Wandelvakantie Saar-Hunsrück Steig

Een 9-daagse trekking over de Saar-Hunsrück Steig door wilde beekdalen en met uitzichten over Hunsrück en Eifel. Je eindigt boven het Rijndal nadat je onderweg o.a. de hangbrug Geierlay bent over gestoken en meerdere kastelen bent gepasseerd.

Vanaf €669,-

 • Duitsland
 • Hele jaar
 • Wandelvakantie
 • Individuele reis
 • 8 nachten
 • Logies/Ontbijt
Bewaar reis
Boeken

Heeft deze reis nog geen nieuwe prijzen voor 2022? Doe dan een vrijblijvende offerte aanvraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Deze wandelvakantie brengt je langs de mooiste delen van de Hunsrück. Je loopt de laatste 7 etappes van de klassieke Saar-Hunsrück Steig waarbij je o.a. de langste hangbrug van Duitsland passeert. Onverwacht mooie en wilde beekdalen met bijzondere rotsformaties en oude watermolens brengen je uiteindelijk bij de Rijn. Een wandelvakantie met telkens weer nieuwe verrassingen als je de dalen in gaat en weer uitkomt. De ontmoeting met het Rijndal is de laatste van de vele hoogtepunten. Overnachten doe je in speciale wandelhotels die zijn ingesteld op wandelaars.

Prijs | € 669,-

 • € 669,- per persoon op basis van logies en ontbijt in een 2-persoonskamer
 • Toeslag € 230,- voor een 1-persoonskamer
 • Boekingskosten € 19,- per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking, SGR Publieksbijdrage € 5,-
 • Aankomst gehele jaar, alle dagen behalve dinsdag en woensdag (beste reistijd tussen begin maart en eind november)

Inclusief:

 • 8x overnachting in middenklasse hotels en gasthoven in een 2-persoonskamer met douche/toilet
 • 8x een stevig wandelontbijt
 • Bagagevervoer
 • Alle personentransfers tussen start en/of eindpunt van wandeling en de hotels
 • GPS-routes
 • Reis- en tourinformatie per mail aangeleverd (Nederlands- / Duitstalig)

Niet inbegrepen zijn:

 • Heen- en terugreis (Nederland <> Hunsrück)
 • Reis van eindlocatie naar startlocatie
 • Overige maaltijden (zoals lunch en diner)
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Toeristenbelasting (ter plaatse te voldoen)
Geierlay-Hunsrück-okt16-Ecktiv-Miez-Peek-14

Op de Geierlay, foto: Miez Peek

Omschrijving 9-daagse wandelvakantie Saar-Hunsrück Steig

Bij dit 9-daagse wandelarrangement door de Hunsrück loop je zeven middelzware etappes van de Saar-Hunsrück Steig. Je loopt over goed onderhouden paden met een etappezwaarte van 2 sterren en enkele zwaardere stukken. Bekijk de categoriebeschrijvingAfwisselend doorkruis je de velden op de heuvels en de bossen in de prachtige dalen waar vrijwel altijd water stroomt. Je klimt en je daalt, maar nooit lange stukken achter elkaar, waarbij een aantal smalle passages extra concentratie vragen. Je loopt o.a. over de hangbrug Geierlay en door kloofdalen waar je korte stukken (beveiligd) moet klauteren. Op de laatste dag heb je een steile afdaling naar de Rijn. De eerste 3 wandeldagen komen overeen met ons 5-daagse wandelarrangement in de Hunsrück.

Service, Vervoer & Tips tijdens de wandelreis
Je loopt van hotel naar hotel waarbij je bij een aantal etappes door de hoteliers naar het beginpunt van de wandeling wordt gebracht of van het eindpunt wordt opgehaald als het hotel niet direct aan de route ligt. Je bagage wordt voor je vervoerd zodat deze klaar staat bij aankomst in het volgende hotel. Zo hoef je zelf alleen een kleine rugzak met je dagbagage mee te nemen. Parkeren kan gratis in de buurt van het eerste hotel in Sohren. De terugreis vanuit eindplaats Boppard naar Sohren kan met de bus. De reistijd is ca. 3 uur. Op de website van Deutsche Bahn kun je de terugreis uitstippelen.
We raden je aan voor stevige schoenen te zorgen en je vooraf goed te laten informeren over het weer. Telescoopstokken (wandelstokken) geven je extra steun op de rotsachtige gedeeltes maar zijn niet noodzakelijk. Kenmerkend zijn de vele (mooi gelegen) rustplaatsen onderweg waar je de tijd kunt nemen voor je lunchpakket. Je ontvangt voor vertrek een uitgebreid informatiepakket per mail.

