IJslands Energie: Een Natuurlijke Goudmijn

Europa krijgt steeds meer oog voor de wijze van energie opwekking op IJsland. Met de uitputbaarheid van de fossiele brandstoffen en de toenemende vraag naar duurzame energie komt IJsland als specialist steeds meer in beeld. Wie door IJsland reist zal ongetwijfeld kennismaken met de wijze waarom de energievoorziening hier is geregeld. Daar zit namelijk ook een keerzijde aan…

Niet alleen vanwege de knowhow maar ook omdat IJsland met de enorme Vatnajokull-gletsjer (een derde van Nederland) een ongekende zoetwater voorraad heeft zijn Europese ogen op het land gericht. Komt het ooit zover dat onze energie en kraanwater via buizen in de Atlantische oceaan ons huis binnen komen?

Warm water uit vulkanische grond
Liefst 85 procent van IJslands energieverbruik komt uit eigen natuurlijke bronnen. Het grootste deel daarvan komt uit warmwaterbronnen in vulkanisch actieve grond. Boringen brengen het warme water omhoog waarna turbines stroom op wekken. Dat warme water gaat ook naar de huizen en industrie, boilers en c.v.’s bestaan niet. Hoofdstad Reykjavik leunt bijvoorbeeld volledig op ruim 80 warmwaterbronnen die zijn aangeboord in de omgeving. Die bronnen lijken onuitputtelijk daar er jaarlijks meer water in de grond gaat dan dat er uit komt. Hier liggen ook mogelijkheden voor IJsland om energie te exporteren.

Ongeveer een vijfde van de energie opwekking wordt verzorgd door waterkrachtcentrales. Hier komen IJsland rivieren en smeltende gletsjers in beeld. IJsland heeft nog relatief weinig last van de klimaatveranderingen (de gletsjers smelten amper) en dat maakt dat ook deze manier van energie opwekken nog lang voor handen is. Bovendien zijn beide vormen van energie opwekken flink goedkoper dan conventionele technieken. Ook dat opent de ogen van energieleveranciers in Europa.

Keerzijde
Er zit ook een keerzijde aan het opwekken van energie d.m.v. warmwaterbronnen en waterkrachtcentrales. Ze hebben beide een grote impact op het landschap. Wie een van de centrales ziet staan (er zijn er samen 15 op dit moment maar men wil meer) zal ze als beschamende landschapverpesters ervaren. De waterkrachtcentrales (stuwmeer) hebben een enorme impact op de bovenloop van de rivieren. Wat is dan nog duurzaam? Het is de vraag of de IJslandse overheid en de Europese markten daar voldoende oog voor hebben. Voor alsnog lijkt IJsland een goudmijn in handen te hebben, niet onprettig met de wens om lid van de EU te worden in het achterhoofd.

Wil je meer weten over de energievoorziening op IJsland en kijk dan op onderstaande site. Je kunt een bezoek brengen aan de grootse centrale van het land.

bron askjaenergydotcom

Stuwdam in Oost IJsland / bron askjaenergydotcom

Energie centrale / bron askjaenergydotcom

Energie centrale / bron askjaenergydotcom

Energie op IJsland

Energie centrale / bron askjaenergydotcom

 

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?