Busreis fietsvakantie over de Elberadweg door Duitsland

9-daagse Fietsvakantie met comfortabel busvervoer van hotel naar hotel. Over de Elberadweg van de Tsjechische grens tot Wittenburg langs historische steden

Vanaf €725,-

Foto: tama66, Pixabay

 • Duitsland
 • juni- augustus
 • Fietsvakantie
 • Groepsreis
 • Halfpension plus
Bewaar reis
Boeken

De Elberadweg heeft een totale lengte van 1.270 kilometer met weinig verval. Dat betekent vooral: vlakke fietsroutes. Vanaf de grens met Tsjechië, leg je tijdens deze fietsvakantie tussen de 228 en 252 kilometers af naar Wittenberg. Door grillig zandsteengebergte met steeds de Elbe niet ver uit het zicht kom je door rustige wijndorpen, langs indrukwekkende kastelen en het historische Dresden. In de stad waar Luther zijn 95 stellingen aan de deur van de Slotkerk hamerde eindigt deze fietsvakantie. De auto kun je gewoon thuislaten; je reist met een luxe touringcar ontspannen naar de eindbestemming. Je eigen fiets gaat gratis mee of huur een van onze veilige en stijlvolle (elektrische) fietsen. De bus, de chauffeur en de reisleider staan je gedurende de gehele reis ter beschikking. Een comfortabel gevoel.

Prijs | € 725

 • Prijs per persoon op basis van halfpension in een 2-persoonskamer, inclusief busreis
 • Meerprijs 1-persoonskamer € 155,-
 • woensdag 10 juli 2019 | € 725
 • woensdag 7 augustus 2019 | € 765
 • Optioneel: fietshuur E-Bike vanaf € 15,- per vakantiedag (juni-september € 19,50)
 • Boekingskosten € 19,- per boeking

Inclusief:

 • Busreis per TopClass fietsbus vanaf 3 plaatsen in Nederland (Alblasserdam, Utrecht, Nuland/De Lutte)
 • Bagagevervoer door eigen bus
 • Tweepersoonskamer met douche/bad en toilet
 • Halfpension van diner 1e dag t/m ontbijtbuffet laatste dag (m.u.v. diner Dresden)
 • Fietsroutekaarten
 • Fietsbegeleiding
 • Eigen fiets gratis mee

Niet inbegrepen zijn:

 • Uitgaven van persoonlijke aard zoals drankjes en maaltijden, anders dan vermeld bij inbegrepen
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Entreegelden, kosten van evt. overtochten met pontjes e.d.
 • Overige niet genoemde zaken

 

De fietsroute volgt de rivier de Elbe langs de mooiste historische steden, hier Meissen op de achtergrond, foto: Silvio Dittrich, Tourismusverband Sächsisches Elbland

Omschrijving 9-daagse busreis fietsvakantie Elberadweg

De fietsvakantie begint op een woensdag op een van de drie opstapplaatsen in Nederland, waar je met eigen vervoer naartoe komt. De opstapplaatsen zijn Alblasserdam, Utrecht, Nuland/De Lutte. (De route van 10 juli gaat via De Lutte, de andere startdata gaan via Nuland.) Als alle reizigers en fietsen aan boord zijn, kun je ontspannen genieten in de luxe touringcar voorzien van comfortabele stoelen met royale beenruimte, airco, toilet, minibar en koffie/thee/frisdrank. We zetten koers naar het hotel in de buurt van Ingolstadt voor het avondeten en een overnachting. Onderweg stopt de bus iedere twee uur voor een korte pauze.

Over de fietsroute De etappes zijn voornamelijk dalend. Soms zitten er wat klimmetjes in, maar je kunt ervoor kiezen om deze met de bus af te leggen. In totaal staan er 228/252 kilometers op het programma. De bus met chauffeur blijft de hele fietsvakantie bij het reisgezelschap. Er worden iedere dag afspraken gemaakt waar de bus je opwacht, zodat je geheel zelfstandig en op je eigen tempo de route kunt afleggen. Behalve de chauffeur gaat ook een reisleider mee, die onder meer uitleg geeft over de route, de moeilijkheden en de bezienswaardigheden.

Eigen fiets of huurfiets Je kunt zelf je fiets meenemen of een (elektrische) fiets huren. Kijk bij het overzicht voor de prijzen en de mogelijkheden. Als je zelf een fiets meeneemt, gaat deze gratis mee in de speciale fietstrailer.

De elberadweg aan het begin bij de Tsjechische grens, foto: tama66, Pixabay

Programma busreis fietsvakantie Elberadweg

Dag 1: Van opstapplaats naar Meerane, Duitsland
Op eigen gelegenheid reis je naar een van de vier opstapplaatsen in Nederland. Met de fietsbus reis je dan ontspannen naar Meerane voor het diner en de overnachting.