OVERNACHTEN ONDERWEG* | Sohren – Hotel Zum Felsenkeller | Zilshausen – Landgasthof Zur Post | Kastellaun – Badische Amtskellerey | Gondershausen – Schmausemühle | Halsenbach – Landhotel Zur Katz | Boppard – Pension Schinderhannes & Julchen

*Bij onvoldoende beschikbaarheid wordt een alternatief adres gereserveerd in dezelfde categorie. Dit kan ervoor zorgen dat de route eventueel iets afwijkt.

Saar-Hunsrueck steig. Klaus-Peter-Kappest

Saar-Hunsrueck steig. Foto: Klaus Peter Kappest

Programma wandelvakantie Saar-Hunsrück Steig

Dag 1: Aankomstdag Sohren
Je rijdt met eigen vervoer naar Sohren waar je een verkennende wandeling kunt maken. Je overnacht in een van de wandelvriendelijke hotels waar je goed kunt eten.

Dag 2: Wandeletappe van Altlay naar Blankenrath (ca. 17,3 km, ca. 5,5 uur, ↑552 m ↓517 m)
Je kennismaking met de Hunsrück begint goed met de passage langs de spectaculaire kloof van de ‘Altlayer Schweiz’. De hotelier zet je hier af waarna het over smalle paden langs beken en bizar gevormde leisteenformaties gaat. In het dichtbeboste Peterswald sta je plots oog in oog met een bedevaartkapel waar openlucht diensten worden gehouden. Daarna gaat het geleidelijk omhoog waarbij je 360º uitzichten hebt over het omliggende landschap. Na de wandeling word je opgehaald voor een transfer terug naar Sohren voor je overnachting.

Dag 3: Wandeletappe van Blankenrath naar Mörsdorf (ca. 15 km, ca. 4,5 uur, ↑314 m ↓459 m)
Na het ontbijt een transfer naar Blankenrath, waar je de dag ervoor geëindigd bent. Je begint vandaag met een stil, heuvelachtig bos waarbij je twee keer een beek oversteekt. Daarna gaat het omhoog in een landelijk landschap tot bovenop de bergkam met oneindig uitzicht over de Eifel en de Hunsrück. Als je weer afdaalt volg je de ‘romantische’ beekdalen waaronder die van de Mörsdorfer Bach. Dan sla je af voor een stevige klim door een smal dal naar Mörsdorf. Op dit punt kun je ver weg de hangbrug door de bomen zien, daar ga je morgen naartoe. Overnachten in Zilshausen of Kastellaun. De hotelier haalt je na een telefoontje op in Mörsdorf.

Dag 4: Wandeletappe van Mörsdorf naar Kastellaun (ca. 16 km, ca. 5 uur, ↑435 m ↓290 m)
Dit belooft een prachtige wandeldag te worden. Nadat de hotelier je heeft afgezet ga je in het ochtendlicht over de hangbrug Geierlay hoog boven de Mörsdorfer Bach. Neem hier de tijd om van het geweldige uitzicht te genieten. Daarna daal je af naar ongerepte beekdalen met een aantal korte maar felle beklimmingen. Via een uitdagend rotspad kom je bij een van de oude burchtbergen rondom Kastellaun. Oeroude molens en mysterieuze (mijn-)tunnels wijzen je tot slot de weg naar burchtstad Kastellaun. Bezoek hier zeker de ruïne met de gezellige biergarten. Overnachten doe je onder de ruïne in Kastellaun.

