Culturele Groepswandelreis rond en door het oude Rome

8-daagse culturele wandelreis waarbij je te voet wordt meegenomen door de geschiedenis van het oude Rome. Van Romeinse Keizers tot de Renaissance Pausen.

Vanaf €1479,-

Foto: Tonino69, iStock

 • Italië
 • 11 september
 • Wandelvakantie
 • Groepsreis
 • 7 nachten
 • Logies/Ontbijt & Deels Halfpension
Bewaar reis
Prijzen & Boeken
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

8-daagse culturele wandelreis waarbij je te voet wordt meegenomen door de geschiedenis van het oude Rome. Van Romeinse Keizers tot de Renaissance Pausen.

Een 8-daagse culturele wandelreis waarbij je te voet wordt meegenomen door de geschiedenis van het oude Rome. Met als hoofdonderwerpen de start van het Keizerrijk rond het begin van onze jaartelling en de rol van de Pausen als aanjagers van de Renaissancekunst en de Barok. Het programma is ontwikkeld door Oudheidwetenschapper André Mulder, die de reis ook zal begeleiden en je dagelijks zal verrassen met zijn fascinerende verhalen over de stad waaraan hij zijn hart heeft verpand. De reis heeft een perfecte balans tussen cultuur en wandelen. André neemt je mee naar de meest bijzondere historische plekken. Daarnaast wandel je over de ‘Via Appia Antica’, ook wel de Koningin der Wegen genoemd door de Romeinen. En doe je de laatste etappe van de ‘Via Francigena’, de pelgrimstocht die via een geweldig uitzicht over Rome eindigt bij de Sint-Pietersbasiliek. Een wandelreis voor de cultuurliefhebber.

Prijs | € 1479

 • Prijs per persoon op basis van een 2-persoonskamer in fijn hotel incl. retourvlucht
 • Meerprijs 1-persoonskamer € 195
 • Zondag 11 september 2022 | € 1479 (gegarandeerd vertrek)
 • Boekingskosten € 19 per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking, SGR Publieksbijdrage € 5,-
 • Groepsgrootte: minimaal 8, maximaal 15 deelnemers

Inclusief:

 • Directe vlucht met ITA Airways van Amsterdam naar Rome in Economy Class (11:55-14:10 heen en 14:05-16:35 retour)
 • Ruimbagage bestaande uit 1 bagagestuk van maximaal 23 kg
 • Luchthavenbelasting en brandstoftoeslag
 • CO2 compensatie vliegreis
 • 7x overnachting in hotel vlakbij het Vaticaan (september reis)
 • Verzorging op basis van logies en ontbijt
 • 2x lunch
 • 2x lunchpakket
 • 3x diner
 • Genoemde excursies inclusief entreegelden
 • Transfers naar en van hotel
 • Lokaal vervoer met trein of bus
 • Toeristenbelasting
 • Audiosysteem
 • Reisbegeleiding door Oudheidwetenschapper André Mulder

Reis je liever op eigen gelegenheid of per trein? Neem dan gerust contact met ons op voor de mogelijkheden.

Niet inbegrepen zijn:

 • Overige maaltijden en drankjes
 • Overige entrees
 • Persoonlijke uitgaven
 • Verzekeringen zoals reis- en annuleringsverzekering

Op dag 2 lopen we een deel van de Via Appio Antica, die nog gedeeltelijk gaat over de oude kasseien, foto: Paul Hermans, Wikimedia

Omschrijving Culturele Groepswandelreis rond en door het oude Rome

We vliegen gezamenlijk vanaf Schiphol naar Rome. Ons hotel ligt vlakbij het Sint-Pietersplein, vanwaar we een korte stadswandeling ondernemen. De tweede dag maken we onze eerste langere wandeling over de Via Appia, waar je op sommige stukken nog over de oude Romeinse kasseien loopt en langs talloze restanten van Romeinse bouwwerken komt.  De dagen erna bezoeken we de belangrijke plekken van de Romeinse Keizers, zoals het Forum Romanum, de Keizerlijke fora en de Ara Pacis. We brengen een bezoek aan Tivoli,  gelegen in de Sabijnse heuvels met als hoogtepunt Villa Hadriana en maken een wandeling door natuurreservaat Monte Catillo.

Na de Romeinen verleggen we de focus naar de geschiedenis van het christelijke Rome met bezoeken aan de Sint-Pietersbasiliek, de Sixtijnse Kapel en natuurlijk de Vaticaanse Musea. De tweede langere wandeling maken we op dag 6 met de laatste etappe van de Via Francigena, die ons een prachtig uitzicht over de stad biedt. Op onze laatste volle dag bezoeken wij in de ochtend het archeologische park van Ostia Antica, de havenplaats en toegangspoort van het oude Rome, met vele indrukwekkende ruïnes van pakhuizen, woonhuizen, thermen, tempels en zelfs een heus theater. Op de dag van vertrek eindigen we de reis op ons gemak en vliegen begin van de middag terug naar Nederland.

