Fietsvakantie door vijf landen; ‘Tour d’Europe’

10-daagse fietsvakantie met bagagevervoer door België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Nederland. Door het Maasdal, de Ardennen en de Hoge Venen waar je o.a. over de Vennbahn fietst.

Vanaf €825,-

Maas bij Dinant, foto: Stephane Mignon, Flickr

 • Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk
 • mei - september 2020
 • Fietsvakantie
 • Individuele reis
 • 9 nachten
 • Logies/Ontbijt
Bewaar reis
Boeken

Twee prachtige fietsroutes langs de steeds veranderende Maas en over het inmiddels beroemde Vennbahn-fietspad zijn de basis voor deze unieke fietsvakantie. Je volgt de internationale Maasroute vanuit Limburg, door België tot aan het Franse Sedan. Een verbindingsroute brengt je via Luxemburg naar het grensgebied van Duitsland en België waar je via de Vennbahn terug rijdt naar Aken. Een relatief vlakke route door de prachtige natuur van de Ardennen met onder meer – in Sedan – de grootste burcht van Europa, kastelen en heerlijke dorpen zoals Monschau. Neem vooral ook je tijd in grotere steden als Luik, Namen en Charleville-Mézières.

Prijs | € 825,-

 • € 825,- per persoon op basis logies en ontbijt in een 2-persoonskamer
 • Toeslag: € 330,- voor een 1-persoonskamer
 • Optioneel: half pension à € 280,- per persoon
 • Optioneel: huurfiets € 135,- of e-bike € 200,-
 • Boekingskosten € 19,- per boeking
 • Boekbaar op: 20 mei / 3 en 17 juni / 22 en 29 juli / 5, 19 en 26 augustus / 9 september 2020

Inclusief:

 • 9x overnachting  in 3- of 4-sterrenhotels
 • 9x ontbijt(buffet)
 • Bagagevervoer van hotel naar hotel
 • Koffie/thee met Limburgse vlaai op dag 1
 • Koffie/thee met appeltaart in Cugnon op dag 6
 • Nederlandstalige routebeschrijving en kaartmateriaal
 • Toeristische informatie voor onderweg
 • Treinkaartje Kerkrade-Maastricht (inclusief fiets)

Niet inbegrepen:

 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden
 • Fietshuur
 • Verzekeringen
 • Toeristenbelasting

 

TOUR D'EUROPE, Kanne, Frank van Laanen, Flickr

Het plaatsje Kanne, net over de grens met België bij Maastricht, foto: Frank van Laanen, Flickr

Omschrijving 10-daagse fietsvakantie 5 landen ‘Tour d’Europe’

Deze fietsvakantie begint in Maastricht (Als het hotel in Maastricht geen kamers meer beschikbaar heeft, is het starthotel in ‘s-Gravenvoeren). Je kunt de auto gratis parkeren bij het starthotel en je bagage afleveren. Het grootste deel van de route volg je bestaande fietsroutes, vaak over rustige RAVel’s, oude spoorbanen die zijn omgebouwd tot fiets- en wandelpaden.

Rondom de grotere steden krijg je met het lokale verkeer te maken, maar je kunt je route veilig vervolgen. Op een aantal momenten wijk je af van bestaande routes, onder andere als verbinding tussen twee bestaande trajecten. Dit wordt duidelijk aangegeven in de beschrijving.

Je ontvangt een uitgebreide routebeschrijving en kaartmateriaal. Overnachten doe je in 3- of 4-sterren hotels allen centraal gelegen en met de mogelijkheid er ook ’s avonds nog op uit te trekken voor een verkenning of een gezellig terras.

We raden je aan een kleine rugzak of fietstas mee te nemen voor proviand onderweg en eventuele inkopen. In het dagprogramma noemen we een aantal mogelijkheden voor uitstapjes en activiteiten, deze zijn voor eigen rekening. Vind je het prettig je onderweg te verdiepen in de culturele en historische bezienswaardigheden dan adviseren we je op tijd te vertrekken. Je doet namelijk veel indrukken op.

Het Vennbahn-fietspad is aangelegd op een oud spoorwegtracé van 125 km en doorkruist drie landen. Het gemiddelde stijgingspercentage is 2% en het traject werd in 2014 gekozen tot Fietsroute van het jaar.

