Fietsend en varend de idyllische Vecht verkennen

Foto's: Corrie de Winter

Op een warme zaterdag troffen Corrie en Pieter de Winter het ideale moment voor een fiets- en vaartocht op en langs de Vecht. Ze vertellen over hun afwisselende dag rond de idyllische rivier met haar prachtige buitenplaatsen.

De buitenplaatsen werden als zomerhuizen aan de oevers van de Vecht gebouwd door Amsterdamse kooplieden die hun fortuin in de handel hadden verdiend. Ze ontvluchtten de stad in de warme zomer en genoten van de frisse lucht en ruimte op het platteland. Ze woonden daar niet geïsoleerd, de trekschuit bracht bezoekers in een paar uur vanuit het centrum van Amsterdam naar de buitenplaats.

Goudesteyn (1024x683)

Fietsen, varen en mooie landgoederen bekijken zoals hier Goudesteyn hoort bij een dag op en langs de Vecht.

Meteen de geschiedenis in
Onze tocht begint in Breukelen, een van de vijf plaatsen waar onze ‘trekschuit’: de Fietsboot aanlegt. We halen onze lichtgewicht fietsen op bij Age van ’t Hoff, die ons attent een paar regenjasjes meegeeft. Breukelen heeft een bewogen geschiedenis; door de centrale ligging aan de Vecht werden er heel wat oorlogen gevoerd en gebouwen verwoest. Toch is er nog genoeg te zien: de Pieterskerk uit de 15e eeuw is daar een voorbeeld van. De heren van kasteel Nijenrode en die van Gunterstein hadden en hebben een eigen toegangsdeur naar de familiebanken. Helaas zijn veel oude huizen in het centrum gesloopt. Zodoende kwam er wel ruimte voor een groot plein met veel winkels en terrassen, waar het heel gezellig is.

Theekoepel Vegtlust

De theekoepel van Vegtlust en kasteel Oud Zuilen

De Fietsboot, een heerlijk begin van de route
Tijd voor een kop koffie bij de aanlegplaats van de Fietsboot aan de Loswal. De Fietsboot is de enige toeristische lijndienst tussen Nieuwersluis en Oud Zuilen. Er zijn vijf haltes die in de buurt van een fietsknooppunt liggen, ze zijn te herkennen aan het Fietsboot haltebord. Langs de brede hydraulische loopplank komen we makkelijk aan boord. De schippers van de Fietsboot weten veel te vertellen. We passeren kasteel Nijenrode, in 1250 gebouwd als versterkte woontoren, nu de enige privé universiteit van Nederland. Guus Meeuwis, Wim Kok en Albert Heijn hebben er gestudeerd.

Grachtenpanden Maarssen (1024x683)

Doortocht met de Fietsboot langs de grachtenpanden van Maarssen.

Handel en recreatie voor mensen met geld
De trek naar de Vechtstreek had niet alleen een recreatief doel. De kooplieden zochten ook naar lucratieve beleggingen en kochten bijvoorbeeld baksteen- en dakpanfabriekjes. De klei werd vlakbij gewonnen, de ovens werden gestookt met turf uit het achterland en transport was geen probleem met de rivier voor de deur. Bijna iedere buitenplaats had een theekoepel. De theekoepels met grote ramen staan direct aan de rivier, want men wilde wel gezien worden als men een kostbaar kopje thee dronk. Wie het breed liet hangen dronk wel zes kopjes (ter grootte van een borrelglaasje, maar dit terzijde). We leggen aan bij de voormalige buitenplaats Geesberge; nu een restaurant met groot terras aan de Vecht én een midgetgolfbaan.

Slotgracht en toegangspoort van Oud Zuilen

Belle van Zuylen
Dan gaat het verder door Maarssen waar we soms diep moeten bukken om onder de bruggen door te kunnen. Buitenplaats Rupelmonde is het vroegere gemeentehuis van Maarssen. Zo te zien is het een prachtige trouwlocatie. Naast Rupelmonde, in het voormalige buitenplaatsje Silversteijn, zijn het Vechtstreekmuseum en het Drogisterijmuseum gevestigd. Hier gaan we zeker nog eens naartoe, het museum herbergt een grote collectie gapers. Kasteel Oud Zuylen is het eindpunt van onze vaarroute. We parkeren de fietsen bij Bistro Belle, genoemd naar de beroemdste bewoner van het kasteel: Belle van Zuylen. De bistro is het voormalige gerechtsgebouw van het kasteel; als je de tol niet kon betalen moest je zuchten in de kerker onder het gebouw, nu wijnkelder. Ik zou er best een poosje willen zitten. Maak vooral een wandeling door de tuinen van Slot Zuylen. Ze zijn geopend op dagen dat er rondleidingen worden gegeven. Bijzonder is de 18de eeuwse slangenmuur van 120 meter lang. In de hollingen van de muur die wel zon, maar nauwelijks wind vangen, heerst een microklimaat waardoor hier exotische fruitbomen kunnen groeien.

