‘Ga toch fietsen’, 189 pagina’s lachen en lijden op weg naar gezonder leven

Foto achtergrond: Pxhere

Het hilarische boek ‘Ga toch fietsen’ uit 2012 leverde al veel enthousiaste reacties op, maar blijft actueel voor iedereen die zijn gezondheidsroer wil omgooien. Brauns schaamteloze eerlijkheid over zijn strijd tegen de kilo’s, de nicotine en zijn onverschilligheid zorgden ervoor dat veel lezers besloten ook het roer om te gooien. Ga toch fietsen!, inmiddels 11e druk, is dan ook geen boek uitsluitend over fietsen, maar vooral een persoonlijk relaas waarin hij hoge doelen stelt, zijn ambities terugkrijgt en met veel doorzettingsvermogen letterlijk en figuurlijk boven komt. Een van de lezers omschreef het boek als ‘een ode aan het leven en het genieten ervan’. Een echt boek voor mannen en voor vrouwen om het hem te geven (of ook stiekem te lezen).

HET BOEK | Veertiger Thomas Braun denkt op een dag: ‘Ik ga het anders doen’, en besluit zijn leven helemaal om te gooien. Op het moment dat hij zich inschrijft bij de sportschool valt zijn oog op een folder met de tekst: “Bormio Bike Challenge.” De sportschool organiseert een tocht voor wielrenners in de Italiaanse dolomieten. Thomas’ aandacht is getrokken en niet veel later begint zijn eerste, meteen pittige, training met trainer “Rocky Balboa”.

De 43-jarige, 187 pond zwaar, doordrinker en de zware roker gaat aan het werk! Met nog zes maanden te gaan staat hij voor een grote uitdaging. In eerste instantie begint hij met spinning in de sportschool, maar al snel gaat hij op zoek naar een racefiets en wordt hij ingewijd in de wereld van tandwielen, triples en Rigida DPX velgen. Via marktplaats koopt hij, volgens zeggen, de Rolls Royce onder de fietsen, een Colnago, en slaat aan het trainen.

RECENSIE | Matty1978: Een mooi boek dat ik al een aantal keer heb gelezen. Heel erg herkenbaar. De wijze waarop Thomas Braun de lezer weet mee te trekken in zijn gevoelens over de misere waar hij in zit is briljant. Vooral de trainingen met Haje (als je dood gaat, tandje erbij!) zijn hilarisch. Het boek beschrijft precies de reden waarom ik zelf ook fiets: “je hoofd leegmaken”, “voelen dat je leeft” en als je op de top van de berg staat: “euforie”. Het maakt je een gelukkiger mens. Op het einde van het boek vind je het jammer dat zijn verhaal al afgelopen is, je zou veel meer willen lezen over deze omslag van rokende en zuipende 40-er naar een sportief mens die in hoofd en lijf veel gelukkiger is geworden, simpelweg door op de fiets te gaan zitten en lichamelijk af te zien als een beest. Een echt mannenboek voor mannen die het missen om man te zijn.

Je kunt het boek ‘Ga toch fietsen’ van Thomas Braun bestellen bij: bol.com

 

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?