Lund, het hart van de New Nordic Cuisine

Ooit was Lund de hoofdstad van Zweden, nu is het de hoofdstad van de New Nordic Cuisine. Tijdens je wandeling langs de historische plekken ontdek je al snel hoeveel leuke, originele eetgelegenheden en winkeltjes er zijn. Lund is een stad waar je jezelf heerlijk kunt verwennen.

Een culinaire topper
De New Nordic Cuisine heeft, aangevoerd door het vermaarde Grand Hotel Lund, stevig voet in de stad. De kern van deze keuken die momenteel Europa verovert is het gebruik van pure, duurzame, biologische en regionale ingrediënten. Lund heeft een heuse ‘foodstreet’ genaamd Klostergatan waar je allerlei kleine restaurantjes vindt om te proeven. Het is gebruikelijk dat je in elke restaurant wat proeft. Daarnaast is er de markthal Saluhallen waar je de lekkerste delicatessen kunt halen.

Lund-Miez-Peek-1-2

Gespecialiseerde detailzaken in Lund en voor wie nieuwsgierig is naar de titelfoto: geen toetje maar het voorgerecht gemaakt van alleen maar groeten…

Miez Peek mocht een avond kennis maken met deze Scandinavische keuken in het Grand Hotel Lund. ‘Het Grand Hotel is the place to be als je een avond in luxe sfeer wilt genieten van verrassende gerechten. Chef-kok Martin Hansen vertelt het al als hij lachend aan je tafel komt: ‘You should taste the beetroot-ice’. Hij  vertelt trots over de gerechten in zijn restaurant en beloofd me vanavond een ongekende Zweeds culinaire ervaring. De Bourgondiër in me is direct wakker, kom maar op met het rode bietjes ijs.’

IMG_5412-2

Chefkok Martin Hansen in het Grand Hotel Lund.

Lund toen en nu
Lund bestaat al meer dan 1000 jaar, was lange tijd hoofdstad van Zweden en eeuwenlang zetel voor de aartsbisschop van Scandinavië. In die tijd, begin 12e eeuw, werd ook de kathedraal gebouwd die nu de trots van de ‘Lundenaren’ is mede daar een van de weinige astronomische klokken in de wereld er staat. Nu studeren meer dan 40.000 studenten in de stad en daarmee is de universiteit de grootste van Scandinavië. De relatief jonge bevolking is een belangrijke reden dat Lund zo vernieuwend is o.a in cultuuraanbod en vooral op het gebied van eten.

Lund Miez Peek (2)

De astronomische klok uit 1425 speelt dagelijks en vraagt een oog voor detail.

Wandelen in stad en natuur
In en rond Lund vind je maar liefst 28 natuurparken en tuinen. Populair zijn de Botanische tuin uit de 17e eeuw, het recreatiepark Skrylle en de vallei van Rinnebäck waar je langs een wild stromende beek kunt wandelen. Op 10km afstand vind je Nationaal Park Dalby Söderskog met zijn typische dichte loofbossen vol grote bomen. Dichterbij ligt de bosrijke heuvelrug Romelåsen waar je prachtige uitzichten hebt. Bij het toeristenbureau in de stad zijn verschillende stadswandelingen te krijgen, elk met een eigen thema.

csm_romelasen_s1785x683_01d765908b

Wandelend in de natuurgebieden rondom Lund kom je soms tegenliggers in de heuveldalen tegen. (foto PuurZweden.nl)

 Informatie
Bekijk de overzichtelijke website PuurZweden.nl voor meer informatie over Lund en de regio Skåne waar Lund in ligt. De stad heeft ook een eigen Engelstalige website met actuele activiteiten: VisitLund.se.

Al zin in Lund? Na onderstaande video helemaal!

Lund Miez Peek (3)

De crypte onder de kathedraal kun je gewoon bezoeken.

Lund Miez Peek (9)

Interieur van een volledig houten kerk in Openluchtmuseum Kulturen in het centrum van Lund.

Bekijk de overzichtelijke website PuurZweden.nl voor meer informatie over Lund (gebruik zoekterm) en de regio Skåne waar Lund in ligt.

>> foto’s: Miez Peek, Titelfoto: Susanne Nilsson, Flickr

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?