Aanlegplaats Oud Zuilen, begin- en eindpunt voor de Fietsboot met o.a. de Hervormde kerk en Bistro Belle.

Het sluisleven moet bezongen worden…
Vlak voor Loenen is de Mijndense Sluis een mooie tussenstop voor ons. De sluis werd al in de 17e eeuw aangelegd om turf naar de Vecht te vervoeren. Nu is het de grootste doorgang tussen de Vecht en de Loosdrechtse Plassen. De sluis ligt helemaal vol, het is er een vrolijke boel, ook al omdat de sluiswachter stoelen langs de kant heeft gezet waar je van een drankje of een ijsje uit zijn winkeltje kunt genieten. Een van de stuurlui aan wal vindt het zo gezellig dat hij spontaan een lied aanheft. Omdat de lucht er wel erg dreigend uitziet, fietsen we langs Nieuwersluis terug naar Breukelen om de fietsen in te leveren. De regenkleding blijft gelukkig ongebruikt.

DCIM100GOPRO

De Mijndense sluis, is een levendige pauzeplaats.

De Fietsboot
De Fietsboot is een initiatief van Rederij Vonk die je op een bijna 90 jaar oude koeienschuit over de Vecht brengt. Het is vooral de afwisseling die een combinatie van fietsen en varen zo leuk maakt. Je kunt het hele traject tussen Nieuwersluis en Oud Zuilen mee of een deel van de route. Corrie en Pieter kozen voor eerst varen, dan fietsen. In het weekend is het drukker op de wegen langs de Vecht. Kies zo mogelijk een doordeweekse dag uit. De Fietsboot vaart tussen mei en september.

Achterop is plaats genoeg. (1024x683)

De Fietsboot heeft plaats genoeg voor fietsen en wandelaars met veel te zien onderweg.

Informatie en tips voor de vaar-en fietstocht op en langs de Vecht

Kijk voor actuele info en prijzen op de site van de Fietsboot die toegankelijk is voor fietsers, wandelaars en rolstoelen.

Kijk voor alle toeristische informatie in de regio op de site van VVV Gooi & Vecht. Je kunt via hun webshops verschillende routes bestellen.

Corrie en Pieter waren zeer content met de fietsen die zij huurden bij Age van ‘t Hoff Tweewielers in Breukelen. Ze kregen lichtgewicht fietsen mee, maar ook elektrische fietsen zijn geen probleem op de boot. Je hoeft namelijk niets te tillen.

Bistro Belle ligt naast kasteel Oud Zuilen en heeft een uitgebreide lunchkaart met een verrassend ruime keuze voor vegetariërs. Corrie en Pieter genoten op het achterterras van een geitenkaassalade en vegetarische kroketten, met Frans brood van Menno, puur en zonder geur-en smaakstoffen.

Een heerlijke pauzeplek is de Mijndense Sluis waar de scheepvaart, groot en klein, zich verplaatst tussen de Vecht en de Loosdrechtse plassen. Je kunt er wat drinken en met de voeten op de kade naar de boten kijken. Let op de grote verzameling aparte curiosa bij het winkeltje en langs de sluis, variërend van badeendjes tot beschilderde koeien.De Mijndense sluis vind je halverwege Nieuwersluis en Loenen aan de Vecht.

Dit artikel met foto’s is een bijdrage van Corrie en Pieter de Winter met dank aan VVV Gooi & Vecht.

DCIM100GOPRO

Fietsen langs de Vecht, hier nabij Breukelen.

Maarssen (1024x683)

Doortocht Maarssen

Kijk voor actuele info en prijzen op de site van de Fietsboot die toegankelijk is voor fietsers, wandelaars en rolstoelen. Kijk voor alle toeristische informatie in de regio op de site van VVV Gooi & Vecht. Je kunt via hun webshops verschillende routes bestellen.

Bekijk ook onze Fiets-Vaarvakanties in Kroatië

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

1 Reactie

Comments are closed.

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?