Deze 8-daagse culturele groepswandelreis is geschikt voor de wandelaar die meer wil weten over de geschiedenis, kunst en cultuur van het veelzijdige Rome. De twee dagetappes zijn rond de 15km lang, waarbij we genoeg tijd nemen onderweg voor de historische verhalen. Neem gemakkelijke wandelschoenen mee, en voor de langere wandeldagen wat stevigere. Voor de geplande gezamenlijke lunches en diners nemen we uiteraard ruim de tijd om te genieten van het Italiaanse goede leven. De reis is qua wandelniveau ingedeeld in Categorie 2.  De groepsreis vindt plaats vanaf minimaal 8 deelnemers. Indien de reis vanwege een te gering aantal deelnemers niet kan doorgaan, melden we u dat ca 4 weken vóór vertrek.

 

REISBEGELEIDER: OUDHEIDWETENSCHAPPER ANDRÉ MULDER
Deze unieke combinatie van natuur en cultuur zal worden begeleid door Oudheidwetenschapper André Mulder. Jaren geleden heeft André het roer omgegooid en zich van ondernemer in de meubelbranche omgeschoold tot cum laude academicus, afgestudeerd op het Rome van de Late Republiek en de Vroege Keizertijd. Op deze reis zal hij, op zijn eigen bevlogen wijze, je deelgenoot maken van zijn ware liefde: de geschiedenis, kunst en cultuur van het oude, maar ook het moderne Rome.

Programma Culturele Groepswandelreis rond en door het oude Rome

Dag 1: Vlucht Amsterdam – Rome, korte stadswandeling Vaticaan en Engelenburcht
Na een directe lijnvlucht 11.55-14.10 en transfer per bus, arriveren we in ons hotel aan het einde van de middag. Tijdens de september reis doen we in de avond een korte stadswandeling in de omgeving van het Vaticaan en de Engelenburcht, wat eens het mausoleum van Keizer Hadrianus vormde. We dineren met de groep in een leuke trattoria.

Onderweg op de Via Appia kom je de Villa Quintili tegen, foto: Francesco Tanferna, Flickr.

Dag 2: Wandeling over de Via Appia Antica van Travicella naar Mausoleo di Gallieno (ca. 16km, ± 4,5 uur)
Na een goede nachtrust beginnen we onze reis met een wandeldag over de Via Appia. Tijdens de wandeling over de vaak nog antieke kasseien is er van alles te zien. Zo komen we langs de restanten van de Villa Quintili, de prachtige villa die keizer Commodus van de rijke Quintili broers had afgepakt en hen ter dood veroordeelde. Daarna komen we langs de oude renbaan van Maxentius en diverse graftombes, waarvan de graftombe van Cecilia Metella de bekendste is. Vervolgens brengen we een kort bezoek aan de basiliek en catacomben van Sint Sebastiaan. We nuttigen ons lunchpakket van het hotel op de route. De avond is ter vrije besteding, maar André geeft graag tips voor goede restaurants en bezienswaardigheden.

Forum Romanum, foto: Nicola Forenza, iStock

Dag 3: Romeinse Keizers met o.a. bezoek aan het Forum Romanum, de Keizerlijke Fora, de Ara Pacis en de Capitolijnse Musea
Deze dag staat in het teken van het Rome ten tijde van de overgang van republiek naar Keizerrijk onder de leiding van Keizer Augustus. Aanzetten hiertoe waren al gegeven door zijn beroemde voorganger Julius Caesar, die ook ruim aan bod komt. We bezoeken belangrijke monumenten en plekken die een rol hebben gespeeld in het leven van Caesar en Augustus, zoals het Forum Romanum, de nabijgelegen Keizerlijke fora en het zogenaamde Altaar voor de Vrede (Ara Pacis), waarin de intenties van Augustus voor het nieuwe Keizerrijk zichtbaar worden. Natuurlijk brengen wij op deze dag ook een kort bezoek aan de Capitolijnse Musea en komen we langs het Pantheon en Largo Argentina. Lunch en diner zijn op deze dag op eigen gelegenheid.

Villa Hadrianus, foto: Pom, Flickr

Dag 4: Romeinse Keizers met o.a. bezoek aan Tivoli, Villa Hadriana en wandeling door natuurreservaat Monte Catillo
We staan vroeg op voor ons vertrek naar Tivoli. Prachtig gelegen in de Sabijnse heuvels vormde zij de buitenplaats voor welgestelde Romeinen en Keizers. Hoogtepunt vormt het bezoek aan de Villa Hadriana, het landgoed van Keizer Hadrianus, met haar paleis, thermen, bibliotheek, grotten, dierenverblijven, sportstadion en tuinen vol kunstwerken. Vervolgens lunchen wij gezamenlijk in de stad, vanwaar we in de middag wandelen naar het natuurreservaat Monte Catillo voor een prachtige wandeling in de heuvels. Na een vermoeiende dag, sluiten we af met een gezamenlijk diner in het hotel.

