Op de fiets over de ‘Grensgangersroute’ door oude graafschappen, bisdommen en koninkrijkjes

De grens tussen de deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen vormt de naamgever van de afwisselende ‘Grensgangersroute’. Gezien de verschillen in natuur en geschiedenis van beide deelstaten mag je dat een serieuze grens noemen die je tijdens deze fietstroute meerdere keren oversteekt. En er zijn nog meer, onbekende, grenzen die je zult ontdekken.

Osna

De ‘Grensgangersroute’ ligt hemelsbreed zo’n 60 km vanaf Enschede

Geheime routes uit vervlogen tijden
Ook Duitsland bestond uit vele kleine landjes in vroegere tijden. Dat kun je nog steeds zien op de ‘Grensgangersroute’ aan de oude grensstenen die je tegenkomt onderweg. Zout uit de regio was een grote rijkdom in die tijd en dat bracht veel smokkelaars op de been die met name in de 18e eeuw hun geheime routes door de dichte bossen vonden. Een aantal van deze wegen, deels gelegen tussen de asperge- en aardbeienvelden, maken deel uit van de route.

Burg-Bad-Iburg

Kasteel Iburg, een van de vele burchten en kastelen die je tegenkomt onderweg

Burchten en kastelen onderweg, het bewijs van een rijke historie
Voor even ga je terug naar oude graafschappen, vorstbisdommen en koninkrijken o.a. zichtbaar door de burchten en kastelen die je tegenkomt. Een voorbeeld daarvan is het kasteel Iburg, een van de belangrijkste barokresidenties van het Osnabrückerland, die je kunt bezoeken.

Osna-asperge

De regio staat in de lente bekend om zijn asperges en aardbeien. Veelal geserveerd met de beroemde ham uit de regio.

Koninklijke gerechten, traditioneel geserveerd
Asperges en aardbeien horen, zeker nu in de lente, tot de traditionele lekkernijen in het Osnabrückerland maar minder bekend is de heerlijke ham uit het Westfaalse Versmold. Volgens eeuwenoud recept en met regionaal zout op smaak gebracht laat de combinatie met de asperges zich raden. In de boerderijen, herbergen en restaurants onderweg kun je er van genieten. En dat ze er de juiste witte wijn bij serveren zal je niet verbazen.

Gradierwerk-Bad-Rothenfelde-(2)

Het bezienswaardige Gradierwerk in Bad Rothenfelde, waarlangs het zoute bronwater loopt.

Wellness centrum met eeuwenoude zoutwaterbronnen
Bad Rothenfelde staat bekend om zijn zoutwinning uit zout bronwater. Daar wordt al eeuwenlang zout uit gewonnen, en wel op een speciale manier. Dankzij het bijzondere bronwater heeft Bad Rothenfelde zich tevens ontwikkeld tot Wellness centrum. En wat is er fijner dan na een paar dagen fietsen hier neer te strijken en lichaam en geest tot rust te laten komen. Breng wel even een bezoek aan de zgn Gradierwerken. De muur waarlangs het zoutwater naar beneden loopt.

Osna-1

Wat een ruimte heb je op deze fietspaden

 

Aanbieding 4-daags Fietsarrangement Grensgangersroute > v.a. € 179,-

Geheim over de Grens biedt in samenwerking met het bureau voor toerisme in Osnabrückerland een 4-daags arrangement aan over de Grensgangersroute. Hierbij rijd je dagelijks tussen de 40 en 55 km. Via de website van Geheim over de Grens kun je meer informatie opvragen over dit arrangement.

Brochure / routekaartaanvraag >

 

GODG-Logo-small

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?