Dag 2: Decin – Bad Schandau, 23 km
Na het ontbijt reizen we naar Decin in Tsjechië waar de fietsen uit de trailer worden gehaald voor de eerste 23 kilometers fietsen langs de Elbe. Bij het plaatsje Hrensko steek je de grens weer over naar Duitsland en vandaar is het nog een klein stukje naar het hotel in Bad Schandau. Dit stadje in de deelstaat Saksen met het middeleeuwse stadscentrum is een oud kuuroord dat – nog steeds – bekend staat om de vele faciliteiten op het gebied van gezondheid en wellness.

Schloss Pillnitz, foto: Polybert49, Flickr

Dag 3: Bad Schandau – Dresden, 50 km
Vandaag fietsen we over de Elberadweg naar Dresden – meteen een van de mooiste stukken van deze reis. Je fietst door het prachtige en grillige zandsteengebergte over een vlakke route langs de Elbe. Neem onderweg het pontje naar het voormalige dorp Pillnitz en bezoek het gerestaureerde paleis met de prachtige Engelse tuin. Over de 260-meter-lange stalen hangbrug, bekend als das Blaues Wunder, fiets je Dresden binnen. Veel van de gebouwen zijn opnieuw opgebouwd en hersteld nadat de stad door de bombardementen in WWII volledig werd verwoest. De Altmarkt met de Kreuzkirche is een bruisend plein met veel cafés terrasjes en winkels. Het diner is deze avond niet inbegrepen in de prijs en je bent vrij om zelf een leuk restaurant te zoeken. Je overnacht in Dresden.

Dag 4: Dresden – Meissen, 25 km
De geplande route voor vandaag is 25 kilometer. Voor je vertrekt kun je nog wat bezienswaardigheden bezoeken in Dresden. Of neem voor je weer verder fietst even buiten Dresden het historische stoomtreintje dat over een smalspoor naar Radeburg rijdt. Bezoek het kasteel Moritzburg voor je weer doorfietst naar het hotel in Meissen.

Fietsen over de Elberadweg, hier met Dresden op de achtergrond, foto: Kolossos Wikimedia

Dag 5: Rustdag
Deze rustdag kun je besteden zoals je zelf wilt. Misschien wil je nog een keer naar Dresden. De stad Meissen is vooral bekend om het porselein. Hier werd ooit het eerste porselein van Europa gemaakt. Of breng een bezoek aan de Dom of de burcht. Maar In het centrum kun je natuurlijk ook gezellig een glaasje drinken op een van de levendige terrasjes.

Dag 6: Meissen – Riesa – Belgern, 37 / 61 km
Het klimaat in het Elbedal is zeer geschikt voor wijnbouw. Vandaag fiets je door het gebied dat de Saksische Wijnstraat wordt genoemd en dat beroemd is om de verschillende, vooral witte, wijnen. Ook de Eisweinen worden hier geproduceerd. De moeite van een proeverij waard. De overnachting is in de stad Riesa. Je kunt kiezen om hier af te stappen en de stad te ontdekken. Bezoek bijvoorbeeld het Nudelcenter Museum waar je ziet hoe allerlei verschillende pasta’s worden gemaakt. Of maak je vandaag liever een langere fietstocht naar Belgern, waar de bus wacht en je terugbrengt naar het hotel in Riesa.

Even pauzeren, tussen de historische steden rijd je door het landelijke rivierlandschap van de Elbe

Dag 7: Belgern – Torgau – Pretzch, 53 km
Vandaag staat er weer een langere rit gepland. Stroomafwaarts kun je zowel links als rechts van de Elbe tot Mühlberg fietsen. Daarna fietst iedereen weer dezelfde route naar Torgau, waar je onder meer het kasteel Hartenfels vindt evenals de St. Marien Kirche, met het graf van Katharina Luther. Je overnacht in Pretzch.

Dag 8: Pretzch – Wittenberg, 40 km
Na het ontbijt stap je vanuit het hotel op de fiets naar Wittenberg. In deze historische stad spijkerde Luther zijn 95 stellingen aan de deur van de Slotkerk. Hier begon de Reformatie en in de Stadskerk werden de eerste protestantse diensten gehouden. Breng een bezoek aan de gezellige binnenstad en de Lutherhal, een museum over het leven van Luther in een prachtig oud klooster. De bus brengt je weer terug naar het hotel.

Feest in Lutherstad wittenberg, foto: M_H.DE, Wikimedia

Dag 9: Terugreis
Na het ontbijt staat de bus klaar voor een comfortabele terugreis naar Nederland.

Overzicht reis

PrijsVanaf €725,-
LandDuitsland
RegioElbe Tsjechische grens tot Wittenberg
Reisperiodejuni- augustus
Soort reisFietsvakantie
Type reisGroepsreis
VerzorgingHalfpension plus
VervoerBusreis
BagagevervoerInclusief
Hond toegestaan?Nee
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?