De Noordzee Fietsroute, langs de kust van negen Europese landen

kaart: eurovelo.com, foto: Tore Saetre, Wikimedia.

De Noordzee fietsroute, ook wel bekend onder de naam North Sea Cycle Route is internationaal ontwikkeld met een forse bijdrage van de Europese Commissie. Na de start van het project in 2003 werd de 6666km lange Noordzee fietsroute drie jaar later opgenomen in het Guiness Book of Records als de langste fietsroute ter wereld. (sinds de opening van de Great trail in Canada is dat veranderd)

De Noordzee fietsroute loopt door negen Europese landen. Deze fietsroute rijden kun je rustig een meerjarenproject noemen, maar wel leuk om over te dromen. Vooral als je hem echt wilt beginnen in Schotland. Hieronder geven we je een overzicht van de negen landenroutes, die enorm in afstand verschillen. Zo is de route in Frankrijk nog geen 100km en in Nederland ruim 600km. Het langste deel van de route loopt door Noorwegen met 1100km. Ga voor meer informatie over de Europese Noordzee Fietsroute naar: nederlandersfietsen.nl of nl.eurovelo.com

Wil je klein beginnen start dan met de 11 Nederlandse etappes komende zomer

De Noordzee fietsroute begint officieel op de Shetland eilanden, foto: Chris Comb, Wikimedia

Noordzee fietsroute door Schotland | Ondanks het feit dat je de Noordzee fietsroute kunt beginnen waar je wilt en in elk land van je keuze. Als je de route volgens de meest gebruikte methode fietst, begint deze op de Shetlands in het noorden van Schotland. Het landschap op de eilanden is vrij vlak en de route door het vasteland van Schotland loopt voor het grootste deel samen met de Coast & Castlesroute.

In Engeland is de oversteek over de brug over de Humber een belevenis, foto: MidlifeCrisisGuy, Pixabay

Noordzee fietsroute door Engeland | Het Engelse deel van de Noordzee fietsroute is vrij gevarieerd qua landschap om door te fietsen. Bossen, uitzicht op zee, kastelen, havensteden, dorpjes, etc. Leuk om te doen is fietsen over de 2 km lange hangbrug over de Humber, een rivier. De lengte in Engeland is ruim 1000 km. Bekende plaatsen die je tegenkomt in Engeland zijn de steden waar oorspronkelijk de industriële revolutie is begonnen: Tyneside en Teeside.

De Boulevard in het Franse Boulogne sur Mer, foto: Stefi123, Wikimedia

Noordzee fietsroute door Frankrijk | Het Franse deel van de Noordzee fietsroute begint (als we vanaf het zuidelijkste deel rekenen) bij Boulogne sur Mer en gaat naar Oost Cappel. Vanuit Oost-Cappel wordt nog steeds gebruik gemaakt van de LF1 fietsroute of de Groene valleienroute. Beide routes kun je gebruiken voor het volgen van het laatste nieuwste deel van de Noordzee fietsroute. Prima te combineren met het gedeelte in België en eventueel een deel in Nederland.

Bijzondere traditie in Oostduinkerke aan de Belgische Noordzeekust, foto: Trougnouf, Wikimedia

Noordzee fietsroute door België | Het Belgische deel van de Noordzee fietsroute is pas sinds kort bij de Noordzeeroute gevoegd. De fietsroute maakt in België gebruik van de bestaande fietsroute LF1 Noordzeeroute en heeft in België een afstand van 150 km. In België begint de Noordzee fietsroute net over de grens bij Oost Cappel, waar het Franse deel eindigt en verder gaat  richting Sluis in Nederland. De Noordzee fietsroute gaat in België niet overal helemaal langs de kust. Aan het begin en aan het eind fiets je een deel door het binnenland.

Schapen op de dijk aan onze Waddenzee, foto: janjanssen, Pixabay.