Sixtijnse kapel, foto: Waldomiguez, Pixabay

Dag 5: Van Keizers naar Pausen met bezoek aan o.a. Sint-Pietersbasiliek, de Sixtijnse Kapel en de Vaticaanse Musea
Deze ochtend bekijken we Rome vanuit een christelijk oogpunt. Zo ontdekken wij de pracht en praal van de pausen, die na de val van Rome de titel van eerste priester (pontifex maximus) van de Keizers hadden toegeëigend. We bezoeken hun belangrijkste bouwwerken zoals de Sint-Pietersbasiliek en de Sixtijnse Kapel. In de Vaticaanse Musea speelt de ‘Stanza della Segnatura’ van Rafaël een hoofdrol. Hierbij besteden we speciale aandacht aan de rol die pausen, zoals Julius II (1443-1513), hebben gespeeld als aanjagers van de kunst ten tijde van de Renaissance en de Contrareformatie die leidde tot de stijl van de Barok. De middag en avond zijn ter vrije besteding. Je kunt vanzelfsprekend blijven in het museum, maar je kunt ook gaan shoppen in de Via del Corso. Wil je nog wat wandelen? Ga dan bijvoorbeeld naar Trastevere of de Joodse wijk met haar culinaire specialiteiten zoals Carciofi alla giudia, artisjokken op Joodse wijze.

De laatste etappe van de Via Francigena lopen we op dag 6, en eindigt met dit uitzicht over Rome, foto: Bert Kaufmann, Wikimedia

Dag 6: Wandeling over laatste etappe van Via Francigena van “Cathedral of the Sacred Hearts of Jesus and Mary” naar Rome (ca. 16km, ± 4,5 uur)
Na te hebben genoten van een ontspannen middag en avond, wandelen we vandaag de laatste etappe van de ‘Via Francigena’, de pelgrimsroute naar de Sint-Pieterskerk. De route gaat deels door het Insugherata Natuurpark, een groen en beschermd gebied op slechts een steenworp afstand van de bruisende stad. Bij de Monte Mario Belvedere kun je een onvergetelijke foto maken, want hier kun je al een glimp opvangen van de koepel van de Sint-Pieterskerk, voordat je afdaalt naar de stad en het Sint-Pietersplein, wat al eeuwenlang het eindpunt van deze bedevaartstocht is. We nuttigen ons lunchpakket van het hotel tijdens de route. Het diner is op eigen gelegenheid. Na zo een flinke wandeling is het fijn om bij te komen en wat tijd voor jezelf te hebben. De avond kun je daarom zelf invullen.

We lopen langs indrukwekkende ruïnes in het park van Ostia Antica, foto: Sonse, Wikimedia

Dag 7: Bezoek aan Ostia Antica en het huidige Lido di Ostia
Op onze laatste volle dag bezoeken wij in de ochtend het archeologische park van Ostia Antica, de havenplaats en toegangspoort van het oude Rome. Na een uitgebreide bezichtiging van de vele indrukwekkende ruïnes van pakhuizen, woonhuizen, thermen, tempels en zelfs een heus theater, maken we ons op voor het middagprogramma. Deze bestaat uit een gezamenlijke lunch in het moderne Ostia vanwaar we wandelen naar het Lido di Ostia. Dit strand, inclusief jachthaven, pier, winkels en restaurants, is een belangrijke uitvalsbasis voor de moderne zonnebadende Romein. Nadat wij terug zijn in Rome, sluiten we onze reis af met een gezellig diner in het centrum.

Als je tijd hebt maak dan nog een wandeling langs de Tiber, foto: Stokpic, Pixabay

Dag 8: Vertrek naar Amsterdam
We gaan vandaag weer naar huis na hopelijk een onvergetelijke week. We hoeven ons niet te haasten, want de transfer brengt ons rechtstreeks naar het vliegveld waar het vliegtuig om 14:05 uur vertrekt.

 

Overzicht reis

Prijs Vanaf €1479,-
Land Italië
Regio Rome
Reisperiode 11 september
Soort reis Wandelvakantie
Type reis Groepsreis
Reisduur 7 nachten
Wandelniveau Niveau 2
Verzorging Logies/Ontbijt & Deels Halfpension
Extra's

Directe retourvlucht incl ruimbagage
2x lunch
2x lunchpakket
3x diner
Genoemde excursies inclusief entreegelden
Transfers naar en van hotel
Lokaal vervoer met trein of bus
Toeristenbelasting
Audiosysteem
Kleine groep van maximaal 15 personen

Vervoer Vliegtuig
Hond toegestaan? Nee
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?