Een zeldzaam schiereiland aan de Zweedse oostkust

Foto: Miez Peek

Op uitnodiging van Visit Zweden bezocht ik de relatief onbekende regio Hälsingland aan de oostkust van Zweden. Zo’n twee uur ten noorden van Stockholm maak ik kennis met het beschermde natuur-schiereiland Hornslandet met het visserdorpje Hölick. Een ware ontdekking waar bij het woord ‘zeldzaam’ een rode draad wordt in de korte tijd dat ik er ben.

Miez Peek

IMG_3075 (1024x683)

De kust van het schiereiland Hornslandet aan de Baltische Zee (foto Miez Peek, Ecktiv)

‘You will like this place!
Mijn gids Catherine loopt voorop terwijl ze omhoog klimt tussen een aantal rotsen tot ze haar rugzak neerzet. Tussen de dennentakken zie ik een hut staan. Als ik bij haar kom zie ik hoe ze hotdogs en lucifers uit haar tas pakt. ‘Time for a picknick on this beautiful place’, lacht ze. We zijn boven de bomen en de Baltische zee ligt als een spiegel onder ons. Dit is absoluut een ‘beautiful place!’

Een groot land als Zweden heeft veel geheime plekken en deze dagen ben ik er op een. Een klein schiereiland wurmt zich uit de oostkust met de naam Hornslandet. Hier in de regio Hälsingland zit de rotsachtige kust vol littekens uit ijstijden en actueel: de continue ophoging van de aarde hier. Elke 100 jaar komt het land hier een halve meter hoger te liggen zich ‘uitdeukend’ vanaf de laatste ijstijd. Grote rolsteenvelden laten zien waar ooit de branding speelde. De Baltische zee is er zo rustig en eerder zoet dan zout dat de bomen haast in zee staan. De kleine begroeide eilandjes voor de kust versterken dat ongewone gezicht.

IMG_2978 (1024x683)

Gids Catherine houdt de pas er stevig in als we de bossen rond Hölick doorkruisen. (foto Miez Peek, Ecktiv)

Visserdorpjes en zeearanden
Een dag eerder liep ik door de duinen aan de zuidkant van het schiereiland. De twee vissersdorpjes hebben de traditionele rode huizen. De enorme rust valt me direct op voortkomend uit het onafgebroken kunnen staren over het water en de wolken die, boven land komend, veelvuldig van vorm veranderen. Dat staren doe ik ook boven bij de hut. Catherine stoot me aan en geeft me een broodje hotdog. Er komt een slok wijn bij en zo staren we samen in de verte. Zou de zeearend vandaag voorbij komen? Of een eland door de bomen onder ons?

IMG_2929 (1024x681)

De duinen van en rustige baai rond Hölick nodigen uit voor een frisse duik. Wel op z’n Zweeds natuurlijk… (foto Miez Peek, Ecktiv)

Zeldzaam is een sleutelwoord hier
We doen het zonder eland en zonder arend al is de kans op Hornslandet reëel. Het weer is simpelweg te slecht want de motregen heeft de zon verdreven. Catherine brengt me langs eeuwenoude steenhuisjes waarvan de sporen zonder getraind oog amper te herkennen zijn. Langs de kust lopen we terug naar de camping waar ik mijn verblijf in een strandhut onder de dennenbomen heb. Graag had ik de toegankelijke grotten iets buiten de camping bezocht maar de motregen verandert in een serieuze bui. Er loopt water in de grotten legt ze me uit dus is nu gaan niet verstandig. Catherine beloofd me een andere verrassing en neemt me mee naar een afgelegen weg midden in het dichte bos vol grote varens. Daar laat ze me de zeldzaamste orchidee van het land zien. Zo zeldzaam dat ik er eigenlijk niets over mag vertellen…

Ik neem dankbaar afscheid van Catherina terwijl de zon weer door de wolken prikt. Snel warm ik op en begeef me naar het strandpaviljoen nabij de camping voor een heerlijk vismaaltijd. Morgen vertrek ik van Hornslandet. Veel te snel…

Informatie
Tijdens mijn bezoek aan Hornslandet verbleef ik in het intieme Hölick Havsresort. Je kunt er comfortabele strandhutten huren, compleet met badkamer, keuken en veranda. Het ligt in het bos vlakbij het strand en de vissershaven. Op hun website vind je ook informatie over wandelingen en andere activiteiten. Meer informatie over Hälsingland vind je op de site van Visit Sweden.

Er bestaat een prettig wandelboek van One Day Walks waarin 22 wandelroutes in Midden-Zweden worden beschreven. Daaronder de gemaakte wandeling op het schiereiland Hornslandet en verder tochten langs de Baltische kust en het dichtbeboste binnenland.

IMG_2793 (1024x683)

Het duingebied aan de zuidkant van Hölick (foto Miez Peek, Ecktiv)

IMG_3044 (1024x683)

Catherine verzorgd de maaltijd op het hoogste punt van het schiereiland. (foto Miez Peek, Ecktiv)

Tijdens mijn bezoek aan Hornslandet verbleef ik in het mooi Hölick Havsresort. Meer informatie over Hälsingland vind je op de site van Visit Sweden.

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?