5 Tips om je wandelniveau te bepalen

Foto: Gasteinertal Tourismus GmbH

Regelmatig krijgen we vragen over de zwaarte van wandeltochten en -routes. Vragen als: ‘Wat kunnen we verwachten?’ ‘Gaan we over verharde of onverharde paden?’ ‘En is het terrein vlak of moet er geklommen worden?’ Of: ‘Kun je een huttentocht lopen als je last hebt van hoogtevrees?’. In onze reisbeschrijvingen geven we zoveel mogelijk informatie over het aantal kilometers stijgen/dalen en wandeluren per dag. Maar toch blijft het uiteindelijk je eigen inschatting of je conditie en ervaring genoeg hebt voor je wandelplannen. Daarom is het goed om onderstaande tips mee te nemen bij het kiezen van een geschikte wandelvakantie.

1) Bepaal eerlijk voor jezelf hoeveel uur je instaat bent achtereen te wandelen zonder daar de volgende dag ‘last’ van te hebben.

2) Bedenk dat je in de bergen gemiddeld 2 tot 3 km per uur langzamer loopt dan in het vlakke Nederland. In de heuvels is gemiddeld 1 tot 2 km per uur langzamer.

3) Realiseer je dat bij een meerdaagse tocht de vermoeidheid gaat meespelen. Kijk niet alleen naar de wandelingen maar ook naar de rustmomenten (rustdag?) in een wandelreis. In veel gevallen kun je die ook vooraf inplannen en meteen bij je boeking aangeven, dat scheelt extra kosten.

4) Sta stil bij een onbekende wandelomgeving en de bijbehorende risico’s. Ben je voorbereid op en kun je omgaan met onverwachte situaties? Er is b.v. een groot verschil in risico tussen een stortbui in Nederland en een stortbui in de bergen.

5) Ben je een kijkende wandelaar of een wandelende kijker? Ofwel, stop je graag om te genieten, fotografeer je veel, dan heeft dat natuurlijk invloed op de wandelduur.

Klik hier voor uitgebreide beschrijving van de verschillende wandelniveaus

Klik hier voor uitgebreide beschrijving van de verschillende wandelniveaus

 

 

 

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?