Zomer of winter: dit mag je niet missen als je in Dalarna bent

Steeds meer Nederlanders bezoeken elke zomer en winter de Zweedse regio Dalarna voor een actieve vakantie. In de zomer om te gaan wandelen, fietsen, zwemmen bij de vele meren. In de winter om te schaatsen waarbij het ‘Runnmeer’ het populairst is door de geprepareerde routes en de eilanden in het meer. Rond het Runnmeer zijn een aantal interessante Zweedse erfgoederen te zien zoals de indrukwekkende Falun-kopermijn (UNESCO Werelderfgoed) en het aantrekkelijke kunstenaarshuis van Carl Larsson. Twee bezienswaardigheden die je niet mag missen als in de buurt bent.

We schreven al eerder over de wandel, fiets en schaats mogelijkheden bij het Runnmeer. Onderaan het artikel vind je de links naar deze items. Een  bezoek aan de Falun-kopermijn (Falu Gruva) en het Carl Larsson-huis zijn een welkome afwisseling op je actieve dagen al kun ook daar prima wandelingen maken. Er is bovendien horeca aanwezig.

IMG_6146 (1024x683)

Het dorpje Sundborn met het Carl Larsson huis is omgeven door water waar je mooi kunt wandelen. (foto Miez Peek)

Bezoek de indrukwekkende Falun-kopermijn
Zweden had niet bestaan zonder de kopermijn van Falun dat aan de noordkant van het Runnmeer ligt. Wie kent niet de rode huisje die zo typisch zijn voor Zweden en de regio Dalarna. Het ‘Dalarna-rood’ wordt nog steeds in de mijn gewonnen al is de productie van koper sterk verminderd. Tot een halve eeuw terug bracht de mijn in Falun zo’n 70% van het nationale inkomen van Zweden op. De belangrijke mijn kun je nu bezoeken wat een indrukwekkende inkijk geeft in de bestaansgeschiedenis van Falun. Redacteur Miez Peek bezocht de mijn en vertelt:
‘Ik was al snel mijn gevoel van diepte kwijt door de trappen waarmee je afdaalt naar de plekken waar mensen eeuwenlang hebben gewerkt. Je stapt een rode wereld binnen met een ongelooflijke infrastructuur ondergronds, inclusief opslagruimes, zuurstof kanalen en enorme ruimtes waar je oriënteren een uitdaging is. De gids vertelt over de Falu Gruva en het leven in de mijnwijken van het dorp waar de kinderen gewoon naar school gingen en er voor die tijd goede medische voorzieningen waren. Ook bovengronds is er nog van alles te zien, de Falu Gruva vraagt een langer bezoek. Een nadeel toen: destijds was ook de lucht boven Falun rood van kleur (smog) en was het besef van verontreiniging er een eeuw terug nog amper. Nu is Falun een schone stad die haar geschiedenis koestert. In het bijbehorende museum vertellen foto’s en verhalen alles over het leven hier. Ik heb het als een uitermate boeiende excursie ervaren.’

IMG_6594 (1024x683)

Overzicht over de Falu Gruva vlak voor de entree van de mijn. (foto Miez Peek)

Zweedse intimiteit als voorloper van IKEA
De schrijver en kunstenaar Carl Larsson (1853-1919) is een grootheid in Zweden. Zijn kunstenaarshuis in Sundborn ligt nog geen 10km van het Runnmeer en kun je bezoeken. Miez Peek bezocht dit door de Zweden zeer gewaardeerde museum:
‘Normaal ben ik niet zo van de kunstenaarshuizen zeker als het iemand betreft die ik niet ken. Ik moet echter toegeven dat het bezoek aan het Carl Larsson-huis warme gevoelens oproept omdat je midden in het leven van een arme Zweed aan het eind van de 19e eeuw stapt. Alles is zoals het vroeger was, met kunst en meubels vol kleuren en teksten. Je kijkt je ogen uit en stapt als het ware een Zweedse kinderfilm in. Larssons vrouw Karin ontwierp haar eigen meubels en werd later wereldberoemd om haar binnenhuisarchitectuur. De eerste stap naar IKEA zou je kunnen zeggen. Het huis is een bijzonder museum waarbij het extra leuk is dat je wordt rondgeleid door enthousiaste jeugdige gidsen uit de omgeving. Iets verderop in het idyllische Sundborn staat een gave houten kerk aan een meer. In de tuin ligt het graf van Larsson. Het is er mooi wandelen in de omgeving en Sundborn en het Carl Larsson-huis is een bezoek meer dan waard.’

House Traditional Serenity Architecture Old House

Impressie Carl Larsson (foto’s Plum Leaves en Max Pixel)

Informatie over de omgeving van het Runnmeer.
Lees meer over de actieve mogelijkheden rond het Runnmeer.
Het artikel over schaatsen op het Runnmeer vind je hier.
Meer informatie over de regio Dalarna en daarbij de Falun-kopermijn en het Carl Larssonhuis vindt je op de Nederlandstalige website van Visit Dalarna.

IMG_6662 (946x641)

Binnen in de Falu Gruva (foto Miez Peek)

IMG_6170 (1024x683)

De houten kerk van Sundborn met in de tuin het graf van Carl Larsson. (foto Miez Peek)

IMG_6624 (1024x683)

Ondergronds in de Falu Gruva (foto Miez Peek)

Informatie over de omgeving van het Runnmeer.
Lees meer over de actieve mogelijkheden rond het Runnmeer.
Het artikel over schaatsen op het Runnmeer vind je hier.
Meer informatie over de regio Dalarna en daarbij de Falun-kopermijn en het Carl Larssonhuis vindt je op de Nederlandstalige website van Visit Dalarna.

 

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?