Afhankelijk van je (sportieve) fietservaring raden we je een fiets aan met voldoende versnellingen of eventueel een E-bike. Op de meeste etappes in de Ardennen ontkom je niet aan het licht golvende landschap en een enkele keer is er kort maar pittig klimwerk. Gelukkig is het grootste deel goed te doen, zeker over de RAVel’s daar voor de treinen vroeger ook vlakke routes nodig waren.

TOUR D'EUROPE, Tuinen van Annevoie, Esther Westerveld, Flickr

De Tuinen van Annevoie, foto: Esther Westerveld, Flickr

Programma fietsvakantie 5 landen ‘Tour d’Europe’

Dag 1 (woensdag): Aankomst Maastricht of ‘s-Gravenvoeren (B), aansluitend fietsen naar Luik (ca. 35 km)
De Limburgse vlaai staat voor je klaar bij aankomst in het starthotel, daarna kan de eerste etappe van je 5-landen fietsavontuur beginnen. Via het dal van de Jeker ten zuiden van Maastricht kom je bij het dorpje Kanne aan de rand van de ‘canyon’ die voor het Albertkanaal in de Sint-Pietersberg is uitgehakt. Neem ook een kijkje bij de 225 m lange sluis verderop waar enorme schepen passeren. Je gaat kennis maken met de eerste RAVel ‘la Meuse à Vélo’ die via Visé naar Luik brengt. Daar tref je eerste het ruige karakter van de stad met hoge kranen en sporen van de mijnbouw. Des te verrassender is de gezellig binnenstad met haar leuke terrassen. Je hebt deze eerste dag vast nog puf over om midden in de stad de 374 treden van de Montagne de Bueren te beklimmen voordat je de hotelkamer opzoekt.

Dag 2 (donderdag): Langs de Maas van Luik naar Namen (ca. 70 km)
Nog in Luik leidt het comfortabele fietspad je langs de Maas de stad uit. Even door de buitenwijken heen bijten al maken de hoogovens wel indruk. Daarna volg je opnieuw de RAVel ‘la Meuse à Vélo’ over steeds rustige wordende weggetjes en door typisch Waalse dorpen. Een van de bekendste dorpen is Huy, voor wielerfans met de befaamde klim van de ‘Muur van Hoei’, voel je vrij om de uitdaging aan te gaan. Of toch liever een een plekje op de Grand Place om de benen te strekken? De kerncentrale van Tihange zal je niet ontgaan, die haalt regelmatig het nieuws. Daarna heeft de natuur weer de overhand totdat je in de verte de hooggelegen citadel van Namen ziet verschijnen. ‘Namur’ heeft op historisch vlak veel te bieden en is een echte ‘ontdekstad’. Je hebt er de tijd voor want je slaapt hier.

Dag 3 (vrijdag): Van Namen naar Haybes in Frankrijk (ca. 80 of 50 km fiets en 30 km trein)
Voor wie de fietstocht naar Haybes te lang mocht zijn, bestaat de mogelijkheid de route langs de Maas tussen namen en Dinant vanuit de trein te bekijken. Vandaag volgt de route de Maas zodat je ziet hoe de rivier steeds meer van karakter verandert. Vanaf Namen volg je nog steeds de RAVel ‘la Meuse à Vélo’ tot aan de saxofoon-stad Dinant. Ook hier tref je de citadel met de langste trap van België, net iets hoger dan die in Luik. Dinant is de moeite waard om wat langer te blijven, langs het water of op het water met een rondvaart. Voordat je er bent ben je de Tuinen van Annevoie en het aardbeiendorp Wépion gepasseerd. Na Dinant kom je langs misschien wel het spectaculairste deel van de Maas die zich hier op sommige delen door de Ardense heuvels perst. Met hoge rotswanden langs de oevers, het prachtige gelegen kasteel van Freyr en eenmaal voorbij de Franse grens, het fort van Charlemont in het plaatsje Givet. Daar begint de ‘Voie Verte Trans-Ardennes’ die u tot in Haybes volgt.

Dag 4 (zaterdag): Haybes – Charleville Mézières (ca. 55 km)
Een van de figuurlijke hoogtepunten op deze dag is het bezoek aan het charmante plaatsje Monthermé. Eindpunt vandaag is Charleville Mézières, bekend vanwege het prachtige historische centrum. Het is een stad vol bezienswaardigheden zoals het Place Ducale met haar vele historische gebouwen en de 16e-eeuwse basiliek van Mézières.

