Een nacht op een eiland in een Zweeds meer

Het is niet zo moeilijk om een eiland voor jezelf te vinden in het uitgestrekte merengebied van Noordoost Skåne. Daar in het zuiden van Zweden, op amper 11 uur van ons land breng ik een nacht door in een landschap zoals je dat in Zweden wenst. Een spiegelglad meer vol kleine eilandjes omgeven door met dichte bossen begroeide heuvels. Ik kano over Lake Immeln met tent en slaapzak aan boord. In de late middag meer ik aan bij een wankele steiger en zoek ik mijn plek voor de nacht.

> Tekst en foto’s door Miez Peek

Miez Peek Skane (5)

Varend over Lake Immeln

Een toegankelijk avontuur
Op uitnodiging van Visit Sweden maak ik in een kleine groep kennis met dit kano-paradijs in Zweden. Skåne is de meest zuidelijke provincie van het land en is naast mekka voor wandelaars en fietsers een goede plaats voor een avontuurlijke kanotocht. Avontuurlijk voor ons dan want voor de Zweden zelf zijn dit soort tochten heel gebruikelijk. ‘Soft Adventure’ noemen ze het hier en dat snap ik wel. Ik voel me maximaal ontspannen als ik over Lake Immeln vaar en dat gevoel wordt alleen maar sterker als mijn tent staat en de avondzon het meer kleurt.

Miez Peek Skane (7)

Aangemeerd en uitkijkend op het naastgelegen eiland.

Hier begint de Zweedse wildernis
In totaal varen we een kleine 4 uur voordat we het uitgekozen eiland bereiken. We hebben bewust een omweg gemaakt om een goede indruk van Lake Immeln te krijgen. Het meer ligt overigens iets ten noorden van Kristianstad. Hier begint de Zweedse wildernis met elke winter en voorjaar een grote populatie kraanvogels en zeearenden die Noordoost Skåne bezoeken. De eland leeft normaal noordelijker maar maakt uitstapjes naar dit merengebied. Lake Immeln is een van de grootste meren.

Miez Peek Skane (6)

De kooktent wordt opgezet bij aankomst op ‘ons’ eilandje.

Als de nacht valt..
Als het donker wordt is het kampvuur al een tijdje aan en is onze kok bezig met het avondmaal inclusief de vers geplukte cantharellen. De verzorgde maaltijd is een extra cadeautje voor de groep maar als je helemaal zelf naar het eiland komt kun je bij de kampvuurplaats met hut prima een eigen maaltijd maken. Op meerdere eilanden vind je deze voorzieningen al kun je ook helemaal back to basics. Vind simpelweg een plek om je kano aan te meren en je hebt een eilandje helemaal voor jezelf. Met het Zweedse ‘Allemansrecht’ is dat geen probleem zolang je maar geen sporen achterlaat.

Miez Peek Skane (2)

Het vuur brandt, het water heeft dan al gekookt.

Magische ochtend
Het meer is de bron voor het theewater en tevens mijn wastafel als ik de volgende ochtend mijn tanden poets en opfris. Medio september is het water in de meren nog heerlijk van temperatuur. Magisch om de mist boven het water te zien wegtrekken en plaats zien maken voor de gouden gloed van de ochtendzon. Na het ontbijt varen we verder over Lake Immeln, zonde want ik zou nog wel even willen blijven…

Miez Peek Skane (4)

Ochtend over Lake Immeln

Info Kanocentrum Immeln
Het kanocentrum in Immeln biedt je alle mogelijkheden voor een avontuurlijke kanotocht op het meer. Je kunt simpelweg een dagje varen maar wil je ook een nacht op een eiland doorbrengen dan voorzien ze in allerlei materialen. Je kunt er tent en slaapzak huren, evenals kookgerei en eenvoudige te bereiden maaltijden kopen. Laat je adviseren over het juiste eiland en tips om een nacht op een eiland ‘te overleven’. Meer informatie over Lake Immeln (Engels) vind je hier met daarbij een link naar het kanocentrum (Zweeds). Je kunt het beste even mailen of bellen (Engels) om aan te geven wat je graag zou willen.

Miez Peek Skane (9)

Nog een avondtochtje…

Meer informatie over Lake Immeln (Engels) vind je hier

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?