Met de kajak door het mooiste merengebied van Zweden

‘De regio Dalarna betekent meren en bossen en hoe kan ik dat beter ervaren dan vanuit een kajak. Het water is doodstil net als de omgeving op het zachte ruizen van de bladeren na. De bossen beginnen te kleuren in Dalarna en ik verheug me erop er straks vanaf het water van te genieten.’

door Miez Peek

IMG_7012

Het is september als ik mijn kajaktocht maak. De nazomer is een uitstekend moment voor een tocht over Dalarna’s meren.

James Venimore haalt de kajak los van de auto en vraagt me hem te helpen de kajak langs het korte steile pad naar het meer te brengen. James is Nieuw Zeelander en streek ooit neer in Dalarna in wat hij zelf de mooiste kajak regio van Zweden noemt. Zowel een rustige kajaktocht op een van de honderden meren als een wildwatertocht in verschillende gradaties is mogelijk. Voor zijn deur ligt zelfs een wildwaterparcours.

Droomplekken vanaf het water
Het meer is als een spiegel en de rust gaat deze kajaktocht niet meer weg. We kajakken afwisselend langs de rotsige oevers en zoeken dan weer het midden op. Een enkele forel springt op maar de bever is niet thuis als we rakelings langs zijn burcht varen. We gaan van meer naar meer die onderling met elkaar zijn verbonden via korte passages. Tussen de bomen op de oevers staan zomerhuisjes op droomplekken en uiteindelijk leggen we aan op een eiland waar James als verrassing een biertje te voorschijn haalt. We proosten en ik kan het niet laten om even met de blote voeten het heldere water in te lopen. We peddelen op ons gemak nog even rond voordat we terug varen naar de auto.

Kajaktiv (2)

In een heerlijke rust glijdt je over het water…

Kajaktiv. maatwerk voor iedereen
James verzorgt met zijn bedrijf Kajaktiv allerlei kajaktochten op verschillende plekken in Zweden. Over de meren van Dalarna waar hij zijn thuishaven heeft maar ook langs de kust waar je eilandentochten kunt maken. De goedlachse Nieuw-Zeelander is een ster als het gaat om maatwerk en is bv. goed ingesteld voor wie het kajakken nieuw is. Wil je echt kennismaken met Dalarna dan is een kajakronde over het water ‘een must’. Doe je dat in de nazomer/vroeg herfst dan zijn de temperaturen nog heerlijk, is het water nog warm en zijn de muggen verdwenen…

1 (3) (1024x529)

James controleert nog even de kajak na onze mooie tocht voordat deze om de auto wordt geladen.

Informatie en overnachtingstip
Op de site van Kajaktiv vind je alle informatie primair in het Zweeds maar het spreekt voor zich dat je James in het Engels kunt aanschrijven. De verhuurlocatie ligt aan de rand van het dorpje Dala Floda waar we eerder een artikel over schreven. Vanuit het dorp kun je naast kajakken uitstekend wandelen, fietsen en zwemmen. Onze tip is een overnachting in het Dala-Floda Värdhus (herberg) dat op loopafstand van Kajaktiv ligt. Bekijk het artikel voor meer informatie.

Foto’s Miez Peek en Kajaktiv

1 (1) (1024x594)

De meren van Dalarna ‘verleiden’ je om het spiegelwater te doorbreken.

1 (4) (1024x549)

Met Kajaktiv kun je ook kajakken op de Västerdalsälven, de wat wildere rivier die langs het dorp Dala Floda loopt.

1 (2) (1024x548)

Kajaktiv, klaar voor vertrek

Op de site van Kajaktiv vind je alle informatie

 

 

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?