onder andere pelikanen. Na 30km volgt een niet al te lastige klim van ruim 10 km met een te overwinnen hoogteverschil van circa 500 meter. Op de top aangekomen ontvouwt zich een fraai panorama over de vallei met in de verte het meer van Kastoria. Na een lange afdaling bereik je het historische stadje Kastoria, tevens je overnachtingsadres voor de komende twee dagen.

Op sommig plekken moet je rekenen op een stevige klim

Dag 9. Rustdag of korte rit rondom Kastoria ca. 35 km
Kastoria is een leuk oud stadje waar van alles te doen is. Het ligt voor een deel op een schiereiland te midden van een groot meer dat omgeven wordt door platanen. Het meer heeft een omtrek van 30 km en is geheel voorzien van een fietspad en de fietsroute loopt door verschillende dorpen en is prachtig. Tijdens de rit over het schiereiland passeer je de grotten van de ‘draak’ (Spileo tou Drakou). Dit grottenstelsel van 300 meter met verschillende meertjes, is een absolute must see. In de grotten zijn restanten gevonden van beren die hier 10.000 jaar geleden leefden. Kastoria wordt gekenmerkt door vele mooie herenhuizen en Byzantijnse monumenten. Aan de huizen is duidelijk te zien dat deze stad enorme welvaart heeft gekend. De handel in pelzen zorgde voor een grote economische bloeiperiode van de 17e tot en met de 19e eeuw. Op de boulevard aan het water vind je terrassen en restaurants.

Dag 10. Kastoria – Grevena ca. 78 km/1.200 hm
Vandaag gaat het in zuidelijke richting en kom je na circa 10 km door de interessante plaats Argos Orestiko met nauwe straatjes, pleintjes en neoklassieke gebouwen. Hier is duidelijk te zien dat deze omgeving in de afgelopen eeuwen een grote welvaart heeft gekend door handel in pelzen en tapijten. De speciale samenstelling van de aarde in deze omgeving leent zich uitstekend voor het verbouwen van peulvruchten, zoals linzen en bonen. Na circa 25 km begint het landschap duidelijk heuvelachtiger te worden en gaat de route verder door een van de belangrijkste natuurgebieden van Griekenland. In de hoger gelegen delen van dit gebied worden nog wolven en bruine beren waargenomen. De route gaat verder door een golvend landschap langs beekjes en dorpen waarbij de korte klimpartijen zich in snel tempo aandienen, voordat je het provinciestadje Grevena bereikt. Grevena, waar je vandaag overnacht, ligt aan de oevers van de rivieren Doxaniti en Greveniti. De levendige stad met de vele bistro’s en restaurants speelde tijdens de Byzantijnse periode een belangrijke strategische rol en was tevens het handelscentrum in de regio.

Uitzicht over de Meteora-vallei, foto: Giuseppe Milo, Flickr.

Dag 11. Grevena – Kastraki ca. 64 km/800 hm
Na het verlaten van Grevena fiets je weer door een weids natuurlandschap. De vergezichten zijn hier prachtig met in de verte rondcirkelende roofvogels. Het zwaartepunt zit vandaag in het eerste gedeelte van de rit. Na 10 km loopt de weg geleidelijk op en dient een hoogteverschil van 400 meter in circa 15 km te worden overwonnen. De top van de klim wordt bereikt na 25 km en gaat vervolgens verder met een lange afdaling richting de vallei, het stroomgebied van de Pinios-rivier. We kunnen ons nu opmaken voor het hoogteprunt van deze fietsvakantie: Meteora. Dit waanzinnige gebied aan de oevers van de Pinios-rivier kenmerkt zich door de op hoge rotsige pilaren gebouwde kloosters. Ooit was deze Thessalische vlakte een binnenzee en door eeuwenlange wind- en watererosie hebben deze rotsformaties hun specifieke en moeilijk bedwingbare uiterlijk gekregen. De overnachtingslocatie voor de komende twee dagen ligt letterlijk naast deze rotsformaties en wakker worden met dit uitzicht is een unieke ervaring.

Dag 12. Rustdag of rondrit Meteora/Pinios-vallei ca. 58 km/400 hm
Liefhebbers voor een laatste fietsrit krijgen een fraai parcours voorgeschoteld met uitzicht op de kalkstenen rotsformaties met daar bovenop de indrukwekkende kloosters. Men begon met bouwen van deze kloosters in de 11e eeuw. Via touwen en ladders werden de bouwmaterialen naar boven getild, echt monnikenwerk. Op dit moment bestaan er nog zes kloosters die alle te bezichtigen zijn. Ware kunststukken, mede ook gezien de omstandigheden waaronder deze bouwwerken tot stand zijn gekomen. Tevens krijgt u een goed beeld van hoe men hier eeuwenlang onder vaak bizarre omstandigheden heeft geleefd en gewerkt. Het tweede deel van de rit gaat door de uitgestrekte riviervallei met fraai zicht op Meteora. Dit gebied leent zich ook voor het maken van geweldige wandelingen. Je overnacht weer in Kastraki.

Je kunt de Meteora klooster op verschillende manieren bekijken

Dag 13. Transfer naar Thessaloniki
Na het ontbijt volgt een transfer van circa 3 uur naar de tweede stad van Griekenland: Thessaloniki. De stad is vernoemd naar de zus van Alexander de Grote. Deze stad heeft voor elk wat wils: cultuur, geschiedenis, architectuur en last but not least lekker eten en drinken. In Thessaloniki zijn veel historische monumenten.

Om de stad goed te verkennen kun je het best bij de Witte Toren beginnen die aan de haven staat. Deze toren werd in de 15e eeuw pas gebouwd op de plek waar de Byzantijnen in de 12e eeuw al een kasteel hadden gebouwd. Het gebouw heeft verschillende functies gehad. Zo was het een tijd een gevangenis voor zwaar gedetineerden. Dichtbij de Witte Toren staat het standbeeld van Alexander de Grote op zijn paard.

Vanaf de Witte Toren loopt een lange boulevard langs het water. Wanneer je over deze boulevard in westelijke richting loopt, zie je eerst veel ouzeri’s, cafetaria’s en restaurants en daarna komt het grote Aristoteles-plein in zicht. Dit is het plein waar de vele grote terrassen zijn die in de zomer druk worden bezocht door de inwoners van Thessaloniki én duizenden toeristen.

Nog iets verder in westelijke richting bevindt zich de buurt Ladadika. Dit was vroeger een handelsplaats waar in olijfolie, maar ook in andere voedingswaren werd gehandeld. Tegenwoordig heeft deze buurt een andere functie, het is de buurt met de vele traditionele restaurants. De oude gebouwen zijn in de oorspronkelijke oude stijl opgeknapt en vormen nu het centrum van het uitgaansleven. Het hotel is gevestigd in deze gezellige buurt. Overnachting in Thessaloniki

Dag 14. Vertrek
Na het ontbijt eindigt vandaag je avontuurlijke Fietsvakantie met een transfer naar de luchthaven van Thessaloniki.

Overzicht reis

Prijs Vanaf €1149,-
Land Noord-Macedonië, Griekenland
Regio Zuidwest-Macedonië, Noord-Griekenland
Reisperiode begin mei en eind oktober
Soort reis Fietsvakantie
Type reis Individuele reis
Reisduur 13 nachten
Verzorging Logies/Ontbijt
Vervoer Eigen vervoer
Bagagevervoer Inclusief
Hond toegestaan? Nee
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?