Met de fiets door de Baskische kustplaats Getxo

Getxo is voor de mensen uit Baskenland, en specifiek uit de grote stad Bilbao, van ousher een plezierige kustplaats. Een beetje zoals Den Haag zijn Scheveningen heeft. Een plaats om te ontspannen en daarnaast actief bezig te zijn. Je komt hier om van het strand te genieten, een lange wandeling langs het strand en de steile kliffen te maken. Maar ook om de sfeer van de stad met zijn opvallende Viscayabrug en de gezellige oude haven nabij Punta Begoña waar je neerstrijkt voor een drankje of een maaltijd.

_de-viszkaya-brug-f

De Viscayabrug is meteen wel een van de meest karakteristieke bezienswaardigheden van Gretxo. Zoals wij de pont over het IJ kennen, zo hang je hier aan de brug om de rivier over gezet te worden. Al of niet met de auto…

Voor de locals is Getxo dus een populaire vakantiebestemming. Voor de buitenstaanders is Getxo een prima bestemming, die goed te combineren valt met een stedentrip naar Bilbao. René Kolsteren bezocht de stad in Baskenland enkele dagen en doet verslag.

aparka-systeem-f

De fietsenboxen, zoals je die op tal van plekken in de stad tegenkomt. Een soort witte fietsenplan, erg handig voor toeristen

Naast wandelen is fietsen ook een uitstekende manier om Getxo en omgeving te verkennen.  Je begint uiteraard met het huren van een fiets en dan maak je kennis met het Aparka-systeem. Een systeem dat vandalisme en fietsendiefstal moet voorkomen. Per afsluitbare fietsenbox, waarin ongeveer 12 fietsen opgeborgen kunnen worden kun je je eigen fiets veilig parkeren of  een huurfiets uit de box kiezen. Een huurfiets mag je maximaal een uur gebruiken en dan weer op een andere plaats in de stad ‘stallen’. Overigens mag je na 10 minuten alweer een nieuwe fiets pakken. Een medewerkster geeft me uitleg over het systeem en trots noemt zij dit een ‘integrale oplossing voor privé en publieke fietsen in de stad’.

oude-haven-3-f

De oude haven is van ouds her de visserswijk van de stad met traditionele Baskische huizen

Het eerste stukje rijd ik naar de lift die me naar de top van een heuvel brengt. Van daaruit start de echte tocht. Eerst kom je door het levendige Algrota, een onderdeel van Gexto.  Daar ligt The old port, de oude haven, de oorspronkelijke visserswijk van de stad , met mooie traditionele Baskische huizen. Vervolgens kom je langs de neo-klassieke St. Nicolaaskerk en de Trinity kerk (Romaanse stijl ) richting de gezellige binnenstad van Algorta.  Als ik Algrota weer uitrijd kom ik eerst bij een uitkijkpunt, van waaruit je het kustpad richting Punta Galea kunt volgen.

kliffen-f

Hier rijd je over de kliffen die op sommige plekken wel 50 meter boven het strand liggen of uit zee oprijzen

Hier fiets je langs de ruige kust en de loodrecht omhoog rijzende steile kliffen van 50 meter hoog. Met een prachtig uitzicht uiteraard. Even later passeer ik de windmolen ‘Aixerrota’ en daarna de Fuerte de la Galea (een oud fort) en tot slot de Faro de punta galea, een vuurtoren.

strand-f

Her en der vind je van die typische goudgele stranden

Dit alles met de wind in je haren in de warme zon.  Weidsheid, met altijd die blik op de zee onder je. Soms is het klimmen geblazen.  Iets verderop ligt het mooie Aizkorri/Gorondatxe strand.

pinxtos-f

Baskische ‘tapas’ heten hier in Baskenland pinxtos. Erg smakelijk…

Ik keer weer terug naar de stad, naar de oude haven. Terrassen en eetgelegenheden genoeg in deze oude omgeving. Ik eet pinxtos (Baskische lekkere hapjes te vergelijken met tapas, maar eigenlijk nog beter!) in de Arrantzale Bar.

zeilen-in-en-om-getxo-f

Hier varen we het zeegat uit om een dag te zeilen voor de kust

Twee dagen later ga ik zeilen op een zonnige warme zondagochtend. Het is begin oktober maar het lijkt wel hartje zomer. Veel jongelui roeien op de Nervionrivier, opvallend veel zelfs. Ook wordt er gesurfd, gerolschaatst en gejogd. Ik zie weer dezelfde punten, maar nu vanaf het water.

zeilen-in-en-om-getxo-2

Kapitein Juan Ignacio Taibo doet zijn best om mij een mooie zeiltocht te bezorgen  (informatie: info@sailingandwine.es). De baai rond Getxo heet El Abra. De boot vertrekt vanuit de haven Puerto la Deportiva. Hier is ook een aquarium. Tevreden bedank ik de kapitein na afloop voor de tocht en begeef mij op weg naar een pinxtobar. Hoog tijd voor de lunch!

> Foto’s en verslag René Kolsteren ( Ecktiv Community )

Het bezoek van René aan Getxo werd mogelijk gemaakt door het Spaans Verkeersbureau. Met dank aan de mensen in Getxo, gids Gustavo Egusquiza, Inigo Garcia van GoBasquing en Mercedes Montelban van de gemeente Getxo.

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

5 Reacties

Comments are closed.

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?