Dag 5: Wandeletappe van Kastellaun naar Schmausemühle (ca. 18 km, ca. 6 uur, ↑311 m ↓520 m)
Vandaag wandel je naar ‘the middle of nowhere’ zoals je de ligging van de oude molen (Schmausemühle) kunt noemen. De combinatie van afstand en het vele klimmen en dalen maakt dit een zwaardere etappe. Na een aanloop tussen de velden daal je af naar het Baybachtal dat de Grand Canyon van de Hunsrück wordt genoemd. Misschien wel het mooiste dal van allemaal. Geniet na je wandeling van de tuin en omgeving van de Schmausemühle, het is een prachtplek.

Dag 6: Wandeldag van Schmausemühle naar Morshausen (ca. 10 km, ca. 4 uur, ↑322 m ↓222 m)
Geen al te lange wandeling vandaag maar wel een mooie door de kloof van het Baybachtal waar je gisteren al kennis mee hebt gemaakt. Met een aantal spannende rotspassages vlak langs de beek die het tempo zullen vertragen. Niet alleen door de concentratie die het vraagt maar vooral omdat het hier zo mooi lopen is. Onze tip is om je wandeling iets te verlengen door af te slaan naar het indrukwekkende burcht Walbeck (staat aangegeven ca. 2km heen en terug). Pas het laatste deel klim je het dal uit naar eindpunt Morshausen. Na de wandeling een transfer naar Halsenbach voor je overnachting (hier zal je overigens ook de dag erna overnachten)

Dag 7: Wandeletappe van Morshausen naar Oppenhausen (ca. 16 km, ca. 4,5 uur, ↑470 m ↓453 m)
De dag begint met een transfer naar Morshausen. Vandaag tref je opnieuw een burcht en zal ook het volgende dal je bekoren. In het begin van de route kijk je uit over de Eifel en Hunsrück met o.a. burcht Ehrenburg waar je later via een smal pad langskomt. In het Ehrbachtal tref je oude watermolens totdat het dal in een smalle kloof verandert. Vanaf hier gaat het over de typisch smalle paden en trappen verder tot eindpunt Oppenhausen. De overnachting is weer in Halsenbach. De hotelier pikt je, na een telefoontje, op.

Dag 8: Wandeletappe van Oppenhausen naar Boppard (ca. 18 km, ca. 6,5 uur, ↑523 m ↓771 m)
Ook nu weer begint de dag, na een heerlijk ontbijt natuurlijk, met een transfer terug naar de plaats waar je dag ervoor gestopt bent. Op deze laatste wandeldag mag je nog even flink aan de bak lopend door landbouwgebieden en langs boomgaarden totdat je aan het eind van de dag de Rijn gaat ontmoeten. Tussendoor daal je af naar de inmiddels bekende bosrijke dalen en beklim je de Horstkopf vanwaar je een haast oneindig panorama over Hunsrück en Eifel hebt. Het uitzicht over het Midden-Rijndal, UNESCO werelderfgoed, en de afdaling naar Boppard (evt. per stoeltjeslift) zijn een waardig einde van je wandelvakantie.

Dag 9: Terugreis vanuit Boppard
Na het ontbijt eindigt deze prachtige reis en keer je op eigen gelegenheid terug naar Sohren.

Hunsrück-beken-MzPk-9

De vele beken die door het gebied lopen, foto: Miez Peek

 

> Titelfoto: Saar-Hunsrueck steig. Foto: Klaus Peter Kappest

Reviews

Het was een mooie wandelvakantie. De hotels waar we verbleven voldeden aan onze wensen. Alleen jammer dat we een hotel niet in konden omdat deze was vol zat toe we er aan kwamen. We moesten dus een verplaatsing doen naar het vorige hotel. Dat vonden we jammer temeer dat dit hotel midden in de natuur lag.

J. Mathijssen

Mijn cijfer:

8

Overzicht reis

Prijs Vanaf €669,-
Land Duitsland
Regio Hunsrück Rheinland-Pfaltz
Reisperiode Hele jaar
Soort reis Wandelvakantie
Type reis Individuele reis
Reisduur 8 nachten
Wandelniveau Niveau 2
Verzorging Logies/Ontbijt
Vervoer Eigen vervoer
Bagagevervoer Inclusief
Hond toegestaan? Nee

Impressie

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?