Fietsen en wandelen in en rond het cultureel erfgoed van Dessau

Natuur en cultuur in en rond Dessau

Saksen-Anhalt is voor ons nog een relatief onbekende Duitse deelstaat, die het waard is om ontdekt te worden.  Want dit voormalige deel van Oost-Duitsland is bij uitstek geschikt voor een wandel- of fietsvakantie waar je natuur en cultuur met elkaar kunt combineren. Je zou de deelstaat het culturele hart van Duitsland kunnen noemen. Met zijn historische stadjes en steden rijk aan cultureel erfgoed, maar tegelijkertijd met een neus voor moderne architectuur. Je kunt er geweldig fietsen van stadje naar stadje zoals over de Elberadweg of wandelen door de wijnregio’s en de eeuwenoude tuin- en parklandschappen.

Naast de hoofdstad Maagdenburg en historische stadjes Halle en Quedlinburg is ook de Bauhausstad Dessau-Rosslau zeker de moeite waard voor een mooie herfst- of wintertrip.

Marktplein van historisch stadje Dessau, foto: Michael Bader, Sachsen-Anhalt mbH

100 jaar Bauhaus en een nieuw museum
Dit jaar is het 100 jaar geleden dat het Bauhaus de artistieke wereld voorgoed veranderde. In 1919 werd de hogeschool voor kunstenaars en architecten opricht in Weimar. Drie jaar later verhuisde het Bauhaus naar Dessau. Daar beleefde de kunststroming zijn bloeiperiode, wat overal in deze stad is terug te zien.  Op verschillende plekken in en rond het centrum kun je kennismaken met bijzondere bouwwerken uit het modernisme. In het oude Bauhausgebouw kun je zelfs overnachten!

Links het Stiftung Bauhausgebouw dat sinds 1996 op de UNESCO werelderfgoedlijst staat (foto: Alec Luhn, Flickr), rechts het nieuwe onlangs geopende Bauhausmuseum (foto: Michael Bader, Sachsen-Anhalt mbH). Beide een must om te bezoeken.

Ter gelegenheid van het jubileum besloot de stad een compleet nieuw museum te bouwen. Begin september opende Angela Merkel het nieuwe Bauhaus Museum. In het opvallende, 105 meter lange glazen gebouw kunnen bezoekers kennismaken met de geschiedenis en de invloed van het Bauhaus op de stad en de rest van de wereld. Het hart van het museum is de „Black Box“, waar de ruim 1200 tentoonstellingsobjecten van het museum bewaard worden. De Stiftung Bauhaus Dessau beschikt met ruim 40.000 collectiestukken over de een na grootste Bauhausverzameling ter wereld.

Fietsen langs de mooiste bouwwerken
Ook is er ter gelegenheid van het jubileumjaar een fietsroute ontwikkeld langs alle Bauhausbouwwerken van Dessau, Deze route is echt een must voor liefhebbers van de Bauhauscultuur en architectuur. De ±17 km lange rondweg begint bij het station van Dessau en brengt je langs het beroemde Bauhausgebouw, dat sinds 1996 een plekje kreeg op de UNESCO werelderfgoedlijst, de Meisterhäuser van Walter Gropius, de Gropiuswijk, het Kornhaus langs de Elbe en natuurlijk het onlangs geopende Bauhausmuseum. Onderweg kun je een hapje eten in de voormalige Bauhausmensa.

De jachtbrug bij Dessau maakt deel uit van de Elberadweg, foto: YanceTAY, Pixabay.

Wandelen in tuinenrijk Dessau-Wörlitz
Rond Dessau ligt het parklandschap Dessau-Wörlitz, dat een groen ensemble vormt van paleizen, dorpen en parken. Dit reisachtige tuinenrijk ligt ingebed in het rivierlandschap van de Elbe en de Mulde. Het landschap staat in zijn geheel op de UNESCO erfgoedlijst en vormt een bijzondere afspiegeling van verschillende landschaps- en kunststijlen uit de 17e tot de 19e eeuw. De parken worden met elkaar verbonden door lanen en wegen waardoor je hier heerlijk kunt wandelen, kanoën of lekker een boek lezen. In het tuinenrijk vind je verschillende paleizen die je kunt bezoeken. Veel zijn omgebouwd tot museum of café. Hoogtepunten zijn paleis Oranienbaum, gebouwd door vorst van Anhalt-Dessau voor zijn echtgenote Henrietta Catharina van Oranje-Nassau, en het paleis Wörlitz.

Ook overnachten is hier mogelijk! Zo kun je de nacht doorbrengen in een oude boerderij, een jagershutje of een voormalige vorstenwoning.

Een van de opvallendste bouwwerken in het park Wörlitz bij Dessau, foto: Max Pixel

Ga voor meer informatie naar:

bauhaus-entdecken.de

bauhaus-dessau.de

sachsen-anhalt-tourismus.de

gartenreich.com

visitdessau.com

 

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?