Langs Mystieke plekken op de Veluwe

Pomphul en het Groene poeltje

De Veluwe is van oudsher een plek vol wonderlijke (volks)verhalen, mythen en mysteriën. Janna van Eekelen deed een gecombineerde fiets- en wandelroute vanuit Apeldoorn en ging op zoek naar verstopte plekken in het Veluwse landschap die omhuld zijn met verhalen. Lees hier haar verslag.

Plekken vol geschiedenis
Met het ontzettend leuke themaboekje ‘Rituele plekken in het landschap’ ,waan ik me terug in de tijd waarin je de witte juffer hoort spinnen, de weerwolven op de Hooge Duvel luid tekeer hoort gaan en ziet hoe het oppervlak van het Bleeke Meer lijkt te bewegen.

Bij het Uddelermeer laat ik de auto achter en pak ik straks de fiets maar eerst een kop koffie op het terras van Theehuis Uddelermeer met ‘het gezelligste winkeltje van de Veluwe’. Het uit de ijstijd stammende Uddelermeer is 17 meter diep en ligt uniek midden op de hoge zandgronden van de Veluwe. Ik maak een rondwandeling bij het meer langs de grafheuvels en de Hunnenschans, een restant van een 9de-eeuwse walburcht.

De Waterbron van Hoog Soeren
Dan is het tijd de fiets te pakken richting de heide bij Hoog Soeren. Net buiten het dorp ligt de beboste heuvel Pomphul met enkele grafheuvels en in het dal het Groene Poeltje. Het is een idyllische plek waar boeiende verhalen en sagen over zijn verteld.
Hier stond vroeger de ‘Koninginnenbank’, het bankje van koningin Sophie, eerste vrouw van Koning Willem III. Heel lang hebben de bewoners van Hoog Soeren water moeten halen uit het Groene Poeltje. Zij haalden het water met een ton op een kruiwagen, lopend over de heuvel en dan met die zware vracht het hele stuk weer terug. Pas in 1927 werd de waterleiding voor het dorp geopend. Ik vond het ook fijn hier te zitten.

Bloeiende heide nabij Hoog Soeren

Bloeiende heide nabij Hoog Soeren

Duivelse plekken
Mijn zoektocht naar sporen van de oude Germanen, naar plaatsen die met hun namen nog vertellen hoe er werd geloofd en vereerd, brengt me naar het Meervelderbosch. Ik maak er een heerlijke boswandeling terwijl de bosgrond rood op lijkt te vlammen. Dit is vast zo’n Duivelse plek die de Christenen Duivelshel of Duivelsbergen noemden. Ik eindig bij het kerkje van Beekbergen met fraaie fresco’s. Ook een oude plek maar uit een andere tijd.

De Veluwse Sagen van Gust van de Wall Perné
Iemand die zich door de oude volksverhalen liet inspireren is de kunstenaar Gust van de Wall Perné (1877-1911). Hij legde de geheimzinnige en mystieke kant van het landschap rondom Apeldoorn vast in zijn Veluwsche Sagen.

Informatie
De gemeente Apeldoorn heeft het boekje ‘Rituele plekken in het landschap‘ uitgebracht dat je kunt downloaden (PDF) of bij het VVV kunt halen.

Daarnaast is er de folder ‘Mystieke fietspaden’ met een beschrijving van de plekken die Gust van de Wall Perné in zijn sagen gebruikte. Daar hoort een aparte kaart bij waarmee je je eigen fiets- en wandelroute kunt samenstellen.

>> Dit artikel en de foto’s zijn een bijdrage van Janna van Eekelen

Het Uddelmeer

Het Uddelmeer

De Hunneschans bij Uddelermeer

De Hunneschans bij Uddelermeer

Pomphul en het Groene poeltje

Pomphul en het Groene poeltje

Grafheuvels in Hoog Soeren

Grafheuvels in Hoog Soeren

bij Udddelermeer (900x600)

In de Hervormde kerk van Beekbergen.

In de Hervormde kerk van Beekbergen.

Download hier de informatie op pdf van de gemeente Apeldoorn ‘Rituele plekken in het landschap

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?