Noordzee fietsroute door Nederland | In Sluis begint het Nederlandse deel van de fietsroute. Deze gaat volledig langs de noordzeekust en maakt onderweg gebruik van twee nationale routes van het LF netwerk: LF1 Noordzeeroute en de Waddenzeeroute, Beiden maken deel uit van het LF-netwerk. Het mooie van dit deel van de fietsroute is dat het overgrote deel langs en door de duinen gaat en uitzicht op de zee vrijwel overal aanwezig is. De totale lengte van de Noordzeeroute in Nederland is rond de 600 km.

De route in Duitsland is vrij kort met als hoogtepunt Hamburg, foto: Kookay, Pixabay

Noordzee fietsroute door Duitsland | Het Duitse deel van de Noordzee fietsroute volgt niet overal de kust, wel voor een deel. De totale afstand in Duitsland is rond de 900 km, in twee trajecten onderverdeeld, een deel van Nederland (vanaf Bunde in Duitsland gerekend) tot aan Hamburg en een deel van Hamburg tot aan de Deense grens. Je kunt eventueel in Duitsland alternatieve routes volgen tot aan de Deense Grens, bijvoorbeeld de Jutlandroute of de Hansefietsroute.

De bijzondere kustlijn van Denemarken, foto: okin, Wikimedia

Noordzee fietsroute door Denemarken | In Denemarken gaat de Noordzee fietsroute via de Nationale route nr. 1. Deze pak je gelijk op bij de grens naar Duitsland en loopt door naar Skagen in het noorden van Denemarken. In Skagen ga je vervolgens via nationale route nr. 5 door naar Grenaa. Daar neem je dan de boot naar Halmstad in Zweden. De route volgt volledig de Deense kust in Jutland, behalve aan het eind waar je een stukje het binnenland in gaat. Denemarken staat bekend om zijn natuurschoon, rust en ruimte. Verder vind je aan de kust van Jutland veel kiezelstranden in plaats van zandstranden.

Klassieke schepen aan de kade van Halmstad in Zweden, foto: JannGW, Pixabay.

Noordzee fietsroute door Zweden | Ook het deel in Zweden van de Noordzee fietsroute is redelijk pittig te noemen. Het traject is niet erg lang: 390 km in totaal. Helaas zijn voor deze route (nog) geen fietsgidsen beschikbaar. Wel heeft Zweden goede fietskaarten. Vanuit Denemarken neem je eerst een boot richting Halmstad (bespreek deze in het zomerseizoen van tevoren!)  via Göteborg naar Varberg bij de Noorse grens.

Het deel over Rallarvegen in Noorwegen is behoorlijk pittig, foto: Tore Sætre, Wikimedia

Noordzee fietsroute door Noorwegen | Het deel van de Noordzee fietsroute wat door Noorwegen gaat, is een pittig stuk qua beklimmingen. De fietsroute die in Noorwegen gevolgd wordt, loopt parallel met de nationale fietsroute 1. Aangeraden wordt dan ook om je goed voor te bereiden. Een deel van de Noordzee fietsroute gaat vlak langs de kust. De totale lengte in Noorwegen bedraagt 1100 km. De bewegwijzering is over het algemeen goed, maar neem wel een kaart mee. Sommige delen van de nationale fietsroute 1 zijn vrij ruig en op die plekken is een mountainbike geen overbodige luxe.

Wil je klein beginnen doe dan een van de 11 Nederlandse etappes deze zomer

Meer wandel- en fietsinspiratie over de Noordzee op ECKTIV

bekijk ook

Fietsvakantie Rondje over de Zeeuwse Eilanden+

Fietsvakantie Nederland

  • Individuele reis
  • 5 nachten
  • 29 maart - 23 september
  • Logies/Ontbijt
  • Eigen vervoer
vanaf €639,-
Fietsvakantie in het spoor van de Vikingen+

Fietsvakantie Duitsland

  • Individuele reis
  • 7 nachten
  • 27 april - 21 september
  • Logies/Ontbijt
  • Eigen vervoer
vanaf €739,-
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?