Zigzaggend naar Pyramide van Austerlitz

Foto panoramio.com Flickr

Generaal Marmont was een groot bewonderaar van Napoleon. Als eerbetoon aan zijn held bouwde hij de Pyramide van Austerlitz, een bijzondere monument op de Utrechtste Heuvelrug. Een indrukwekkende plek om naartoe te wandelen en uiteindelijk de pyramide zelf te beklimmen met een uitzicht over de bossen en de Utrechtse Dom in de verte als beloning.

Zigzaggend naar de pyramide
Je kunt via de hoofdpaden naar de pyramide lopen maar leuker is om via de vele slingerpaadjes buiten de brede paden te lopen en langs omgevallen bomen en door mini-valleien je weg te vervolgen. De Pyramide van Austerlitz laat zich als eerste zien door de smalle toren bovenop haar kruin. De klim is kort en steil en brengt je tot ver boven de bomen. Een groene deken spreidt zich voor je uit. Aan de horizon zijn Hilversum, Amersfoort en Utrecht te zien.

Foto Pascal - Flickr

Foto Pascal – Flickr

Ode aan Napeoleon en de Franse connectie
Generaal Marmont was onder de indruk van Napoleons overwinningen in Egypte, vandaar de keuze voor een pyramide. De bouw begon in 1804 maar de huidige naam kreeg de pyramide pas toen Napoleons broer Lodewijk het indrukwekkende bouwwerk vernoemde naar de slag bij Austerlitz in het huidige Tsjechië. Sinds het eind van 19e eeuw is het een plek waar mensen samenkomen om zich te vermaken en te ontspannen. Zo’n uitspanning is het nog steeds waarbij in de loop der jaren een grote speeltuin, mini-kermis en restaurant is toegevoegd. De Pyramide van Austerlitz werd in 2004 gerestaureerd o.a. met geld van de Franse overheid.

Foto Flickr

Foto Flickr

Destijds lag de piramide in het open veld, nu ligt het verscholen tussen de bossen. Op zoek naar de piramide kun je de grote speeltuin en het grote terras niet missen. Ideaal als de (klein)kinderen mee zijn en je zelf met een kop koffie wilt beginnen.  Ook is er een kleine informatiecentrum over de tijd dat Napoleon en zijn kornuiten hier actief waren.

Meer informatie over de geschiedenis van de Pyramide van Austerlitz vind je op: www.defransetijd.nl

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?