Dag 5 (zondag): Van Charleville-Mézières naar Bouillon in België (ca. 50 km)
Dit gedeelte van de Trans-Ardennes is pas een aantal jaar open. Het landschap breekt open en is minder bosrijk maar het zal elke fietser aanspreken door de gemoedelijke uitstraling. Die sfeer wordt onderbroken bij het aangezicht van de grootste burcht van Europa in het stadje Sedan. Neem je tijd om je in de historie van dit machtige gebouw te verdiepen. Vanaf Sedan gaat het geleidelijk omhoog naar de de Frans-Belgische grens (gemiddeld 3%) waarna de voeten van de pedalen kunnen in de afdaling naar schilderachtige Bouillon. Hier vind je het imposante kasteel van Godfried van Bouillon en passeer je de misschien wel mooiste rivier van de Ardennen: de Semois.

Dag 6 (maandag): Door de Belgische Ardennen van Bouillon naar Bastenaken (ca. 70 km)
De dag begint vanuit Bouillon met een paar venijnige klimmetjes tot aan het dorpje Cugnon, gelegen in een van de bochten van de sterke meanderende Semois. Deze inspanning verdient wordt beloond met een kop koffie of thee met taart in het Hotel des Roches. Vanaf Cugnon kun je genieten van de uitzichten over de vruchtbare hoogvlaktes waar ook het stadje Libramont ligt. Vanaf hier volg je de historische spoorlijn (nu fietspad) ‘Ligne 163’ tot aan eindbestemming Bastenaken. Bastenaken (Bastogne) is bekend van de koeken, de wielerkoers naar Luik en vooral de monumenten die herinneren aan het wanhoopsoffensief van de Duitsers eind 1944.

Dag 7 (dinsdag): Van Bastenaken naar Sankt-Vith aan de rand van de Hoge Venen (ca. 62,5 km)
Vanuit Bastenaken blijf je de RAVel 163 (Ligne 163) volgen, het is een van de mooiste fietspaden over oude spoorlijnen in België. Nog voor het dorpje Gouvy buig je af richting Luxemburg waar je via rustige weggetjes de Vennbahn gaat ontmoeten. Dat doe je vlakbij het hoogste punt van Luxemburg (558m). Via de Vennbahn rijd je Luxemburg weer uit door een heerlijk glooiend landschap waar de opvallende burchtruïne van Burg-Reuland je oriëntatiepunt wordt. Je bent nu in Duitstalig België waar je de Duitse enclave Hemmeres passeert voordat je aankomt in Sankt-Vith.

Dag 8 (woensdag): Van Sankt-Vith naar vakwerkdorp Monschau in Duitsland (ca. 45 km)
Je vervolgt de vrijwel vlakke Vennbahn richting het Duits-Belgisch Natuurpark Ardennen-Eifel. Onderweg tref je verschillende sporen van de oude spoorlijn aan waaronder het voormalige station van Sourbrodt. Een plek voor een heerlijke lunch ga je vandaag zeker vinden. Uiteindelijk verlaat je de Vennbahn en daarmee ook de Ardennen wanneer je door het Rurdal de Eifel in fietst. Daar is het wonderschone vakwerkhuizendorp Monschau je eindbestemming. Verstopt in een dal en oergezellig met vele terrasjes en goede restaurants. Maak hier vooral een wandeling door en om het dorp.

Dag 9 (donderdag): Van Monschau naar Maastricht/’s-Gravenvoeren (B) (ca. 55 km of 70 km fiets  en 35 km trein)
Op deze laatste fietsdag rijd je vanuit Monschau terug naar de Vennbahn om die vervolgens na een lange afdaling helemaal uit te rijden tot aan domstad Aken. Onderweg kom je nog langs het monumentale stadje (met abdij) Kornelimünster.  Na een bezoek aan Aken, de stad van Karel de Grote, stapt u daar op de trein naar Maastricht en laat u het Zuid-Limburgse heuvellandschap als een prachtig panorama aan u passeren.

Dag 10 (vrijdag): Einde mini ‘Tour d’Europe
Na het ontbijt is je fietsavontuur ten einde en vertrek je op eigen gelegenheid naar huis.

TOUR D'EUROPE, Semois, David Dawson, Flickr

Uitzicht over Semois, foto: David Dawson, Flickr

 

Overzicht reis

PrijsVanaf €825,-
LandNederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk
Reisperiodemei - september 2020
Soort reisFietsvakantie
Type reisIndividuele reis
Reisduur9 nachten
VerzorgingLogies/Ontbijt
VervoerEigen vervoer
BagagevervoerInclusief
Hond toegestaan?Nee
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?