Hiken langs de schoonste rivier van Europa

De witte kalkstenen doen haast pijn aan de ogen, het snelstromende turqouise water van de Soča rivier heeft ze afgesleten. De bossen lichten op tegen de wanden van het Sloveense Alpenmassief. Een ‘smaragden paradijs’ noemen de Slovenen de omgeving van de Soča. De schoonste rivier van Europa is een parel waar je via de 25km lange Soča River Trail langs kunt wandelen. Je drinkfles kun je leeg meenemen, bijvullen doe je in de rivier.

De Soča ligt in het Triglav Nationaal Park, vernoemd naar de driekoppige berg Triglav (2864m.) en is een populaire zomerbestemming voor de Slovenen zelf. Ze komen er voor allerlei outdoor activiteiten als kanoën, raften en bergsport op de wanden boven de rivier. Met een kabelbaan kun je de omliggende bergen in om tussen de kale kalksteenbergen, zoals rond Mount Canin bij het bergdorp Bovec, te wandelen. Een mooie combinatie met het onderliggende dal van de Soča.

slov1 (675x900)

De Soča geldt voor de Slovenen als het ‘smaragden paradijs’ (foto Miez Peek)

Soča River Trail
De trail over 25km begint bij de bron ten noordwesten van het dorpje Trenta. Je volgt de rivier over eeuwenoude voetpaden, door smalle valleien waar je soms alleen het klotsende water van de rivier hoort. Later wordt de Soča breder en opent de Alpine omgeving zich voor je met schilderachtige uitzichten. Onderweg kom je langs het Triglav NP informatiecentrum in Trenta (hier kun je ook een routebeschrijving halen). Charmant zijn de pittoreske voetgangersbruggen die je oversteekt. Onderweg geniet je van de rust langs de rivier waarbij er grote kans is dat je forellen ziet zwemmen.

De Soča River Trail is geen zware route ondanks de bergachtige omgeving waar je loopt. De paden vragen enige stapzekerheid, zijn duidelijk gemarkeerd en worden aangegeven op de informatieborden. Het is de populairste wandeling in Slovenië en wordt door jong en oud gelopen. In totaal daal je zo’n 400m (er zit 1 korte venijnige klim in de route) totdat je in het gezellige dorp Bovec eindigt. Het informatiecentrum organiseert evt. begeleide tochten met gids gedurende de zomer.

Meer over de trails in Slovenië op: www.slovenia.info/en

slov3 (900x601)

De omgeving van Mount Canin boven Bovec als tegenhanger van het groene Soča-dal. Er gaan kabelbanen omhoog. (foto Miez Peek)

Per kano of raft vanuit Bovec
De Soča is een ideale rivier om met de kano of raft te ontdekken. Verwacht geen spectaculaire wildwater passages. Er zijn genoeg stroomversnellingen maar die zijn, zeker onder begeleiding van een gids, goed te doen. Een leuke afwisseling en een grote extra om de Soča vanuit een ander perspectief te beleven. In Bovec zijn meerdere outdoororganisaties actief, het dorp biedt ook genoeg overnachtingsmogelijkheden van hotel tot camping.

slov4 (900x543)

Het meer van Bled ligt aan de andere kant van het Triglav NP en is een geliefde zomerbestemming voor de Slovenen.

Informatie: Bovec, uitvalsbasis voor een wandeling langs de Soča, ligt nabij het drielandenpunt met Italië en Oostenrijk en is in ca.12u vanuit Nederland te bereiken met de auto.

Meer over de trails in Slovenië op: www.slovenia.info/en

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?