Ideale uitvalsbasis voor wie Zweeds wandelen wil ontdekken

De zon doet het meer tussen de heuvels glinsteren. Ik kijk erop uit vanachter mijn ontbijttafel. Al twee dagen ben ik op ontdekkingstocht in de omgeving van het Ljusnanmeer in Zweden met het roemruchte Orbaden Spa Resort als uitvalsbasis.

door Miez Peek

Orbaden (10)

Orbaden Spa Resort gelegen aan het Ljusnanmeer waar je o.a. via het strand langs kunt wandelen. (foto Miez Peek)

Een wandeling met uitzicht over de meren
Ik had geluk. De regen was verdwenen toen ik de 362m hoge heuveltop net buiten Orbaden bereikte. Ondanks de grijze wolken is het uitzicht over de meren en het omliggende landschap er een om lang naar te kijken. Het gebied rond Orbaden is een uitgelezen fiets- en wandelgebied gelegen in de provincie Hälsingland. In het begin van de 20e eeuw een geliefde plek voor de Stockholmse Bourgeoisie en ook nu brengen de stedelingen er graag hun weekend door op net twee uur vanaf de Zweedse hoofdstad.

De heuvels in of liever vlak
Je kunt de beboste heuvels in of je activiteiten rond een van de vele meren plannen en zo voor vlakker terrein kiezen. Direct onder het Orbaden Spa Resort ligt een aantrekkelijk zandstrand aan het Ljusnanmeer waar je de dag kunt afsluiten met een zwempartij of picknick. Ik maakte er mijn ochtendwandeling voordat ik aan het Zweedse ontbijtbuffet begon. Oude foto’s aan de wanden laten zien hoe de sfeer hier in de jaren ’30 was. Er is niet zo veel veranderd. De receptie heeft een overzicht van wandeltochten die je langs de mooiste plekken aan het water en langs afgelegen dorpen in de diepgroene heuvels brengen. Wie het water op wil kan er kayakken en zo zijn er nog veel meer activiteiten te beleven.

Orbaden (2)

Na een wandeling met stevige klim kom je uit op de 362m hoge heuvel buiten Orbaden met uitzicht over het Ljusnanmeer en het resort zelf rechts in beeld. Je kunt er overigens ook met de auto komen en de heuvelpaden bewandelen.(foto Miez Peek)

Sport & Spa
Het resort is een echt sportresort met een fantastische, hooggelegen ligging aan het Ljusnanmeer. Een plek om een aantal dagen te blijven en ook nog eens te genieten van alle Spa-faciliteiten. De auto kan blijven staan. Alles wat je onderneemt kan direct vanuit het resort.
Orbaden Spa Resort heeft een uitgebreide website (o.a. in het Engels en Duits) met o.a. een overzicht van mogelijke activiteiten.

De regio Hälsingland is een nog redelijk onbekend wandel- en fietsparadijs in het oosten van Zweden. Je bent er in amper twee uur vanuit Stockholm. Bekijk de uitgebreide toeristische website van de regio voor alle informatie.

Orbaden (7)

Afdalen naar het Ljusnanmeer. (foto’s Miez Peek)

Orbaden (4)

Ontbijt met uitzicht in het Orbaden Spa resort. (foto Miez Peek)

 

Orbaden (3)

Op de heuvels aan de bosranden vind je grote lupinevelden tijdens je wandelingen. (foto Miez peek)

Orbaden (1)

Het ene doorkijkje is nog mooier dan de andere langs het Ljusnanmeer. Je zou niet zeggen dat dit het binnenland van Zweden is. (foto Miez Peek)

Bekijk de uitgebreide toeristische website van de regio Hälsingland voor alle informatie. Orbaden Spa Resort heeft een uitgebreide website (o.a. in het Engels en Duits) met o.a. een overzicht van mogelijke activiteiten.

 

Bewaren

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?