Ontdek Snaefellsness, IJsland in het klein

Snaefellsness, IJsland

Als een lange vinger wijst Snaefellsness aan de westkust van IJsland naar zee. Het schitterende schiereiland met de rijke vulkanische historie wordt ‘IJsland in het klein genoemd’ met de altijd wit getopte Snaefell-vulkaan als letterlijk en figuurlijk hoogtepunt.

KAART Snaefellsness

Snaefellsness op de kaart ( Wikimedia )

Snaefellsness betekent dan ook ‘sneeuwbergschiereiland’. Het schiereiland is goed te bereiken vanuit Reykjavik en ideaal voor een driedaagse ontdekkingstocht vanuit de stad. In de dorpen aan de noordzijde van Snaefellsness is voldoende accommodatie te vinden.

Voor wie IJsland op een andere manier wil ontdekken dan de gebruikelijke ‘Golden Circle’ vanuit Reykjavik zetten we de hoogtepunten van Snaefellsness op een rij. Inclusief tips voor activiteiten.

Helgafell met kerkje (bron wikipedia)

Helgafell met kerkje (bron wikipedia)

Drie wensen van Helgafell (korte klimwandeling)
Wie de 73 meter hoge Helgafell opklimt zonder om te kijken of iets te zeggen mag op de top drie wensen doen. Dan moeten het wel mooie wensen zijn en je blik naar het oosten zijn gericht. Uiteraard houd je de wensen voor jezelf. De gedoofde vulkaan heeft een belangrijke rol gespeeld als vergaderplaats in de IJslandse geschiedenis. Ze biedt een geweldig uitzicht over de omgeving met o.a. de Breidafjord met zijn vele eilandjes en Stykkishólmur, een van de belangrijkste dorpen op Snaefellsness.

1442-Snaefellsness-(1)

Zeearend in de Breidafjord

Zeearenden en Orka’s in de Breidafjord
De Breidafjord ten noorden van Snaefellsness is een hotspot voor sealife. De vele eilanden in de fjord zijn leefgebied voor een grote diversiteit aan vogelsoorten waaronder de machtige zeearend. Van januari tot maart komen er honderden orka’s de fjord binnen op jacht naar grote scholen haring. Het hele jaar door worden er excursies georganiseerd o.a. vanuit Stykkishólmur en Grundarfjördor.
Kijk voor de zeearend-excursie op www.seatours.is
En voor de orka-excursie op www.lakitours.com

Kirkjufell, piek in zee (iliketowastemytime.com)

Kirkjufell, piek in zee (iliketowastemytime.com)

Kirkjufell, een piek in zee
De baai van de Gundarfjord wordt gedomineerd door een eenzame bijna 450 meter hoge piek: de Kirkjufell. Het type berg waar je de ogen niet van af kunt houden omdat hij bepalend is voor het decor in de brede vallei waar het dorp Grundarfjördur in ligt. De top van de Kirkjufell is alleen te beklimmen door mensen zonder hoogtevrees en met een grote stapvastigheid. Het eerste deel van de wandeling omhoog is voor iedereen te doen waarbij je al snel een fraai uitzicht hebt over de baai. Met geluk zie je in de verte een walvis spetteren. Aan de voet van de Kirkjufell wandel je eenvoudig naar de watervallen die naar de berg zijn vernoemd: de Kirkjufellfossen. Relatief kleine watervallen maar met een uniek en veel gefotografeerd uitzicht op de moederberg.

Kust Anarstapi (foto Miez Peek)

Kust Anarstapi (foto Miez Peek)

Van Anarstapi naar Hellnar
Een piepklein gehucht met een even piepklein haventje, meer is Anarstapi niet. Het is een populaire tussenstop voor Snaefellsness- gangers en dat komt vooral door de prachtige kust. Grillige basaltformaties en een lavaveld dat vanaf de achter Anarstapi gelegen Snaefellvulkaan de zee in rolt maken dit een bezienswaardige plek. Langs de kust loopt een wandelroute die je naar het gehucht Hellnar brengt waar het rood-witte kerkje te bezoeken is. Ook kun je hier wat drinken op het terras bij een verscholen café aan zee.

Krater Eldborg (for91days.com)

Krater Eldborg (for91days.com)

Hitarvatn & Eldborg
Hitarvatn (het Hitarmeer) ligt midden in de wortel van Snaefellsness. De weg er naartoe loopt door het Hitardalur waar je tal van wandelingen kunt maken in een afwisselend pikzwart en dan weer felgroen landschap. Het spel van lava en gras is rondom aanwezig en brengt o.a. basaltzuilen voort. Nog voor Hitardalur kom je Eldborg tegen. De zwartgeblakerde krater kun je niet missen in het landschap en lokt je door haar perfecte vorm. Je kunt de kraterrand relatief eenvoudig bereiken waarbij je o.a. langs een beek en door een van de typische struikbossen van IJsland loopt. De wandelingen in dit gebied zijn zelden aangegeven maar wijzen zich vanzelf.

 > Titelfoto Kirkjufell www.wallpaperup.com

 

1 Reactie
  1. Corrie de Winter 4 jaar geleden

    Zo herkenbaar mooi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?