In 160 pagina’s langs de Noordzeestranden van Knokke naar Borkum

Foto: just.Luc, Flickr

In het voorjaar van 2019 wandelden Herman Vuijsje en Jan Groenhart in drie weken langs het hele Nederlandse strand, van Cadzand via de waddeneilanden tot aan Rottumeroog. Ruim 350 kilometer, of eigenlijk iets meer, want ze begonnen in Knokke en eindigden op Borkum, het eerste Duitse waddeneiland. Zo wilden ze zich rekenschap geven van het ‘typisch Nederlandse’ van ons strandgevoel. Ons strand is wijds en imposant, maar ook gladjes en ‘verrassingsvrij’. Je kunt er ver kijken, vooruit plannen. Het lijkt op ons.

HET BOEK | In Strandlopers van Jan Groenhart & Herman Vuijsje maken de auteurs een wandeling van Knokke naar Borkum. In de tussentijd slapen ze bij diverse gastvrije plekken waar ze hartelijk worden ontvangen en een goede service krijgen zoals Herman Vuijsje heeft ontdekt nadat hij per ongeluk zijn jas bij een van die gelegenheden had achtergelaten. Herman Vuijsje vertelt over de wandeling die ze maken, wat ze zien, niet alleen de omgeving, maar ook de vogels, wat ze meemaken. Geregeld moppert hij over hoe veel stranden in zijn ogen worden verpest door huisjes en horecagelegenheden, dat veel stranden daardoor op elkaar lijken. De een zal het met hem eens zijn en ook het unieke van de stranden missen, een ander zal het niet met hem eens zijn en het wel wat vinden hebben zoals veel stranden eruit zien.

REVIEW | Wandelingeninfo: Strandlopers oogt als een typisch koffietafelboek: het is breder dan het hoog is en eigenlijk niet zo geschikt voor in de boekenkast. Het omslag maakt meteen nieuwsgierig. Het lijkt op het eerste gezicht een prachtige foto van het strand. Wit zand, lage begroeide duinen en een ‘Hollandse’ wolkenlucht die wordt weerspiegeld in het kalme zeewater achter de branding. Pas toen ik het boek voor het eerst open sloeg, zag ik dat de foto een schilderij is. Jan Groenhart, de ene wandelaar, is kunstschilder. De ander, Herman Vuijsje, is schrijver. De twee mannen ontmoetten elkaar 20 jaar terug en bleken een liefde te delen voor het strand. Of zoals Vuijsje het verwoordt: “Mijn hele leven lang is het een aanvechting die ik nauwelijks kan weerstaan: als ik langs het strand loop, wil ik dóórgaan. (…) tot aan de jongste dag.”

Je kunt het boek ‘Strandlopers’ van Jan Groenhart & Herman Vuijsje bestellen bij: bol.com

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?